Työ metsänomistajan hyväksi sai palkintonsa Brysselissä – Metsäenergia säilyy uusiutuvana

Valtakunnallinen

Euroopan parlamentti, komissio ja jäsenvaltioiden muodostama neuvosto pääsivät sopuun maaliskuun lopussa yön yli jatkuneissa neuvotteluissa uusiutuvan energian RED-direktiivin kestävyyskriteereistä. RED III -direktiivin neuvottelutulosta voidaan pitää suomalaisittain hyvänä kompromissina, mutta mitä päätös tarkoittaa käytännössä suomalaisen metsänomistajan näkökulmasta?

EU:n suurimmat poliittiset puheenaiheet ovat usein kohdistuneet metsien käyttöön. Viimeisin merkittävä poliittinen päätös myös suomalaisittain kuultiin maaliskuun lopulla, kun puuenergian kestävyyskriteereistä saatiin Brysselissä sopu.

MTK tiedotti neuvottelutuloksesta tuoreeltaan ensimmäisten joukossa.

Vaikka jäsenvaltioiden ja toiminnanharjoittajien raportointivelvoitteita polttoaineiden kestävyyden todentamisessa kiristetään ja valtioiden mahdollisuutta myöntää investointitukia puun energiakäyttöön tarkennetaan, voidaan RED III -direktiivin raameja pitää suomalaisittain hyvänä kompromissina.

”Suomalaiset metsänomistajat hoitavat metsiään esimerkillisesti. Metsästä saatavan biomassan tunnustaminen uusiutuvaksi oli ainoa oikea päätös”, MTK:n energia-asiantuntija Anssi Kainulainen kommentoi.

Etukäteistiedot mahdollisesta puun energiakäytöstä viittasivat paljon vaikeampaan neuvottelutulokseen. Kiristykset kohdistuvat polttolaitosten kestävyyskriteereihin, jotka ohjaavat laitosten puunhankintaa.

”Vaikka kiristyksiä raportointivelvoitteisiin linjattiin, oli pitkään pelkona, että suoraan metsästä tulevan puun energiakäyttö ei kuuluisi enää uusiutuviin energianlähteisiin. Suomen ja suomalaisten onneksi, näin ei käynyt”, MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola kertoo.

”MTK:n ja Mhy:n edunvalvojat seuraavat metsänomistajien etuja Brysselissä. Ydinviestimme päättäjille on: suomalaisten metsänomistajien omaisuus ei voi näyttäytyä neuvottelupöydissä pelkästään hiilitaseita ja suojelupinta-aloja laskettaessa”, Mäki-Hakola korostaa.

Mhy:n jäsenenä olet osa metsäsi puolustusliittoa:

Mhy:n jäsenenä saat maksutonta neuvontaa metsäasioissa ja lakineuvontaa. MTK:n lakiasiantuntijat antavat monipuolista jäsenten yritystoimintaan liittyvää opastusta ja neuvontaa. Olipa kyse sitten metsälaista, maankäyttöasioista tai korvauskysymyksistä, voit olla yhteydessä lakiasiantuntijoihin. Lue lisää jäseneduista.

Ajankohtaista

  1. Kevät on puumarkkinoilla kiireistä aikaa – onnistuneissa puukaupoissa kokonaisuus ratkaisee

    Kevät on puumarkkinoilla kiireistä aikaa – onnistuneissa puukaupoissa kokonaisuus ratkaisee

    Valtakunnallinen

    Alkuvuoden kiireisimmät puukauppaviikot käydään perinteisesti touko-kesäkuun vaihteessa. Viikko 22 oli vuonna 2025 viime vuosien tapaan alkuvuoden kiireisin kauppaviikko.

    Lue lisää
  2. Metsävähennyksen korotusta odotetaan voimaan vuoden 2026 alussa

    Metsävähennyksen korotusta odotetaan voimaan vuoden 2026 alussa

    Valtakunnallinen

    Hallituksen esitys metsävähennyksen korotuksesta 75:een prosenttiin annettiin eduskunnalle toukokuun alussa, ja se on parhaillaan valiokuntakäsittelyssä. MTK pitää esitettyä lainmuutosta tärkeänä panostuksena pitkäjänteiseen perhemetsätalouteen.

  3. Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle

    Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle

    Valtakunnallinen

    Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita. Yhteensä Metsän puolella -aloite myöntää 2,2 miljoonaa euroa kolmelle suomalaiselle hankkeelle. MTK:n lisäksi yksi hankkeista on metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen.

2025 © Metsänhoitoyhdistykset