Mitä uutta metka - metsätalouden kannustejärjestelmä tuo mukanaan?
Valtakunnallinen
Uusi metsätalouden kannustejärjestelmä eli metka astuu voimaan 1.1.2024. Väistyvän Kemera-tuen hakemuksien vastaanotto päättyi 1.10.2023. Kemera-tuen mukaista taimikon ja nuoren metsän hoitoa on vielä mahdollista toteuttaa vuoden ajan ja terveyslannoituksia aina 31.3.2026 asti kemera-hakemuksen hyväksymisestä.
Metka-tukea voi hakea taimikon ja nuoren metsän hoitoon, pienpuun keruuseen, terveyslannoituksiin, metsätieverkoston ylläpitoon, sekä määräaikaiseen suojeluun ja metsäluonnon hoitoon. Suometsien ojien kunnostamiseen ei enää jatkossa myönnetä tukea, mutta maanomistajat voivat hakea tukea suometsien hoitosuunnitelmien laatimiseen ja erilaisiin vesiensuojelutoimenpiteisiin. Uutena tuettavana työnmuotona Metkaan on tullut kulotus.
Puuntuotannon tukiin on hallitusohjelman mukaan tulossa noin 15 miljoonan euron vuosittaiset leikkaukset. Tämä heijastuu myös tulevat metka-tukijärjestelmän tukitasoihin. Leikkaukset tulevat kohdistumaan erityisesti taimikonhoidon ja nuoren metsän hoidon sekä pienpuun keruun tukia verrattuna aiemmin esitettyihin ja julkisuudessakin kerroittuihin tukitasoihin. Toisaalta terveyslannoituksen tukitasot tulevat nousemaan. Tarkemmat tukiehdot ja tukisummat määritelevä asetus vahvistettaneen loppuvuodesta.
Tukien haku helpottuu, sillä Metkassa ennakkosuunnitelmaa ei tarvitse tehdä taimikonhoidon ja nuoren metsän osalta, vaan metka-tukea haetaan töiden toteuttamisen jälkeen. Muista työlajeista on edelleen tehtävä ennakkosuunnitelma.
Metsänomistajan kannattaa ottaa huomioon, että esimerkiksi nuoren metsänhoidon tuki muuttuu mahdollisesti jonkin verran: tukea saa vain alle 12 metriselle metsälle havupuuvaltaisilla kohteilla ja alle 15 metrisille lehtipuuvaltaisille kohteille. Lisää tietoa saat paikalliselta metsäasiantuntijaltasi ja Metsäkeskuksen nettisivuilta.
Kirjoittaja:
Lea Jylhä MTK
Ajankohtaista
Metsänomistajilla on myyntihousut jalassa tänäkin vuonna
Valtakunnallinen
Metsänomistajilla on aikomus myydä puuta tänäkin vuonna, selviää kevään Metsätutka-kyselystä. Metsänomistajista lähes kolmannes aikoo myydä puuta vielä tänä vuonna, joista erityisesti varmasti myyvien osuus vastanneista on seurantahistorian korkein. Puun hinnan nousun merkitys puukauppaan kannustavana tekijänä on edelleen noussut.
MTK:n Bryssel-agenda: EU:n metsäedunvalvonnan keskeiset tavoitteet
Valtakunnallinen
Metsien ja maaperän käyttöön liittyvässä lainsäädännössä on varmistettava joustavuus ja kansallisten olosuhteiden huomiointi. EU:n päätöksenteossa on tuettava kestävää metsätaloutta, investointeja ja toimivia markkinamekanismeja, jotta biotalouden koko potentiaali voidaan hyödyntää.