Skog med mångfald: Vad betyder biodiversitet för skogsägaren?
Landsomfattande
Skogens mångfald är inte bara en fördel för miljön – den är också en trygghet för skogsägaren i ett föränderligt klimat. Blandskog, naturvårdsträd och andra genomtänkta naturvårdsåtgärder stärker skogens motståndskraft och ökar dess värde på lång sikt. Alla kan bidra, och det finns alternativ för olika typer av skogsägare. Det här mångfaldspusslet öppnas upp i artikelserien Skog med mångfald. Detta är den första delen i serien.
Biodiversitet eller biologisk mångfald är mycket mer än bara ett fint klingande ekobegrepp. Den visar sig konkret i skogen – i form av olika trädslag, fågelliv, insekter och landskap som kan variera från frodiga lundar till torra sluttningar eller från bäckars närmiljö till branta klippor.
Men vad betyder allt detta för skogsägaren? Kort sagt: en friskare och mer motståndskraftig skog. En skog med mångfald har bättre förutsättningar att anpassa sig till klimatförändringar och står emot olika slags skador bättre. Blandskog minskar till exempel risken för att en sjukdom eller skadeinsekt drabbar ett specifikt trädslag hårt.
Att främja mångfald betyder inte att alla måste göra allt. Det räcker att var och en gör något – på sitt eget sätt. Det finns många naturvårdsmetoder, och valen kan anpassas efter egna mål och skogens egenskaper.
Biodiversitetsfärdplanen – vad betyder den i praktiken?
Skogssektorn har inte lämnat och väntat på att andra ska fatta beslut om mångfaldsarbete – arbetet har redan pågått länge. Den biodiversitetsfärdplan som MTK och SLC publicerade i februari 2024 är ett steg i detta arbete. Den fungerar både som ett påverkansverktyg och en praktisk vägledning för hur skogsägare kan beakta mångfalden i sitt skogsbruk.
Kärnan i färdplanen består av två saker: stor nytta för naturen och kostnadseffektivitet för skogsägaren. När lösningarna är rimliga är de också lättare att ta i bruk utan att den ekonomiska lönsamheten lider. MTK och SLC har i färdplanen samlat både forskningsbaserad kunskap, som mål och konkreta åtgärder genom vilka det är lätt att främja mångfald.
Vad kan jag göra i min egen skog?
Det finns många sätt att bidra till den biologiska mångfalden – du väljer det som passar dig bäst. Ett sätt att förstå helheten är att se det som ett pussel i tre delar:
- Naturvård i ekonomiskog – små vardagliga val, som att lämna naturvårdsträd eller gynna blandskogar, kan göra stor skillnad.
- Planerad naturvård och restaurering – exempelvis vård av lundar eller restaurering av källor gynnar mångfalden i stor skala.
- Frivilligt skydd – om det finns värdefulla objekt i din skog kan du överväga att skydda dem, till exempel genom METSO-programmet.
Som skogsägare kan du påverka mångfalden även med små insatser. Det krävs inga stora uppoffringar – det handlar om att ta hänsyn till naturen och skogens struktur som en naturlig del av skogsbruket. siitä, että huomioi luonnon ja metsän rakenteen fiksusti osana normaalia metsätaloutta.
Var hittar jag hjälp och rådgivning?
Om du funderar på vilka alternativ som finns för just din skog, finns det hjälp att få. Skogsvårdsföreningarna erbjuder rådgivning, och skogsvårdsföreningarnas miljöstöds tjänst samt MTK:s naturvärdesmarknad kan till och med ge skogsägaren extra inkomster.
Att ta hand om naturen är inte bara en skyldighet – det kan också vara en möjlighet. En skog med mångfald är mer hållbar, ekonomiskt vettigare och bättre rustad för framtidens utmaningar. Alla kan göra något, och det finns lösningar för både små och stora skogsfastigheter. Det viktigaste är att göra val som passar dina mål och din skogs egenskaper.
Läs mer om färdplan för biologisk mångfald: https://slc.fi/material/projekt/biodiversitetsfardplan
Nyheter
Skogsvårdsföreningen är en trygg partner för skogsägare i alla konjunkturlägen
Landsomfattande
Under högkonjunkturer lockas skogsägare med olika partnerskap och ett brett utbud av förmåner för tjänster inom skogsvård och virkeshandel. Oberoende av den ekonomiska konjunkturen är det värt att komma ihåg för vem de olika virkeshandels- och skogsvårdstjänsterna är utformade. Skogsvårdsföreningarna är de enda serviceorganisationerna som driver skogsägarnas intressen. Skogsvårdsföreningen är en trygg partner oberoende av det ekonomiska läget.
Skogsägare: följ med stormskador och dina skogars hälsa på ett enkelt sätt i EgenSkog
Landsomfattande
En tjänst baserad på artificiell intelligens, maskininlärning och öppen satellitdata har publicerats i tjänsten EgenSkog som identifierar förändringar i skogarna relaterade till stormskador och skogarnas hälsa. Tjänsten med sina nya kartnivåer finns nu i EgenSkog.
Konjunkturen och vädret verkar variera kraftigt - Skogsägare bör vara noggranna när de köper och avverkar virke
Landsomfattande
De ekonomiska cyklerna har fluktuerat dramatiskt under det senaste året. Från högkonjunktur till lågkonjunktur. Konjunktursvängningarna har varit kraftigare än normalt. Å andra sidan har osäkerhet blivit det nya normala, globalt påverkat av både epidemier och krig.