Metsäverotus – Metsänomistajan verovinkit

Valtakunnallinen

Metsäverotus metsänomistajalle

Mitä sitä tulikaan viime vuonna tehtyä? Metsänomistajan vuosi alkaa menneen vuoden tapahtumien muistelemisella. Jos ei muuten, niin verottajan kannustamana. Metsäveroilmoitusten täyttöä varten kuitit ja muistiinpanot on kaivettava esiin ja ryhdyttävä kertaamaan ohjeita.  

Jos kuitteja ei aikanaan ole tullut laitettua aikajärjestykseen, niin nyt se on viimeistään tehtävä. Vuoden 2022 veroilmoitukselle kirjataan vain vuonna 2022 saatuja tuloja tai maksettuja menoja. Numeroi vielä kuitit aikajärjestyksessä. Verottajalle tositteet lähetetään vain erillisestä pyynnöstä. Muistiinpanoista tulee ilmetä mistä luvuista veroilmoituksille kirjatut numerot on yhteen laskettu ja millä perusteella ne metsäveroilmoituksille kuuluvat. 

Metsäveroilmoituksen tekoa aloitellessa muista:

 • Puukauppatulot on selkeintä kirjata puun ostajan lähettämän vuosiyhteenvedon perusteella. Yhteenvedosta arvonlisäverovelvollinen metsänomistaja löytää erittelyn, josta ilmenee myyntitulo ilman arvonlisäveroa ja arvonlisäveron osuus. Jos oikea kirjaus tuntuu hankalalta, suosittelen varaamaan veropalveluajan Metsänhoitoyhdistyksen asiantuntijalle. Puukaupassa pyörivät isot eurot ja kirjaukset on hyvä saada kerralla maaliin. 
 • Menot kannattaa aina ilmoittaa ja metsäveroilmoitus palauttaa. Sillä vaikka verotettavia tuloja ei olisikaan, niin voi olla takaisin saatavaa. Esimerkiksi Metsänhoitoyhdistyksen jäsenmaksu kannattaa ilmoittaa vähennyksenä. Vähennykset pienentävät täten muiden pääomatulojen tai ansiotulojen veroa. 
 • Metsäverotuksen kilometrikorvaus: oman auton käytön matkakuluvähennys on verovuonna 2022 0,30 €/km. Kirjatessasi metsätalouden matkakuluja, muista liittää matkapäiväkirja veromuistiinpanoihin. Tallenna päiväkirjaan matkan alkamis- ja päättymisaika, reitti, kilometrimäärä ja matkan tarkoitus. Myös metsäsuunnitelman kuvionumerot, joille matka on kohdistunut, on hyvä kirjata muistiin.  
 • Metsätalouden työhuonevähennys: arvioituna kuluna voidaan muun selvityksen puuttuessa vähentää satunnaisten sivutulojen työhuonevähennyksen mukainen määrä 230 €. 
 • Hiilipalvelusopimuksesta maksettava korvaus ilmoitetaan maatalouden veroilmoituksella, metsätalouden veroilmoituksen sijaan. Arvonlisäverovelvolliselle maanomistajalle maksettuun korvaukseen lisätään arvonlisävero. Arvonlisäveron osuus ilmoitetaan arvonlisäveroilmoituksella. 
 • Maatalouden ilmoituksella ilmoitetaan myös viljellystä pakurikäävästä saatu tulo, tuulivoimaloiden rakennuspaikoista saadut vuokratulot ja metsästysmaiden vuokratulo. 

Metsäveroilmoitusten jättämisen määräpäivät 2023

Metsätalouden veroilmoitus (lomake 2C) on palautettava viimeistään 28.2.2023. Paitsi jos harjoitat myös maataloutta tai elinkeinotoimintaa, jätä ilmoitukset verottajalle viimeistään 3.4.2023. Rajoitetusti verovelvollisilla ja ulkomailla asuvilla on omat palautuspäivänsä. Tarkista omat palautuspäiväsi verottajan tammikuussa lähettämästä kirjeestä. 

Metsänomistajan arvonlisäveroilmoitus ja arvonlisäverojen maksaminen

Arvonlisäveroilmoitus (Ilmoitus oma-aloitteisista veroista) on annettava ja arvonlisäverot maksettava 28.2.2023 mennessä. Verottaja ei lähetä arvonlisäverojen maksutietoja, vaan metsänomistajan on maksettava verot oma-aloitteisesti. Arvonlisäverot voi maksaa Omaverossa tai tiedot maksamista varten saat myös Verottajan palvelunumerosta 029 497 026. 

Verottaja ei lähetä verolomakkeita postitse kotiin

Metsätalouden veroilmoitukset vuodelta 2022 voi jättää OmaVerossa 13.1.2023 alkaen. Verottaja ei enää lähetä verolomakkeita postitse kotiin, vain verotusyhtymät ja kuolinpesät saavat Metsätalouden veroilmoitus -paperilomakkeen edelleen postitse. Arvonlisäverolomakkeita ei lähetetä enää yhteisomistuksillekaan. Veroilmoitukset voi kuitenkin edelleen palauttaa myös postitse, jos sähköinen ilmoittaminen tuntuu hankalalta. 

Lisätietoa metsäverotuksesta – metsäveroillat metsänhoitoyhdistyksen jäsenetuna

 • Metsähoitoyhdistyksen jäsenien kannattaa osallistua jäsenten omiin veroiltoihin. Veroilloista saat ajankohtaiset vinkit ilmoitusten täyttöön. Tiedot tapahtumista eripuolilla Suomea ja ilmoittautumiset löydät: www.mhy.fi/tapahtumat  
 • Jäsenetuna voit osallistua myös Metsäveroilta-webinaariin 1.2.2023. Ilmoittaudu tapahtumaan osoitteessa www.mhy.fi/tapahtumat/metsaveroilta 
 • Metsäverotuksesta kiinnostuneen ja oman metsäveroilmoituksensa täyttävän metsänomistajan kannattaa tutustua myös verottajan ohjeisiin. Ohjeet löydät verottajan sivulta: www.vero.fi/metsä 

Tilaa Metsäveropalvelu Metsänhoitoyhdistyksestä

Arjen kiireissä metsäverotukseen perehtymiseen saattaa olla vaikea löytää aikaa tai ehkäpä menisit mieluummin vaikka hiihtämään. Metsäveroilmoituksen ja arvonlisäveroilmoituksen täyttäminen käy helposti varaamalla ajan Metsänhoitoyhdistyksen metsäveropalveluun. Kokoa metsätalouteen liittyvät kuitit ja muistiinpanot ja toimita asiantuntijallemme. Täytämme ilmoitukset puolestasi. Tilaa palvelu OmaMetsä-verkkopalvelussa: www.omametsä.fi tai yhteystiedot yhdistyksiin löydät www.mhy.fi/yhteystiedot .

Kun ilmoitus on täytetty sinulle parhaiten sopivalla tavalla ja palautettu, kannattaa palkita itsensä urakasta vaikka kahvikupposella.  

Tiina Salminen

metsätalousinsinööri

Kirjoittaja työskentelee Metsänomistajien Palvelutoimistolla Helsingissä ja täyttää metsäveroilmoituksia etämetsänomistajille.

Liittyvät bloggaukset

 1. Metsänomistajan aktiivisuus palkitaan sukupolvenvaihdoksessa

  Metsänomistajan aktiivisuus palkitaan sukupolvenvaihdoksessa

  Metsäjuristi Ulla Pakarinen

  Ulla Pakarinen

  Valtakunnallinen

  Sukupolvenvaihdosta suunnittelevan metsänomistajan kannattaa punnita laaja-alaisesti vaihdoksen erilaisia seurauksia.

  Lue lisää
 2. Nyt tarkkana - metsäveroaika on käsillä

  Nyt tarkkana - metsäveroaika on käsillä

  Taina Kekkonen bloggaa

  Taina Kekkonen

  Valtakunnallinen

  Vuosi 2022 on aluillaan ja elämmekin metsänomistajalle tärkeitä hetkiä.

2023 © Metsänhoitoyhdistykset