Muistatko ensimmäisen istuttamasi puuntaimen?

Eetu Punkka 02.8.2021

Hiki liimautuu paidan selkään ja oksa raapaisee korvaa. Suriseva paarma kiihdyttää paljasta ihoa kohti. Onneksi repussa on lippalakki, jolla huitoa. Kuiva sammalmätäs pölläyttää pölyä ilmaan ja ojan yli loikatessa saapas hörppää vettä. Ylitys kannattaa sillä kuivahkon kankaan indikaattorilaji, oravanmarja, löytyy.

Metsätien laidassa on hidastettava kulkua ja pysähdyttävä vetämään henkeä. Vanhan kuusen runkoa vasten kohoaa kuhiseva muurahaispesä. Puussa kahahtaa ja aurinkoa vasten ilmassa kimaltava musta pyrstö tunnistetaan metsoksi. Näin saadaan rasti ruutuun metsäneläinbingoon.

Seuraavaksi arvioidaan pitkien petäjien pituutta. Ääneen lasketut numerot peittyvät metsässä raikuvan loppuhuudon alle ja oksien rasahtelu ympärillä rauhoittuu. Tämä rasti olikin metsäretken viimeinen.

Metsäsäätiön mukana metsään

Metsäkokemus nuorena on loppuelämän metsäsuhteelle merkityksellinen. Edustan ikäluokkaa, joka ei muista Suomen Metsäsäätiön synnyn historiallisia taustoja. Sen sijaan kuuluun sukupolveen, joka on kokenut ensimmäisiä Metsäsäätiön kustantamia metsäretkiä kouluissa ympäri Suomen, ja joka on pähkäillyt läpi ysiluokan Metsävisan.

Suomen Metsäsäätiön tärkeimpiin tavoitteisiin kuuluu lasten ja nuorten tutustuttaminen metsäalaan, metsään ja niiden mahdollisuuksiin. Mitä kaikkea puusta voidaan tehdä? Mitä tekee metsäkoneenkuljettaja? Miten metsää hoidetaan?

Puuntaimia, metsäammatteja ja kisailua

Suomen Metsäsäätiön kuljetusapurahoilla vuosittain kymmenet tuhannet koululaiset pääsevät metsään ja näillä retkillä moni istuttaa esimerkiksi ensimmäisen puuntaimensa. Lisäksi tuhannet kuudesluokkalaiset tutustuvat metsäammatteihin Yrityskylissä. 4H-järjestön erilaiset metsätapahtumat kannustavat nuoria myös vapaa-ajalla metsään. Metsävisa herättelee koululaiset kisafiilikseen ja kannustaa petraamaan omaa metsätietämystä, ja samalla myös opettajat pääsevät tarkistamaan omat metsätaitonsa.

Metsä tänään

Suomen Metsäsäätiö on tehnyt ainutlaatuista työtä lasten metsäkasvatuksessa pitkään ja ensimmäinen sukupolvi, minun sukupolveni, alkaa olla iässä, jossa lapsuuden metsäretkien vaikutukset punnitaan. Nähdäkseni metsät ovat tänä päivänä puhutumpia kuin koskaan ja metsissä nähdään paljon erilaisia niin puuntuotannollisia kuin aineettomiakin mahdollisuuksia. Ajantasaista ja tutkittua tietoa kaivataan jatkuvasti lisää niin suurelle yleisölle kuin päättäjille ja tiedonkulun saavutettavuus korostaa viestinnän merkitystä.

Metsäsäätiömaksulla merkitystä

Elävä koekaniini voisi tässä todeta, että metsäretkityö 20 vuotta sitten on ollut kannattavaa, eikä se työ ole yhtään vähemmän tarpeessa tämän päivän koulumaailmassa. Suomen Metsäsäätiölle lahjoitettavilla menekinedistämismaksuilla on todella vaikutusta.

Metsäpäivän päätteeksi jännitetään palkintojenjakoa. Kuumuus on vähän hellittänyt ja jokin metsäkukka tuoksuu vienosti. Etäämmällä huudellaan tuloksia, mutta retkimuistona minun mieleeni jäävät metsäammatit. Voisinkohan minä työskennellä isona metsässä?

Kiinnostuitko, miten voit tukea Metsäsäätiön toimintaa? Tutustu lahjoittamiseen Puun myynti -sivullamme >>

Viestinnästä, luonnosta ja kulttuurista kiinnostunut metsänhoitaja, jonka syksyn tullen löytää helpoiten sienimetsästä. Viestii Suomen Metsäsäätiön, suomalaisen puun ja metsän puolesta.