Metsänomistajilla on myyntihousut jalassa tänäkin vuonna

Valtakunnallinen

Metsänomistajista lähes kolmannes aikoo myydä puuta vielä tänä vuonna, selviää kevään Metsätutka-kyselystä. Erityisesti varmasti myyvien osuus vastanneista on seurantahistorian korkein. Puun hinnan nousun merkitys puukauppaan kannustavana tekijänä on edelleen noussut.

Puun myyntipäätökseen vaikuttavista tekijöistä puun hintatason merkitys on noussut viime vuosina voimakkaasti. Kun vuonna 2022 vain kolmasosa vastasi hintatason vaikuttavan myyntipäätökseen, niin kuluvana vuotena näin vastasi jo lähes kaksi kolmasosaa.

Metsänhoitoyhdistysten rooli on oleellinen metsänomistajien puukaupan palvelujen tarjoajana. Puun hintatietojen saaminen ja puukaupan kilpailuttaminen ovat halutuimpia palveluita metsänhoitoyhdistyksiltä. Puukaupan hintatietoa halutaan aiempaa monikanavaisemmin. Tärkeimpänä väylänä Metsätutkassa mainitaankin nimenomaan metsänhoitoyhdistykset. Tärkeimpänä mediana vastaavasti ilmoitetaan Maaseudun Tulevaisuus.

Puun hintatiedon saaminen monikanavaisesti nousi metsänomistajien toiveissa hyvin esille. Monet metsänomistajat hakevat tietoa nykyisin puhelimella, toiset tarkemmin tietokoneella ja kolmannet kootusti lehdistä.

”Olemme vastanneet kaikkien metsänomistajien tarpeisiin saada parempaa ja laadukkaampaa markkinatietoa. OmaMetsä-palvelun suurin uudistus liittyy puukauppaa tukevien markkinatietojen saatavuuteen. Nämä on rakennettu metsänhoitoyhdistyksien ja MTK:n yhteistyönä. MTK on lanseeraannut myös MTK Jäsenet -sovelluksen, johon on tulossa nopeaan tiedonhakuun markkinatietoa maaliskuun loppuun mennessä”, tiedottaa tutkimuspäällikkö Kalle Karttunen.  

Metsänomistajista etenkin nuoret käyttävät sähköisiä puukauppapalveluita, sillä Metsätutkan mukaan lähes puolet alle 45-vuotiaista metsänomistajista käytti sähköisiä palveluita viimeisimmän puukaupan yhteydessä. Iäkkäämmilläkin niitä käytti reilusti yli kolmasosa vastanneista. Nuorempien metsänomistajien vastaukset korostuivat myös parempana luottamuksena omaan talouteen ja metsätalouteen. Yleisesti metsänomistajien talouden luottamusindikaattori on nousussa.

”Metsätutka-kysely osoittaa, että metsänomistajien odotukset ovat positiiviset puumarkkinoiden kehitykseen puun kysynnän ja hinnan suhteen, jotka ylläpitävät puunmyyntiaikomuksia. Lisäksi metsänomistajien toiveisiin puun hintatietojen paremmasta ja laadukkaammasta saatavuudesta on kyetty vastaamaan”, toteaa MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.

Tutkimuksen aineisto kerättiin puhelinkyselyllä helmi-maaliskuun vaihteessa suomalaisilta metsänomistajilta. Vastaajia oli 504, ja se kuvaa suomalaista metsänomistajakuntaa kattavasti. Vastausten virhemarginaali on noin 4 prosenttiyksikköä 95 prosentin luottamusvälillä. Suomessa on Luonnonvarakeskuksen metsätilarakennetilaston mukaan 632 000 metsänomistajaa ja 347 000 vähintään kahden hehtaarin metsätilakokonaisuutta. Tutkimuksen teki Kantar TNS Agri Oy.

Katso ajankohtaiset puun hinta tiedot OmaMetsästä tai Puun hinta-sivultamme.

Lisätietoja:
Kalle Karttunen
tutkimuspäällikkö, MTK ry
+358 44 373 9377

Marko Mäki-Hakola
metsäjohtaja, MTK ry
+358 40 502 6810

Ajankohtaista

  1. Kevät on puumarkkinoilla kiireistä aikaa – onnistuneissa puukaupoissa kokonaisuus ratkaisee

    Kevät on puumarkkinoilla kiireistä aikaa – onnistuneissa puukaupoissa kokonaisuus ratkaisee

    Valtakunnallinen

    Alkuvuoden kiireisimmät puukauppaviikot käydään perinteisesti touko-kesäkuun vaihteessa. Viikko 22 oli vuonna 2025 viime vuosien tapaan alkuvuoden kiireisin kauppaviikko.

    Lue lisää
  2. Metsävähennyksen korotusta odotetaan voimaan vuoden 2026 alussa

    Metsävähennyksen korotusta odotetaan voimaan vuoden 2026 alussa

    Valtakunnallinen

    Hallituksen esitys metsävähennyksen korotuksesta nostoa 75:een prosenttiin annettiin eduskunnalle toukokuun alussa, ja se on parhaillaan valiokuntakäsittelyssä. MTK pitää esitettyä lainmuutosta tärkeänä panostuksena pitkäjänteiseen perhemetsätalouteen.

  3. Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle

    Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle

    Valtakunnallinen

    Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita. Yhteensä Metsän puolella -aloite myöntää 2,2 miljoonaa euroa kolmelle suomalaiselle hankkeelle. MTK:n lisäksi yksi hankkeista on metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen.

2025 © Metsänhoitoyhdistykset