Harvennukset kuntoon - latvuksille tilaa ja rungot kasvuun

Mari Sarvaala 14.10.2019

Kun harvennuspuulla kerrankin on kysyntää, niin sellaistahan sitten myydään. Tosin nyt hakatun leimikon kaupat oli tehty jo puolitoista vuotta sitten, kun vielä mentiin päätehakkuukuusikoiden buumilla. Pääosassa oli jo harvennuttuja männiköitä ja kylkiäisenä pienet epämääräiset sekametsän kuviot, joissa koivu kasvoi havupuiden päällä.

Ennakkoraivaus oli tehty huolellisesti muutama vuosi aiemmin, ja sekä ostomies että motokuski huokailivat tyytyväisenä kun näkyvyys oli kymmeniä metrejä.

Latvuksille tilaa ja rungoille valoa

Hakkuu aloitettiin yhdessä motokuskin kanssa ja aluksi tehtiin hakkuiden tarkoitus selväksi: laatuharvennus havupuiden hyväksi. Uhmataan puulajivalinnalla vielä ilmastonmuutosta, sillä aion olla itse näkemässä ko. kuvioiden päätehakkuun.

Harvennusvoimakkuus mietittiin yhdessä kuviokohtaisesti sen mukaan, mikä oli nykyinen tiheys, latvuksen kunto ja elävän latvuksen osuus. Latvustoilla pitää olla tilaa kasvaa seuraavat 10-20 vuotta kehitysvaiheesta riippuen. Kohdissa, joissa puiden latvus oli jo supistunut liikaa, jätettiin vähän tiheämmäksi. Näin voidaan varautua mahdollisiin lumen katkomiin latvoihin, ja metsä ei kuitenkaan mene liian harvaksi. Myös viereisen aukon reuna jätettiin vähän tiheämmäksi, jos myrskytuuli puhaltaa runkoja nurin.

Sitten vaan koneet käymään ja puuta nurin. Ja sitähän tuli paikka paikoin ihan kiitettävästi.

Metsänhoitoyhdistys auttaa puun myynnissä

Lannoituksella lisäpotkua

Vaikka sateet ovatkin tässä syksyllä ajoittain vallinneet, niin metsä oli kuivaa ja koneiden kantavaa. Osaava kuski havutti ajouraa kaikella katkomallaan latvuksella ja oksalla. Ajouraverkosto oli aiemmista hakkuista valmiina, tarvittaessa sitä vähän levennettiin.

Kun kävin tekemässä korjuunvalvontaa, niin motokuskin surkuhupaisia ensikommentti oli ”liian tiheäksihän se jäi, en vielä lähettänyt lohkon tietoja, jos joudun ottamaan lisää pois”. En ollut itse vielä edes nähnyt harvennettua metsää. Kävin katsomassa ja annoin hyväksyntäni, koska metsä on yhteisomistuksessa, jossa taiteillaan erilaisten näkemysten kanssa. Omaani olisin harventanut voimakkaammin.

Nyt odotellaan muutama vuosi puuston kasvun elpymistä ja juuriston vahvistumista. Sitten olisi mahdollista tehdä männikköön kasvatuslannoitus ja katsoa, miten se vaikuttaa.

Tärkeät huomiot harvennushakkuissa:

  • juurikäävän huolellinen torjunta kesäaikaisissa hakkuissa
  • maaston kestävyyteen nähden oikeaan vuodenaikaan tehty hakkuu
  • ajourien kunnollinen havutus jäävien puiden runko- ja juuristovaurioiden välttämiseksi
  • jäävän puuston sopiva tiheys
  • ajouraverkoston tiheys

Juurikäävän torjunta-aine on värjätty siniseksi.

Juurikäävän torjunta-aine on värjätty siniseksi, jotta voidaan tarkistaa aineen levittyvän kannolle.

Jos kaipaat apua puukauppasopimuksen tekemiseen tai korjuun valvontaa, voit valtuuttaa metsähoitoyhdistyksen ammattilaisen hoitamaan asiat puolestasi. Lue lisää puun myynnin toimeksiannosta eli valtakirjakaupasta>>

Lue myös Marin blogi metsätien teosta omaan metsään: Metsätien teossa>>

Projektipäällikkö mhy Päijät-Hämeessä. Uusmaalainen, jonka juuret ovat syvällä pellossa ja metsässä, suunnittelee suuria ja toteuttaa pieniä.