Työ metsänomistajan hyväksi sai palkintonsa Brysselissä – Metsäenergia säilyy uusiutuvana

Valtakunnallinen

Euroopan parlamentti, komissio ja jäsenvaltioiden muodostama neuvosto pääsivät sopuun maaliskuun lopussa yön yli jatkuneissa neuvotteluissa uusiutuvan energian RED-direktiivin kestävyyskriteereistä. RED III -direktiivin neuvottelutulosta voidaan pitää suomalaisittain hyvänä kompromissina, mutta mitä päätös tarkoittaa käytännössä suomalaisen metsänomistajan näkökulmasta?

EU:n suurimmat poliittiset puheenaiheet ovat usein kohdistuneet metsien käyttöön. Viimeisin merkittävä poliittinen päätös myös suomalaisittain kuultiin maaliskuun lopulla, kun puuenergian kestävyyskriteereistä saatiin Brysselissä sopu.

MTK tiedotti neuvottelutuloksesta tuoreeltaan ensimmäisten joukossa.

Vaikka jäsenvaltioiden ja toiminnanharjoittajien raportointivelvoitteita polttoaineiden kestävyyden todentamisessa kiristetään ja valtioiden mahdollisuutta myöntää investointitukia puun energiakäyttöön tarkennetaan, voidaan RED III -direktiivin raameja pitää suomalaisittain hyvänä kompromissina.

”Suomalaiset metsänomistajat hoitavat metsiään esimerkillisesti. Metsästä saatavan biomassan tunnustaminen uusiutuvaksi oli ainoa oikea päätös”, MTK:n energia-asiantuntija Anssi Kainulainen kommentoi.

Etukäteistiedot mahdollisesta puun energiakäytöstä viittasivat paljon vaikeampaan neuvottelutulokseen. Kiristykset kohdistuvat polttolaitosten kestävyyskriteereihin, jotka ohjaavat laitosten puunhankintaa.

”Vaikka kiristyksiä raportointivelvoitteisiin linjattiin, oli pitkään pelkona, että suoraan metsästä tulevan puun energiakäyttö ei kuuluisi enää uusiutuviin energianlähteisiin. Suomen ja suomalaisten onneksi, näin ei käynyt”, MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola kertoo.

”MTK:n ja Mhy:n edunvalvojat seuraavat metsänomistajien etuja Brysselissä. Ydinviestimme päättäjille on: suomalaisten metsänomistajien omaisuus ei voi näyttäytyä neuvottelupöydissä pelkästään hiilitaseita ja suojelupinta-aloja laskettaessa”, Mäki-Hakola korostaa.

Mhy:n jäsenenä olet osa metsäsi puolustusliittoa:

Mhy:n jäsenenä saat maksutonta neuvontaa metsäasioissa ja lakineuvontaa. MTK:n lakiasiantuntijat antavat monipuolista jäsenten yritystoimintaan liittyvää opastusta ja neuvontaa. Olipa kyse sitten metsälaista, maankäyttöasioista tai korvauskysymyksistä, voit olla yhteydessä lakiasiantuntijoihin. Lue lisää jäseneduista.

Ajankohtaista

  1. Metsänomistajien tyytyväisyys puukauppaan nousussa – Puukauppa kilpailutetaan entistä useammin metsänhoitoyhdistyksen avulla

    Metsänomistajien tyytyväisyys puukauppaan nousussa – Puukauppa kilpailutetaan entistä useammin metsänhoitoyhdistyksen avulla

    Valtakunnallinen

    Metsänomistajien tyytyväisyys ja aktiivisuus puukauppaan on kasvussa, selviää kevään Metsätutka-kyselystä. Vaikka viime vuosina on tehty puukauppaa ahkerasti, on kolmanneksella metsänomistajista puunmyyntiaikomuksia myös kuluvalle ja ensi vuodelle. Puun hinnan nousun merkitys puukauppaan kannustavana tekijänä on myös noussut voimakkaasti.

    Lue lisää
  2. Metsä rokkaa Juvalla heinäkuussa!

    Metsä rokkaa Juvalla heinäkuussa!

    Valtakunnallinen

    Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savo kutsuu kaikki metsän ja musiikin ystävät viettämään viidettä Metsä Rokkaa -tapahtumaa lauantaina 6.7.2024 Juva Campingille.

  3. MTK:n ja SLC:n luonnon monimuotoisuuden tiekartta julkaistiin – ”Tuhti paketti kohti käytännön askeleita”

    MTK:n ja SLC:n luonnon monimuotoisuuden tiekartta julkaistiin – ”Tuhti paketti kohti käytännön askeleita”

    Valtakunnallinen

    Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja ruotsinkielinen tuottajajärjestö SLC julkaisivat 1. helmikuuta luonnon monimuotoisuuden tiekartan. Tiekartan tutkijaraporttien, jäsenkyselyiden ja järjestöjen sisäisen työn avulla MTK ja SLC jäsenineen ottavat entistä vaikuttavampia askeleita kohti maatalous- ja metsäympäristöjen monimuotoisuuden vahvistamista.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset