PEFC-metsäsertifiointi on metsänomistajalle osoitus vastuullisuudesta

Valtakunnallinen

PEFC-sertifioinnilla on laaja vaikutus suomalaisessa metsätaloudessa, sillä se kattaa yli 90 prosenttia talousmetsien pinta-alasta. Uudistukset PEFC-vaatimuksissa edistävät luonnon monimuotoisuudelle tärkeitä metsien piirteitä monin keinoin. 

PEFC-sertifioinnin metsien hoitoa ja käyttöä koskevat vaatimukset uudistuvat loppuvuodesta 2022. Vaatimukset liittyvät mm. metsien monimuotoisuuden turvaamiseen, virkistyskäyttöön, metsien terveyden ja kasvun ylläpitoon sekä puutuotteiden ja raaka-aineiden seurantaan toimitusketjuissa.

Metsänomistajalle metsäsertifiointi on keino osoittaa oman toimintansa vastuullisuus. Metsänomistaja on metsänhoitoyhdistyksen jäsenenä mukana PEFC-metsäsertifioinnissa. Sertifiointi on vapaaehtoista, ja siitä voi myös irtisanoutua ilmoittamalla omaan metsänhoitoyhdistykseen.

Metsänhoitoyhdistykset noudattavat omassa toiminnassaan, palveluiden tuottamisessa ja töiden suunnittelussa PEFC:n vaatimuksia. On hyvä muistaa, että metsänomistaja vastaa itse vaatimusten toteutumisesta niissä töissä, joita hän toteuttaa omatoimisesti.

PEFC-sertifioinnilla on laaja vaikutus suomalaisessa metsätaloudessa, sillä se kattaa yli 90 prosenttia talousmetsien pinta-alasta. Uudistukset PEFC-vaatimuksissa edistävät luonnon monimuotoisuudelle tärkeitä metsien piirteitä monin keinoin. Monimuotoisuuden ja terveyden edistäminen turvaa samalla metsien hiilensidontaa ja -varastointia.

Keskeiset muutokset uudistetussa PEFC-standardissa 

    Lue lisää PEFC:n uudistuvista vaatimuksista PEFC Suomen sivuilta

    Annakaisa Heikkonen
    kenttäpäällikkö, metsäasiantuntija
    Metsänomistajat-linja, MTK ry
    Puh 050 431 4498
    annakaisa.heikkonen@mtk.fi

    Ajankohtaista

    1. Kevät on puumarkkinoilla kiireistä aikaa – onnistuneissa puukaupoissa kokonaisuus ratkaisee

      Kevät on puumarkkinoilla kiireistä aikaa – onnistuneissa puukaupoissa kokonaisuus ratkaisee

      Valtakunnallinen

      Alkuvuoden kiireisimmät puukauppaviikot käydään perinteisesti touko-kesäkuun vaihteessa. Viikko 22 oli vuonna 2025 viime vuosien tapaan alkuvuoden kiireisin kauppaviikko.

      Lue lisää
    2. Metsävähennyksen korotusta odotetaan voimaan vuoden 2026 alussa

      Metsävähennyksen korotusta odotetaan voimaan vuoden 2026 alussa

      Valtakunnallinen

      Hallituksen esitys metsävähennyksen korotuksesta 75:een prosenttiin annettiin eduskunnalle toukokuun alussa, ja se on parhaillaan valiokuntakäsittelyssä. MTK pitää esitettyä lainmuutosta tärkeänä panostuksena pitkäjänteiseen perhemetsätalouteen.

    3. Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle

      Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle

      Valtakunnallinen

      Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita. Yhteensä Metsän puolella -aloite myöntää 2,2 miljoonaa euroa kolmelle suomalaiselle hankkeelle. MTK:n lisäksi yksi hankkeista on metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen.

    2025 © Metsänhoitoyhdistykset