Metsäasiantuntijalla ja metsäasiantuntijalla on eroa

Valtakunnallinen

Metsänhoitoyhdistyksessä otettiin kymmenen vuotta sitten käyttöön metsäasiantuntija-nimike, joka kuvastaa erinomaisesti metsätoimihenkilön monipuolista osaamista läpi metsän kiertokulun ja vastuullista toimenkuvaa metsänomistajapalveluiden tuottamisessa. Nykyisin myös lähes kaikkien puunostajien ostohenkilöt ovat titteliltään metsäasiantuntijoita. Erityisesti uudemmilla metsänomistajilla voi olla epätietoisuutta mikä kunkin organisaation metsäasiantuntijan rooli on.

Mitä eroa on oman mhy:n ja puunostajan metsäasiantuntijalla?

Puhtaasti metsänomistajan puolella kaikista metsäorganisaatioista on vain ja ainoastaan metsänhoitoyhdistys. Erot tulevat selkeimmin esille puukaupallisessa toiminnassa. Mhy:n metsäasiantuntijan tehtävä on saada metsänomistajalle paras tulos puukaupasta. Sen tavoitteen toteuttamiseen liittyvät palvelut ”työkalupakissa” ovat puunmyyntisuunnitelma ja puukaupan toimeksiantopalvelu.

Metsänomistajan tarpeet etusijalla metsän myynnissä

Eroja metsäasiantuntijoiden toiminnassa voi tulla jo leimikon paikkaa suunniteltaessa. Mhy:n metsäasiantuntijan intressi puunmyyntisuunnitelman laadinnassa ovat metsän ja metsänomistajan tarpeet, markkinatilanne toki huomioiden. Puunostajan intressiin leimikon paikkaa esitettäessä vaikuttavat myös tehtaiden puuntarpeet ja sillä hetkellä halutuimmat puutavaralajit.

Paras puun hinta metsällesi kilpailuttamalla

Toimeksiantokaupassa leimikko kilpailutetaan mhy:n metsäasiantuntijan toimesta tasapuolisesti kaikkien puunostajien kesken avoimilla markkinoilla ja myydään parhaalla markkinahinnalla. Puun katkonta huomioidaan tarjousvertailussa. Kattavaa katkontatietoa ei ole yhdelläkään muulla organisaatiolla. Metsänomistajan päätösvalta säilyy loppuun asti toimeksiantokaupoissakin – myydäänkö leimikko ja kenelle. Metsäasiantuntija huolehtii, että korjuu tapahtuu sovitun mukaisesti. Korjuun jälkeen varmistetaan, että mittaustodistus vastaa mittaustulosta.

Puunostaja-metsäasiantuntijan tavoitteena on hankkia puuta mahdollisimman edullisesti ostajan näkökulmasta ja saada paras tulos edustamalleen oman palkan maksavalle firmalle. Puukaupan kilpailuttaminen kaikkien ostajien kesken sopii puunostajien näkökulmasta huonosti edellä mainittuun tavoitteeseen. Sopimusasiakkuustuotteella korvamerkitään metsänomistajan puuvarantoa yhdelle ostajalle tarkoituksena välttää kilpailua. Yksikään puunostaja ei ole aina paras jatkuvasti vuodesta toiseen, erirakenteisissa leimikoissa ja eri puutavaralajeissa.

Toimeksiantokauppa on helppo ja turvallinen tapa tehdä puukauppaa metsänomistajan etua ajavan metsäasiantuntijan hoitamana. Toimeksiantokaupan keskimääräinen kustannus-hyötysuhde on 1:4. Keskimääräisessä puukaupassa 500 euron panoksella toimeksiantokauppaan varmistaa keskimäärin 2000 euron hyödyn. Olemme mielellämme avuksi kilpailuttamassa parhaan tuloksen sinun seuraavaan puukauppaasi.

Aloita puun myynnin suunnittelu uudessa verkkopalvelussa OmaMetsässä

Muistutan lopuksi, että metsänomistajien uusi maksuton sähköinen verkkopalvelu OmaMetsä on avattu osoitteessa www.omametsa.fi. Oma metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntijasi löytyy nyt myös OmaMetsästä. Ota yhteyttä ja sovi kuluvan vuoden puukaupoista ja metsänhoitotöistä.

Petri Pajunen, johtaja Mhy Etelä-Savo
sähköposti: petri.pajunen@mhy.fi

Petri Pajunen

Johtaja

Kirjoittaja toimii johtajana Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savossa.

Liittyvät bloggaukset

 1. Älä tyydy hintatakuuseen vaan kilpailuta puukauppasi

  Älä tyydy hintatakuuseen vaan kilpailuta puukauppasi

  Pauli Rintala

  Valtakunnallinen

  Perinteisesti erilaisille sopimusasiakkaille on tarjottu alkuvuonna tehdyille kaupoille hintatakuuta sillä verukkeella, ettei puukauppoja tarvitsisi kilpailuttaa eikä pohtia puun hintakehitystä vuoden aikana. Parhaan hinnan turvaat kuitenkin vain kilpailuttamalla.

  Lue lisää
 2. Muistojen mänty, komea kuusikko ja muuta humpuukia

  Muistojen mänty, komea kuusikko ja muuta humpuukia

  Hanna Virtanen

  Valtakunnallinen

  Metsänomistajalla on oikeus harjoittaa omien arvojen ja tavoitteidensa mukaista metsänhoitoa ilman erillistä hintalappua. Metsänomistajan omat toiveet metsänsä käsittelystä tuo lisäarvoa yhteiselle tekemiselle!

 3. Luonnon monimuotoisuuden tiekartta – hyllylle pölyttymään vai aktiiviseen käyttöön?

  Luonnon monimuotoisuuden tiekartta – hyllylle pölyttymään vai aktiiviseen käyttöön?

  Anna-Rosa Asikainen

  Valtakunnallinen

  Monimuotoisuustiekartan myötä luonnon monimuotoisuus on aiempaakin korostuneemmin järjestöille sekä maa- ja metsätaloudelle vastuullisuuden, varautumisen ja vaurauden asia. Kuulostaa ehkä sanahelinältä. Se, päästäänkö asiassa sanoista tekoihin, riippuu meistä jokaisesta järjestössä toimivasta luottamus- ja toimihenkilöstä sekä omien tavoitteidensa mukaisesti metsäomaisuudestaan päättävästä metsänomistajasta.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset