Metsänomistaja: seuraa metsiesi terveyttä ja myrskytuhoja helposti OmaMetsässä

Valtakunnallinen

OmaMetsä metsänomistajille

OmaMetsään on julkaistu tekoälyyn, koneoppimiseen ja avoimeen satelliittidataan perustuva palvelu, joka tunnistaa metsien terveyteen ja myrskytuhoihin liittyviä muutoksia metsässä. Palvelu löytyy uusina karttatasoina OmaMetsästä. Aineistot kattavat koko Suomen. Karttatasot päivittyvät kasvukauden aikana (1.6.-31.8.) noin kerran viikossa. 

Palvelu on erityisen arvokas niille metsänomistajille, jotka eivät syystä tai toisesta pääse käymään omassa metsässään säännöllisesti tarkistamassa metsien kuntoa. 

Metsien terveyden seuraamisella ehkäistään mm. kirjanpainajatuhojen leviäminen 

Uudet karttatasot auttavat metsänomistajia havainnoimaan metsätuhoja ja mahdollisia riskikohteita, joissa metsien terveys on vaarantumassa. Metsänomistaja voi tuotetun aineiston perusteella käydä itse tarkistamassa tilanteen tai pyytää Metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntijalta lisätietoa mahdollisesta tuhosta. Samat karttatasot ovat käytössä Metsänhoitoyhdistyksillä. Näin päästään kohdentamaan metsänhoitotoimenpiteitä oikea-aikaisesti oikeisiin paikkoihin.  

”Hienoa uusissa karttatasoissa on se, että tekoäly osaa tulkita muutosta satelliittiaineistoissa ihmissilmää nopeammin ja luotettavammin. Merkintä metsien terveyden heikkenemisestä tulee näkyville OmaMetsän kartalle jo aiemmin, kuin metsässä välttämättä näkyy ihmissilmällä havaittavia muutoksia,” OmaMetsän kehittämispäällikkö Juha Laitinen kertoo. 

Myrsky- ja hyönteistuhokohteiden nopealla korjuulla voidaan vähentää puuston arvon menetystä ja vähentää tuhojen laajentumista tai tuhon seurausvaikutuksia. Palvelu auttaa Metsänhoitoyhdistyksiä turvaamaan metsänomistajien metsien elinvoimaisuutta.  

Näin löydät karttatasot

  1. Avaa karttatasot 
  1. Valitse karttatasoista Satelliittihavainnot alta Terveysriskikartta ja myrskytuhot 
  1. Havainnot näkyvät kartalla erivärisinä rastereina. Saat värien selitykset auki L-kirjainta painamalla. Huom! Rasterit saa näkymään entistä paremmin, mikäli käyttää taustakarttana ilmakuvaa. Voit vaihtaa taustakarttaa samasta valikosta, mistä valitsit Satelliittihavainnotkin. 

OmaMetsä on Metsänhoitoyhdistysten metsänomistajille tarjoama verkkopalvelu, jossa metsäomaisuuden hallinta onnistuu sähköisesti vuoden jokaisena päivänä. Erilaisten karttatasojen lisäksi metsänomistaja voi OmaMetsässä pitää yhteyttä omaan metsäasiantuntijaansa, tilata metsänhoitopalveluita tai aloittaa puukaupan. Kartalle voi lisätä myös omia merkintöjä ja muistiinpanoja. www.omametsa.fi  

Ajankohtaista

  1. Metsänhoitoyhdistyksille Yhteiskunnallinen Yritys -merkki

    Metsänhoitoyhdistyksille Yhteiskunnallinen Yritys -merkki

    Valtakunnallinen

    Suomen 52 metsähoitoyhdistykselle sekä niiden kehitysyhtiö Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MhyP Oy:lle on myönnetty Yhteiskunnallinen Yritys -merkin käyttöoikeus osoituksena liiketoiminnallisten ja yhteiskunnallisten tavoitteiden onnistuneesta yhdistämisestä.

    Lue lisää
  2. Metsänomistajat kiinnostuneempia puukaupoista enemmän kuin koskaan aiemmin

    Metsänomistajat kiinnostuneempia puukaupoista enemmän kuin koskaan aiemmin

    Valtakunnallinen

    Metsänomistajien kiinnostus puukauppaan on kasvussa, selviää syksyn Metsätutka-kyselystä. Vaikka puukauppaa on tehty viime aikoina ahkerasti, on metsänomistajilla vielä myyntiaikeita. Lähes 40 prosenttia metsänomistajista aikoo myydä puuta ensi vuonna. Puun hyvän kysynnän ja hinnan nousun merkitys puukauppaan kannustavana tekijänä on noussut vastauksissa aivan uudella tasolla.

  3. Raakkutuho on poikkeuksellinen myös edunvalvonnalle

    Raakkutuho on poikkeuksellinen myös edunvalvonnalle

    Valtakunnallinen

    StoraEnson hakkuulla tapahtunut, raakuille tuhoisa lainrikkomus on tuomittava. Hämmentävää tapauksessa on se, että kyseisen harvinaisen tapauksen johdosta julkisuuden alttarilla on pyritty tuomitsemaan koko metsäsektori. Metsätaloudessa ympäristöarvojen huomioiminen on osa jokaista tehtävää toimenpidettä. Pelkästään puukauppoja tehdään kuitenkin vuosittain yli 100 000 ja valitettavasti kaikkia vahinkoja tai tarkoituksellisia rikkomuksia ei voida estää.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset