Monimuotoinen metsä osa 2: Säästöpuut ja tekopökkelöt metsän monimuotoisuuden tukipilareina

Valtakunnallinen

Oletko koskaan miettinyt, miten voit metsänomistajana edistää metsäsi terveyttä ja monimuotoisuutta yksinkertaisin keinoin? Säästöpuut ja tekopökkelöt ovat tehokas tapa rikastuttaa metsäluontoa ja samalla parantaa metsän kestävyyttä.

MTK:n ja SLC:n luonnon monimuotoisuuden tiekartta korostaa säästöpuiden ja tekopökkelöiden merkitystä osana kestävää metsänhoitoa. Kuvittele järeä kuusi alustiheikköineen tai vaikkapa ylväs haapojen ryhmä - juuri tällaisia arvokkaita elinympäristöjä lukuisille lajeille voit luoda säästöpuiden avulla.

Mitä tämä tarkoittaa metsänomistajalle?

Säästöpuut ovat puita, jotka jätetään hakkuun yhteydessä pysyvästi metsään kasvamaan, kuolemaan ja lahoamaan. Ne voivat olla eläviä, kuolleita tai kuolemassa olevia puita. Tekopökkelöt puolestaan tehdään katkaisemalla puunrunko 2–4 metrin korkeudelta, jolloin ne pikkuhiljaa lahotessaan jäljittelevät luonnollista lahopuuta. ​Säästöpuihin kannattaa kiinnittää huomiota jo taimikonhoitovaiheessa. Näin varmistat, että esimerkiksi haapoja ja muita monimuotoisuuden kannalta tärkeitä puulajeja löytyy jätettäviksi säästöpuiksi harvennusvaiheissa. 

Näillä toimenpiteillä lisäät lahopuun määrää metsässäsi, mikä on elintärkeää monille eliölajeille. Lahopuussa elää lukuisia hyönteisiä, sieniä ja mikrobeja, jotka puolestaan tarjoavat ravintoa ja pesäpaikkoja linnuille ja muille eläimille. On tärkeää huomata, että vanhoissa kuolleissa puissa ei ole merkittävää tuhoriskiä, joten niiden säästäminen on turvallista.

Hyödyt ja vaikutukset

Ekologiset hyödyt: Lahopuut tarjoavat elinympäristön noin 5 000 lajille, mikä on noin neljännes kaikista metsälajeistamme. Näihin kuuluu muun muassa kääpiä, kovakuoriaisia, sammalia, jäkäliä sekä kolopesijöitä, kuten tiaisia ja tikkoja. Lisäksi lahopuissa elävät pahimpien metsätuholaisten luonnonmukaiset torjujat, kuten muurahaiskuoriainen, joka syö kirjanpainajia.

Taloudelliset ja käytännön hyödyt: Säästöpuiden jättäminen ei aiheuta merkittäviä kustannuksia metsänomistajalle, kun kustannusvaikutuksia madalletaan valikoimalla säästöpuiksi huonolaatuisia ja euroissa vähempiarvoisia puulajeja. Säästöpuista aiheutuva kustannus on 0,5-2 % bruttohakkuutulosta puulajista riippuen.  

Säästöpuiden jättäminen voi vähentää korjuukustannuksia, kun vaikeasti saavutettavia tai taloudellisesti vähäarvoisia puita ei tarvitse poistaa. Lisäksi monimuotoinen metsä parantaa metsän terveyttä ja kestävyyttä pitkällä aikavälillä.

Mahdolliset riskit: Metsänomistajien huolena saattaa olla, että kuolleet puut lisäävät tuhoriskiä. Kuitenkin tutkimukset osoittavat, että vanhoissa kuolleissa puissa ei ole merkittävää tuhoriskiä, joten niiden säilyttäminen on turvallista. ​

Näin pääset alkuun

Palauta mieliin PEFC-sertifikaatin vaatimukset:  PEFC-metsäsertifiointi edellyttää, että metsätalouden toimissa jätetään säästöpuita, lahopuuta, riistatiheikköjä sekä tehdään tekopökkelöitä.

Säästöpuiden valinta: Jätä hakkuun yhteydessä metsään esimerkiksi vanhoja, järeitä haapoja, raitoja tai muita lehtipuita. Suosi puita, joilla on erityistä merkitystä monimuotoisuudelle, kuten kolopuita tai palokoroisia puita. ​Säästä myös säästöpuuryhmän alikasvusto suojaksi eläimille. 

Säästöpuiden jättäminen ryhmiin ja ryhmän alikasvoksen säästäminen tuottaa erinomaisia monimuotoisuushyötyjä.

Tee tekopökkelöitä: Katkaise joitakin puita 2–4 metrin korkeudelta jäljitelläksesi luonnollista lahopuuta. Tämä on helppo ja edullinen tapa lisätä pystylahopuuta metsään. ​Jätä läpimitaltaan eri kokoisia puita tekopökkelöiksi. Jo läpimitaltaan 10 cm tekopökkelöt ovat hyödyllisiä esim. metsätiaisille. 

Sijoita puut oikein: Sijoita säästöpuut ja tekopökkelöt ryhmiin esimerkiksi vesistöjen suojavyöhykkeille tai vaikeasti uudistettaviin kohtiin, kuten kivikkoihin. Tämä helpottaa niiden säilyttämistä tulevissa hakkuissa ja tarjoaa paremman suojan eläimille. ​

Kaatuiko säästöpuu seuraavassa myrskyssä? Älä huoli, sillä silloin säästöpuu toteuttaa tehtäväänsä vain hieman nopeammin. Säästöpuun perimmäinen tarkoitus on tuottaa ajastaan lahopuuta metsään. Sitä ennen se kaunistaa maisemaa ja tuottaa vaikkapa siemenmateriaalia tulevia sukupolvia varten. Älä siis tee kaatuneesta säästöpuusta polttopuita vaan jätä se toteuttamaan tärkeää tehtäväänsä.

Tehtävälista – säästöpuut ja tekopökkelöt

  • Jätä hakkuissa säästöpuita ja tee tekopökkelöitä.​
  • Suunnittele säästöpuiden ja tekopökkelöiden sijainti huolellisesti.​ Suosi säästöpuuryhmiä. 
  • Säästöpuut voit valita ja jättää jo taimikonhoitovaiheessa. Näin työ helpottuu seuraavissa työvaiheissa ja säästöpuut saavat varttua rauhassa toimien ensin suojatiheikkönä riistalle ja muille eläimille, ja myöhemmin kehittyvänä lahopuuna.
  • Keskustele metsäasiantuntijan kanssa parhaista käytännöistä, jotka sopivat hakkuukuviollesi.

Lue lisää monimuotoisuuden tiekartasta MTK:n monimuotoisuus-sivuilta. Esitteestä löydät paljon hyviä käytännön vinkkejä omassa metsässä tehtäväksi.

Ajankohtaista

  1. Metsätalouden riskit hallintaan hyvällä metsänhoidolla 

    Metsätalouden riskit hallintaan hyvällä metsänhoidolla

    Valtakunnallinen

    Luonnonvoimille emme voi mitään, mutta niiden metsille aiheuttamia tuhoja voi minimoida kaiken ikäisissä metsissä metsänhoidon keinoin.

    Lue lisää
  2. Nyt on aika tarkistaa taimikoiden tila – onko hoitotarvetta tai sattuiko hirvivahinko?

    Nyt on aika tarkistaa taimikoiden tila – onko hoitotarvetta tai sattuiko hirvivahinko?

    Valtakunnallinen

    Kevät on optimaalista aikaa käydä katsomassa taimikoiden tilanne. Hirvivahinkoihin on mahdollista saada korvausta.

  3. Metsätilat.fi on julkaissut uuden metsätilan arvonmäärityspalvelun - Hintakompassin

    Metsätilat.fi on julkaissut uuden metsätilan arvonmäärityspalvelun - Hintakompassin

    Valtakunnallinen

    Metsätilat.fi on tuonut markkinoille uuden metsätilan arvonmäärityspalvelun. Uusi palvelu on tarkoitettu erityisesti heille, jotka haluavat selvittää tilan arvonsa nopeasti ja vaivattomasti.

2025 © Metsänhoitoyhdistykset