Metsänomistaja: seuraa metsiesi terveyttä ja myrskytuhoja helposti OmaMetsässä

Valtakunnallinen

OmaMetsä metsänomistajille

OmaMetsään on julkaistu tekoälyyn, koneoppimiseen ja avoimeen satelliittidataan perustuva palvelu, joka tunnistaa metsien terveyteen ja myrskytuhoihin liittyviä muutoksia metsässä. Palvelu löytyy uusina karttatasoina OmaMetsästä. Aineistot kattavat koko Suomen. Karttatasot päivittyvät kasvukauden aikana (1.6.-31.8.) noin kerran viikossa. 

Palvelu on erityisen arvokas niille metsänomistajille, jotka eivät syystä tai toisesta pääse käymään omassa metsässään säännöllisesti tarkistamassa metsien kuntoa. 

Metsien terveyden seuraamisella ehkäistään mm. kirjanpainajatuhojen leviäminen 

Uudet karttatasot auttavat metsänomistajia havainnoimaan metsätuhoja ja mahdollisia riskikohteita, joissa metsien terveys on vaarantumassa. Metsänomistaja voi tuotetun aineiston perusteella käydä itse tarkistamassa tilanteen tai pyytää Metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntijalta lisätietoa mahdollisesta tuhosta. Samat karttatasot ovat käytössä Metsänhoitoyhdistyksillä. Näin päästään kohdentamaan metsänhoitotoimenpiteitä oikea-aikaisesti oikeisiin paikkoihin.  

”Hienoa uusissa karttatasoissa on se, että tekoäly osaa tulkita muutosta satelliittiaineistoissa ihmissilmää nopeammin ja luotettavammin. Merkintä metsien terveyden heikkenemisestä tulee näkyville OmaMetsän kartalle jo aiemmin, kuin metsässä välttämättä näkyy ihmissilmällä havaittavia muutoksia,” OmaMetsän kehittämispäällikkö Juha Laitinen kertoo. 

Myrsky- ja hyönteistuhokohteiden nopealla korjuulla voidaan vähentää puuston arvon menetystä ja vähentää tuhojen laajentumista tai tuhon seurausvaikutuksia. Palvelu auttaa Metsänhoitoyhdistyksiä turvaamaan metsänomistajien metsien elinvoimaisuutta.  

Näin löydät karttatasot

 1. Avaa karttatasot 
 1. Valitse karttatasoista Satelliittihavainnot alta Terveysriskikartta ja myrskytuhot 
 1. Havainnot näkyvät kartalla erivärisinä rastereina. Saat värien selitykset auki L-kirjainta painamalla. Huom! Rasterit saa näkymään entistä paremmin, mikäli käyttää taustakarttana ilmakuvaa. Voit vaihtaa taustakarttaa samasta valikosta, mistä valitsit Satelliittihavainnotkin. 

OmaMetsä on Metsänhoitoyhdistysten metsänomistajille tarjoama verkkopalvelu, jossa metsäomaisuuden hallinta onnistuu sähköisesti vuoden jokaisena päivänä. Erilaisten karttatasojen lisäksi metsänomistaja voi OmaMetsässä pitää yhteyttä omaan metsäasiantuntijaansa, tilata metsänhoitopalveluita tai aloittaa puukaupan. Kartalle voi lisätä myös omia merkintöjä ja muistiinpanoja. www.omametsa.fi  

Ajankohtaista

 1. Metkan tukitasot ja -ehdot on vahvistettu

  Metkan tukitasot ja -ehdot on vahvistettu

  Valtakunnallinen

  Valtioneuvosto on 16.11.2023 antanut asetuksen metsätalouden määräaikaisesta kannustejärjestelmästä annetun lain voimaantulosta ja asetuksen metsätalouden kannustejärjestelmästä. Ohessa maa- ja metsätalousministeriön tiedote tukitasoista – ja ehdoista kokonaisuudessaan.

  Lue lisää
 2. Vuoden Kymppi -palkinto pirkanmaalaiselle Jouko Lehtiselle

  Vuoden Kymppi -palkinto pirkanmaalaiselle Jouko Lehtiselle

  Valtakunnallinen

  Ehdotuksia palkinnon saajaksi annettiin yli 60. Metsäjohtokunta päätti Vuoden Kymppi- palkinnon lisäksi myöntää kunniamaininnan erityisasiantuntija Timo Hannoselle.

 3. Mikko Tiirola avasi metsävaltuuskunnan kokouksen Hanasaaressa

  MTK:n Mikko Tiirola: Luontoa ei suojella komission, vaan Suomen ja suomalaisten vuoksi

  Valtakunnallinen

  ”Metsänomistajat ovat sitoutuneita kestävään metsätalouteen. Tämä vaatii kuitenkin ennakoitavuutta”, metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola korosti metsävaltuuskunnan vuosikokouksen avauspuheessaan Hanasaaressa 2. marraskuuta.

2023 © Metsänhoitoyhdistykset