Tuohta olisi tarjolla – kutkuttava puukauppasyksy tulossa

Mikko Tiirola 15.8.2022

Metsänomistajan kannalta elämme kutkuttavaa puukauppasyksyä. Samanaikaisesti osa talousviisaista puhuu maailmanlaajuisen taantuman pelosta, mutta kotimainen metsäteollisuus tekee laajalla rintamalla ennätyksellisiä tuloksia vuosineljänneksestä toiseen. Venäjän hyökkäysota Ukrainassa näyttää vain vahvistavan kehitystä. Täydellä kapasiteetilla jalostava suomalainen metsäteollisuus joutuu nopealla aikataululla korvaamaan noin 15 prosenttia raaka-ainehankinnasta. Vaikutukset alkavat näkymään loppuvuodesta täysimääräisenä. Niitä vahvistavat venäläisen energian toimitusten supistuminen tai loppuminen.

Kotimaassa on myös mittavia puunkäyttöä lisääviä investointeja

Metsä Groupin Kemin investointi on valmistumassa. Raumalla käynnistellään uutta modernia sahaa ja monet itsenäisen sahateollisuuden investoinnit ovat menossa. Loppu vuodesta odotellaan Stora Enson investointiuutista Ouluun. Vaikka maailmaantalouteen liittyy taantumapelkoja, tarkoittaa sekä venäläisen raakapuun, että sahatavaran tuonnin tyrehtyminen EU-markkinoille niin isoa lisätarjonnan tarvetta, että kotimaiselle puunkorjuulle voi ennakoida edelleen vahvistuvaa kysyntää.

Lämpö on perustarve – talvella puuta palaa energiaksi niin kotimaassa kuin Euroopassa

Oma lukunsa on energiapuun kysynnän voimakas kasvu. Tulevana talvena puuta palaa energiaksi niin kotimaassa kuin Euroopassa. Tämä siitä huolimatta, että EU parlamentin ympäristövaliokunta meni keväällä äänestämään luonnonlakien vastaisesti, että puu ei olisikaan uusiutuvaa energiaa. Se äänestys ei tule saamaan vastakaikua jäsenmaissa eikä myöskään koko EU-parlamentissa. Lämpö on perustarve. Markkinatkin sen tietävät. Takkavalmistaja Tulikiven osakekurssi on rajussa nousussa, kun saksalaiset tilaavat tulisijoja kiihtyvään tahtiin. Klapeja ja energiarankaa tullaan talven alla kysymään. Hurjaltahan jopa 400 euron energia-arvoksi lasketut mottihinnat kuulostavat.

Nyt kannattaa olla aktiivinen metsän myynnin suunnittelussa

Lähes kaikilla metsänomistajilla on hoito- ja hakkuumahdollisuuksia metsissään. Nyt kannattaa olla aktiivinen ja tutkailla metsäsuunnitelmia ja tilata metsänhoitoyhdistykseltä puukaupan kilpailutuspalveluita. Niin olen tekemässä minäkin. Keuruulla teimme viime viikolla Paanasen Riikan kanssa metsäkäynnin ja teimme harvennusleimikon, joka on juuri lähdössä kilpailutukseen.

Päätehakkuuta suunnittelen 30- luvulla ojitetulle turvemaakohteelle kotona Petäjävedellä. Kun Rätyn Jarmo palaa lomilta, lähtee se kilpailutukseen. Tässä markkinatilanteessa katson, että harvennus- ja päätehakkuuleimikot kannattaa kilpailuttaa erillisinä. Tukkia hakee laajempi joukko ostajia kuin kuitu- tai energiapuuta.

Aina kilpailutuksen kautta - puukaupassa tehdään nyt poikkeuksellisen paljon erilaisia tarjouksia

Kun olen paljon tehtäväni myötä keskusteluissa metsätoimihenkilöiden ja metsänomistajien kanssa, olen saanut viestiä, että puukauppatarjouksissa on juuri nyt erittäin isoa vaihtelua. Metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntijalta saa aina puukaupan kilpailutuksessa myös katkonta ennusteen. Se on mhy:n kruununjalokivituote, mitä ei mistään muualta saa. Puukaupassa tehdään nyt myös poikkeuksellisen paljon erilaisia tarjouksia. Runkohinnoittelun, rungonosahinnoittelun ja puutavaralajittaisen tarjouksen yhteismitallistaminen ja vertailu ei onnistu maallikolta. Siksi minäkin teen sen aina metsänhoitoyhdistyksen ammattilaisen kanssa.

Samaa suosittelen teille muillekin metsänomistajille. Suositukseni koskee myös teitä, jotka olette jonkin metsäyhtiön sopimusasiakkaita. Nyt ei kannata myydä puitaan laput silmillä. Seppä sanoisi, että rautaa kannattaa takoa silloin kun se on kuumaa. Me metsänomistajat voimme virkkoa sen muotoon, että kun tuohta on tarjolla, miksemmepä sitä hyödyntäisi. Ei kuitenkaan yksisilmäisesti, vaan aina kilpailutuksen kautta.

 

Mikko Tiirola, Metsävaltuuskunnan pj, MTK r.y

Twitter: @TiirolaMikko