MTK ja SLC veivät metsänomistajien viestiä Säätytalolle

Valtakunnallinen

Hallitusneuvottelut käynnistyivät vapun jälkeen Säätytalolla. MTK ja SLC jättivät esityksensä hallitusohjelmaan viime keskiviikkona. Metsänomistajien viesti oli keskeisessä asemassa. Suomen tulee tehdä vaikuttavaa EU-politiikkaa, jossa metsien kasvu ja jalostus talouden kivijalkana on turvattu.

Kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit neuvottelevat parhaillaan ohjelmaa tulevan pääministerin Petteri Orpon hallitukselle. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto sekä sen ruotsinkielinen sisarjärjestö SLC kannustavat hallitusta hyödyntämään ohjelmassaan rohkeasti luonnonvara-alan kasvupotentiaalin. 

Tuottajajärjestöjen edustajat tapasivat Säätytalon edessä hallitusneuvotteluissa mukana olevien puolueiden puheenjohtajia. Pääviestit koskivat erityisesti metsäsektoria.

Metsäsektorin merkittävä osuus koko kansantalouden arvonlisäyksestä on turvattava, eikä alan toimintaedellytyksiä saa heikentää. Tärkeintä on säilyttää metsäpolitiikan päätäntävalta kiistattomasti kansallisella tasolla. Hallituksen kannattaa panostaa monin eri keinoin metsien kasvun ja terveyden lisäämiseen. Hakkuiden lisääminen ei ole uhka metsien hiilinieluille eikä luonnon monimuotoisuudelle, MTK ja SLC evästivät hallitusneuvottelijoita.

”Metsät ovat edelleen kiistatta selkeitä hiilinieluja. Fossiilisista polttoaineista luopuminen ja Suomen kokonaispäästöjen lasku on pääroolissa ilmastopolitiikassa. Maanomistajien hiilivarannot ovat merkittävässä roolissa päästötavoitteisiin tähdätessä, mutta tulevan hallituksenkin on tärkeää muistaa, että nieluille löytyy aina omistaja”, MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola painottaa.

Metsien hiilivarantojen ja puupääoman määrän kasvattaminen on mahdollista metsänhoitotoimien oikea-aikaisuudella sekä esimerkiksi lannoituksella. MTK toivookin tulevalta hallitukselta, että tiukasta talouslinjasta huolimatta, metsätalouden Metka -rahoitus tulisi turvata. Metka korvaa Kemera-tukijärjestelmän vuoden 2024 alusta alkaen. Tukea voi hakea moniin metsänhoitoa edistäviin toimenpiteisiin.

”Metsien kasvun hidastuminen on ollut yksi suurimmista syistä metsämaan hiilinielujen pienentymiseen. Tulevan hallituksen tulee hahmottaa, että metsänhoidolla on tärkeä rooli, kun kunnianhimoisiin päästötavoitteisiin tähdätään”, Mäki-Hakola kommentoi.

Suomessa metsänomistajia on yli 600 000. Ei ole yhtä oikeaa tapaa omistaa metsää, ja tämä tulee hyvin ilmi tuoreessa myös Metsänomistaja 2020 -tutkimuksessa. Metsien talouskäytön rinnalla on metsänomistajille tarjottava myös vapaaehtoisuuteen perustuvia suojeluohjelmia. Näistä esimerkkinä ovat METSO- ja Helmi -ohjelmat, joiden rahoituksen säilymisen puolesta MTK vetosi muodostettavaan hallitukseen yhdessä SLL ja WWF:n kanssa.

Ajankohtaista

 1. Puukaupan hintatiedot yhä paremmin Mhy-jäsenten hyödynnettävissä

  Puukaupan hintatiedot yhä paremmin Mhy-jäsenten hyödynnettävissä

  Valtakunnallinen

  MTK ja metsänhoitoyhdistykset tarjoavat jäsenilleen jatkossa entistä parempaa puukaupan hintatietojen seurantaa. Mhy puukauppatilastot -palvelun beta-versio on testattavissa mtk.fi -sivustolla.

  Lue lisää
 2. Metsänhoitoyhdistykset mukana tukemassa Metsävisaa

  Metsävisan voitosta kisattiin Ruotsinkylän metsissä

  Valtakunnallinen

  Yläkoulujen valtakunnallisen Metsävisan finaali järjestettiin 25. toukokuuta Tuusulassa. Loppukilpailuun kutsuttiin 50 alkukilpailussa parhaiten pärjännyttä nuorta. Haastavassa kisassa voittajaksi selviytyi Onni Vaaherkumpu Saarijärven yhtenäiskoulusta.

 3. Puumarkkinakatsaus toukokuu 2023

  Puumarkkinakatsaus toukokuu 2023

  Valtakunnallinen

  Puun hinta on noussut viime vuodesta merkittävästi. Puun hinnannousu on ollut jopa nopeampaa kuin yleinen hinnannousu. Monet metsänomistajat miettivät puun myyntipäätöksiään ja arvioivat miten puun hinnat kehittyvät jatkossa. Monet metsänomistajat ovat huolissaan myös talouden epävarmuudesta ja metsien suojelun lisääntymisen vaikutuksista puumarkkinoihin. Pellervon taloustutkimuksen PTTn metsäennuste rauhoittaa metsänomistajia, sillä puun hintojen nousun arvioidaan jatkuvan edelleen, myös ensi vuonna. Tämä johtuu kotimaisen puun hyvästä kysynnästä.

2023 © Metsänhoitoyhdistykset