Tulevaisuus on puun

Juha Huttunen 07.9.2018

Vuodet eivät tunnetusti ole veljeksiä. Vuosi takaperin kylmä ja sateinen kesä pilasi sadot, tänä vuonna puolestaan kuivuus ja kuumuus. Ilmastonmuutoksen oireet alkavat näkymään kokoajan selvemmin arjessamme. Ensimmäisenä kärsivät maanviljelijät, kun satoailahtelut panevat elinkeinon vaakalaudalle. Kun ruuantuotanto vaikeutuu, alkaa vaikutukset tuntumaan muussakin yhteiskunnassa, myös meissä puuntuottajissa.

Kuinka saamme hillittyä ilmastonmuutosta?

Elämme ällistyttävällä vauhdilla muuttuvassa maailmassa ja meidän pitäisikin osata kiireen vilkkaa ratkaista, kuinka saamme hillittyä ilmastonmuutosta ja asettamaan elomme tällä pallolla kestävälle tasolle. Uskon vakaasti, että metsät ja puu ovat ratkaisevassa asemassa, kun noita kysymyksiä ratkomme. Tulevaisuuden talouskasvun ja hyvinvoinnin, kun voi ainoastaan rakentaa auringon ja uusiutuvien raaka-aineiden varaan.

Mitä me sitten voimme tehdä?

Sen tiedän, että keskustelua kärjistävät ja mustavalkoistavat kansalaisaloitteet vaikkapa avohakkuiden kieltämiseksi ei vie meitä noissa kysymyksissä puuta pidemmälle. Kansallisesti ja globaalisti meidän pitäisikin keskittyä nyt rohkeasti investoimaan, tutkimaan, kehittämään ja käyttämään puuta, jotta oppisimme tuntemaan ja hyödyntämään puun raaka-aineena entistä kestävämmin, tehokkaammin ja ympäristöä säästävämmin hyödyksi. Sen vuoksi esimerkiksi Finnpulp on askel oikeaan suuntaan.

Mitä taas suomalainen perhemetsänomistaja voi tehdä? Luulenpa, ettemme kovin vinksalleen hommia hoida, jos vain jatkamme niin kuin tähänkin saakka. Uudistetaan metsät jalostetulla siemenmateriaalilla, hoidetaan taimikot, harvennetaan, lannoitetaan ja tähdätään puuntuotannossamme tukkipuun kasvatukseen. Toki tiedon lisääntyessä voidaan tapoja muuttaa, ja niin pitääkin tehdä. Ei jatkuvaa kasvatusta toinna pelätä, ei myöskään avohakkuita.

Kyllä minusta tuntuu, että maapallon tulevaisuus ei jää meistä suomalaisista metsänomistajista kiinni. Eiköhän me hoideta hommamme mallikkaasti!

Kirjoittaja on kotiseutuaan rakastava savolainen urheilumies, kahden vilkkaan pojan isä ja intohimoinen metsiensä hoitaja. Hän työskentelee myyntijohtajana Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Savossa.