Metsänhoito ja urheiluvalmennus

Perttu Hyvärinen 07.8.2018

Kuulostaa, että ajatus on ihan pystymetsästä repäisty, mutta itseasiassa niin onkin. Nuorta kuusentaimikkoa hieman liian myöhään raivatessa ehtii miettimään kaikenlaista. Ajatuksen katkaisee välillä terän kiinni-inahtaminen liian ison lepän runkoon.

Next generation. Katson taukoa pitäessä vieressä nätisti humisevaa kuusikkoa ja mietin milloin tuohon kannattaisi omasta mielestä moto kutsua töihin. Mitä paremmin taimikko on perustettu ja mitä paremmin se on hoidettu, sitä parempaa tuottoa metsältä voi odottaa. Kiitos ukille ja isäukolle, kun sahoja on myös tuossa metsikössä aikaisemmin tankattu.

Jokainen urheilija on yksilö, niin myös metsäkuvio. Kosteusolosuhteet, ravinteikkuus, lämpösumma. Huomioon kannattaa ottaa edellinen puusukupolvi ennen uudistushakkuuta ja sieltä kannattaa ottaa se tieto irti mitä on saatavissa, mutta tutkiminen kannattaa tehdä kriittisesti. Tikkuinen kuiva kuusikko kallion päällä kannattaa ehkä vaihtaa männylle, tai mikäli muuten männylle istutettava alue tulisi kärsimään hirvituhoista, on mietittävä myös muita puulajivaihtoehtoja.

Urheilijalle valmentajan täytyy tehdä oma hoitosuunnitelma

Samoin on urheilijan kohdalla. Ihminen on vain ihminen. Myöskään urheilija ei ole kone, vaikka raivaussahan lailla sitä voi huudattaa metsässä. Urheilijalle valmentajan täytyy tehdä oma metsänhoitosuunnitelma. Nuori urheilija voi olla luonnostaan hyvin nopea tai murrosikäisenä hyvinkin nopeasti kehittynyt, pitkäkasvuinen ja ikäluokkaansa nähden voimakas. Eri kehitysvaiheissa olevalle urheilijalle täytyy räätälöidä oma harjoitusohjelma. Se ei ole suora mittakaavamuunnos aikuisen huippu-urheilijan harjoittelusta, vaan nuorena harjoitellaan nuorten harjoittelua, jotta ollaan valmiita myöhemmin harjoittelemaan aikuisena. Kun päästään nuoruuden vaiheen yli, pystyy urheilijalle antamaan enemmän valtaa ja koska ”urheilija on urheilija” niin se kyllä harjoittelee. Pidetään vaan ohjakset välillä tiukalla, ettei hevonen lähde aivan laukalle.

Raivattavaa jää vielä hieman syksylle, sillä minun kohdallani suunnitelma näyttää nyt sille, että omassa urheilijan kehitysvaiheessani on aika jälleen hiihtokunnon kasvatushakkuille Vuokatinvaaralla. Kuten vanha hiihtosananlasku sanoo: Mitä kauemmin viihdyt kesällä metsässä, sitä vähemmän siellä tarvitsee olla talvella.

Hiihtäjän ajatuksia metsästä

-Perttu Hyvärinen
Maastohiihto
A-Maajoukkue

Lue lisää blogeja taimikonhoidosta>>

Metsänhoitoyhdistysten ja MTK:n yhteistyöurheilija, joka on sekä metsänomistaja, metsätieteiden opiskelija että Suomen maastohiihdon A-maajoukkueen jäsen.