Koivunmahlasta vappusimaa
Valtakunnallinen
Koivun elämänvesi mahla alkaa virrata rungossa kun talven pakkaset ovat ohi. Nyt on oikea aika valuttaa ja säilöä mahlaa kevään juhliin.
Mahlakausi on nyt parhaimmillaan Etelä-Suomessa ja muu Suomi seuraa hieman perässä. Mahla alkaa virrata koivuissa kun lämpötila alkaa olla reilusti plussan puolella ja lumet rupeavat sulamaan. Mahlan valutusaika kestää lehtisilmujen puhkeamiseen saakka eli 2–4 viikkoa sääoloista riippuen. Kauden tietää olevan ohi, kun mahla muuttuu pahanmakuiseksi.
Tiina Mansikkamäki mahlaa valuttamassa.
Mahlasta saa erinomaista vappusimaa
Simaa tehdessä korvaa vain kaikki vesi mahlalla. Kevään valmistujaisjuhlissa boolin voi tehdä mahlaan. Alkoholittomat mocktailit ovat in ja niissä mahla toimii hyvin pohjajuomana. Mahla toimii hyvin myös leipomisessa nesteen korvikkeena.
Mahla on kehonhuoltaja
Mahla sisältää 99 % vettä ja 1 % kuiva-aineita: sokereita, hedelmähappoja, proteiinia, kivennäis- ja hivenaineita. Se kiihdyttää kehon aineenvaihduntaa ja poistaa kuona-aineita. Onpa joku huomannut vyötärön hoikistuneet muutaman viikon mahlakuurilla! Mahla onkin oivallinen jano- ja urheilujuoma. Mahlaa voi juoda huoletta vaikka useamman litran päivässä, koska se on hyvin mietoa.
Mahla on ollut entisaikoina tärkeä ravintoaine, joka on virkistänyt ja antanut voimaa pitkän niukan talven jälkeen. Mahlan terveysvaikutuksia ei tunneta vieläkään kattavasti, mutta saadut tutkimustulokset ovat hyvin lupaavia. Mahlan on todettu puhdistavan maksaa ja munuaisia; se poistaa kuona-aineita ja neutralisoi kehossa olevia toksiineja. Samalla se voi poistaa myös selluliittia. Mahla näyttää alentavan kolesterolia, koska se sisältää saponiineja. Mahlassa on ksylitolia, joten se edistää hammasterveyttä. Mahla nuorentaa ihoa ja voi helpottaa ihon ongelmia. Mahlan vaikutus kehoon on siis hyvin kokonaisvaltainen.
Mahla säilyy kylmässä
Omasta pihapuusta voi valuttaa mahlaa poraamalla runkoon reiän, liittämällä siihen letkun ja ämpärin. Mahlaa valuu puun koosta riippuen muutamista litroista yli kymmeneen litraan vuorokaudessa. Myös katkaistusta koivunoksasta valuu mahlaa. Puussa kiinni olevan oksantyngän voi kääntää vaikka suoraan pulloon. Mahlankeruu ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten keruuseen tarvitaan omat puut tai metsänomistajan lupa.
Mahla-astia pitää tyhjentää vähintään kerran vuorokaudessa. Jos on hyvin lämmintä tai aurinko porottaa astiaan, niin astia pitää tyhjentää aamulla ja illalla. Näin lumisen talven jälkeen lunta voi kerätä ”cooleriksi” astian ympärille.
Koska mahla on sokeripitoinen neste, se alkaa pilaantua helposti. Itse puusta suoraan valuva mahla on steriiliä. Mahla säilyy jääkaapissa noin vuorokauden ja pakastettuna kuukausia. Säilyvyyttä voi parantaa pastöroinnilla (kuumennus yli +70 astetta) tai lisäämällä sitruunahappoa, mutta ne muuttavat mahlan mietoa makua. Helpointa mahla on säilöä kotona pakkasessa.
Hämeessä mahlan ja muiden luonnontuotteiden käyttöä kannustetaan lisäämään ja kehitetään raaka-aineiden saatavuutta LAB-ammattikorkeakoulun, Metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen ja Lahden Seudun Kehitys Ladecin yhteisessä hankkeessa Mahla - koivun eliksiiristä elinvoimaa maaseudulle.
Voit tutustua hankkeeseen täällä
Tiina Mansikkamäki
Metsäasiantuntija
Metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen hankepäällikkö.