MTK:n metsäpoliittiset ilmastokeinot - Metsien ilmastohyödyt saavutetaan aktiivisella hoidolla ja käytöllä

Valtakunnallinen

Metsien käytöstä, hiilinieluista sekä ilmastosta käydään kovaa keskustelua. Kärjekkäimmät vaatijat haluavat vähentää metsien uusiutuvien luonnonvarojen käyttöä vaikka pääpainon tulee olla nopeassa fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämisessä. ” Maa- ja metsätalousyrittäjät tekevät työtä luonnonvarojen kanssa ja ovat olleet ensimmäisiä ryhmiä, jotka elinkeinoissaan ovat kohdanneet ilmastonmuutoksen ja sen vaikutukset. MTK keinovalikoima sisältää selvät askeleet kohti ilmastokestävää Suomea”, kertoo MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola

MTK peräänkuuluttaa Suomeen fiksua ja kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa. On tunnistettava ilmaston kannalta keskeisin tavoite, fossiilisten raaka-aineiden käytöstä on päästävä eroon – nopeasti.

”Ilmastopolitiikka ei tunnista tällä hetkellä fiksua hiilinielupolitikkaa. Mikäli metsien hoitoon ja käyttöön ei panosteta, on vaarana ajautua kierteeseen, missä puuston kasvu ja hakkuumahdollisuudet hidastuvat ja metsien hiilensidontakyky heikkenee. Metsien hiilivarasto on vuosikymmenten hoidon ansiosta kasvanut jatkuvasti ja metsät sitovat edelleen huomattavasti enemmän hiiltä kuin päästävät”, toteaa MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.

Metsien kasvuun ja terveyteen panostaminen on keskeistä ja hakkuiden rajoittamiselle ei ole perusteita. Ilmaston kannalta vaihtoehdot ovat huonoja. Päätehakkuiden vähentäminen vähentäisi puun saatavuutta esimerkiksi puurakentamiseen. Harvennushakkuiden vähentäminen romuttaisi tulevaisuuden puun saannin ja mahdollisuudet korvata fossiilisia raaka-aineita

”MTK:n ratkaisu on monipuolinen panostus metsänhoitoon ja sitä kautta metsien kasvun kiihdyttäminen. Samaan aikaan meidän on otettava harppaus metsänhoidon laadussa ja oikea-aikaisuudessa. Erityishuomiota aiomme kiinnittää suometsien hoitoon”, kertoo Marko Mäki-Hakola.

Ilmastokestävä metsänhoitomenetelmät luovat myös uusia mahdollisuuksia metsänomistajille. Metsähoitoyhdistysten palveluvalikoimasta löytyy esimerkiksi hiilensidontaan liittyviä mahdollisuuksia metsänomistajille.

Ajankohtaista

  1. Vanhoja metsiä suojellaan osana EU:n biodiversiteettistrategian toimeenpanoa

    Vanhoja metsiä suojellaan osana EU:n biodiversiteettistrategian toimeenpanoa

    Valtakunnallinen

    Ehdotus vanhojen metsien kansallisiksi kriteereiksi on parhaillaan lausuntokierroksella. Kriteereitä on valmisteltu, koska EU:n biodiversiteettistrategian mukaan EU:ssa jäljellä olevat luonnontilaiset metsät ja vanhat metsät on suojeltava tiukasti. Suojelun toteuttamiseksi on määriteltävä, mitkä metsät ovat luonnontilaisia metsiä ja mitkä vanhoja metsiä.

    Lue lisää
  2. EU:n ennallistamisasetuksen toimeenpanoa kohti – edunvalvonnan kärkenä järkevyys

    EU:n ennallistamisasetuksen toimeenpanoa kohti – edunvalvonnan kärkenä järkevyys

    Valtakunnallinen

    EU:n ennallistamisasetus tulee pian voimaan, sillä se on hyväksytty sekä Euroopan parlamentissa että jäsenmaita edustavassa neuvostossa. Voimaantulon myötä asetuksen toimeenpano on Suomessakin aloitettava. MTK on tehnyt asiassa aktiivista edunvalvontaa jo usean vuoden ajan. Vaikuttamistyö jatkuu myös toimeenpanovaiheessa.

  3. Tutustu OmaMetsän uusiin ominaisuuksiin

    Tutustu OmaMetsän uusiin ominaisuuksiin

    Valtakunnallinen

    OmaMetsä palvelut uudistuvat hurjaa vauhtia. Metsänhoitoyhdistyksien jäsenpalvelusta on rakentunut kilpailuvaltti, joka tuottaa metsänomistajajäsenilleen lisäarvoa. Uudistus varmistaa metsänomistajalähtöistä päätöksentekoa tukevaa tietoa. Tiedolla voidaan tukea metsänomistajien liiketaloudellisia puunmyyntien ja hoitotoimien suunnitteluja sekä vahvistetaan metsänomistajan omaa metsäsuhdetta. OmaMetsä palvelun uusissa ominaisuuksissa on otettu huomioon molempia. Palvelut kehittyvät ja uusia ominaisuuksia otetaan jatkuvasti käyttöön.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset