Työ metsänomistajan hyväksi sai palkintonsa Brysselissä – Metsäenergia säilyy uusiutuvana

Valtakunnallinen

Euroopan parlamentti, komissio ja jäsenvaltioiden muodostama neuvosto pääsivät sopuun maaliskuun lopussa yön yli jatkuneissa neuvotteluissa uusiutuvan energian RED-direktiivin kestävyyskriteereistä. RED III -direktiivin neuvottelutulosta voidaan pitää suomalaisittain hyvänä kompromissina, mutta mitä päätös tarkoittaa käytännössä suomalaisen metsänomistajan näkökulmasta?

EU:n suurimmat poliittiset puheenaiheet ovat usein kohdistuneet metsien käyttöön. Viimeisin merkittävä poliittinen päätös myös suomalaisittain kuultiin maaliskuun lopulla, kun puuenergian kestävyyskriteereistä saatiin Brysselissä sopu.

MTK tiedotti neuvottelutuloksesta tuoreeltaan ensimmäisten joukossa.

Vaikka jäsenvaltioiden ja toiminnanharjoittajien raportointivelvoitteita polttoaineiden kestävyyden todentamisessa kiristetään ja valtioiden mahdollisuutta myöntää investointitukia puun energiakäyttöön tarkennetaan, voidaan RED III -direktiivin raameja pitää suomalaisittain hyvänä kompromissina.

”Suomalaiset metsänomistajat hoitavat metsiään esimerkillisesti. Metsästä saatavan biomassan tunnustaminen uusiutuvaksi oli ainoa oikea päätös”, MTK:n energia-asiantuntija Anssi Kainulainen kommentoi.

Etukäteistiedot mahdollisesta puun energiakäytöstä viittasivat paljon vaikeampaan neuvottelutulokseen. Kiristykset kohdistuvat polttolaitosten kestävyyskriteereihin, jotka ohjaavat laitosten puunhankintaa.

”Vaikka kiristyksiä raportointivelvoitteisiin linjattiin, oli pitkään pelkona, että suoraan metsästä tulevan puun energiakäyttö ei kuuluisi enää uusiutuviin energianlähteisiin. Suomen ja suomalaisten onneksi, näin ei käynyt”, MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola kertoo.

”MTK:n ja Mhy:n edunvalvojat seuraavat metsänomistajien etuja Brysselissä. Ydinviestimme päättäjille on: suomalaisten metsänomistajien omaisuus ei voi näyttäytyä neuvottelupöydissä pelkästään hiilitaseita ja suojelupinta-aloja laskettaessa”, Mäki-Hakola korostaa.

Mhy:n jäsenenä olet osa metsäsi puolustusliittoa:

Mhy:n jäsenenä saat maksutonta neuvontaa metsäasioissa ja lakineuvontaa. MTK:n lakiasiantuntijat antavat monipuolista jäsenten yritystoimintaan liittyvää opastusta ja neuvontaa. Olipa kyse sitten metsälaista, maankäyttöasioista tai korvauskysymyksistä, voit olla yhteydessä lakiasiantuntijoihin. Lue lisää jäseneduista.

Ajankohtaista

 1. Puukaupan hintatiedot yhä paremmin Mhy-jäsenten hyödynnettävissä

  Puukaupan hintatiedot yhä paremmin Mhy-jäsenten hyödynnettävissä

  Valtakunnallinen

  MTK ja metsänhoitoyhdistykset tarjoavat jäsenilleen jatkossa entistä parempaa puukaupan hintatietojen seurantaa. Mhy puukauppatilastot -palvelun beta-versio on testattavissa mtk.fi -sivustolla.

  Lue lisää
 2. Metsänhoitoyhdistykset mukana tukemassa Metsävisaa

  Metsävisan voitosta kisattiin Ruotsinkylän metsissä

  Valtakunnallinen

  Yläkoulujen valtakunnallisen Metsävisan finaali järjestettiin 25. toukokuuta Tuusulassa. Loppukilpailuun kutsuttiin 50 alkukilpailussa parhaiten pärjännyttä nuorta. Haastavassa kisassa voittajaksi selviytyi Onni Vaaherkumpu Saarijärven yhtenäiskoulusta.

 3. MTK ja SLC veivät metsänomistajien viestiä Säätytalolle

  MTK ja SLC veivät metsänomistajien viestiä Säätytalolle

  Valtakunnallinen

  Hallitusneuvottelut käynnistyivät vapun jälkeen Säätytalolla. MTK ja SLC jättivät esityksensä hallitusohjelmaan viime keskiviikkona. Metsänomistajien viesti oli keskeisessä asemassa. Suomen tulee tehdä vaikuttavaa EU-politiikkaa, jossa metsien kasvu ja jalostus talouden kivijalkana on turvattu.

2023 © Metsänhoitoyhdistykset