Metsänomistajien tyytyväisyys puukauppaan nousussa – Puukauppa kilpailutetaan entistä useammin metsänhoitoyhdistyksen avulla

Valtakunnallinen

Metsänomistajien tyytyväisyys ja aktiivisuus puukauppaan on kasvussa, selviää kevään Metsätutka-kyselystä. Vaikka viime vuosina on tehty puukauppaa ahkerasti, on kolmanneksella metsänomistajista puunmyyntiaikomuksia myös kuluvalle ja ensi vuodelle. Puun hinnannousun merkitys puukauppaan kannustavana tekijänä on myös noussut voimakkaasti.

Metsätutka-kyselyn mukaan metsänomistajien tyytyväisyys puukauppaan on parantunut entisestään, sillä kouluarvosana on jo 8,5. Puun myyntipäätökseen vaikuttavista tekijöistä puun hintatason merkitys on noussut viime vuosina voimakkaasti. Kuluvana vuotena puun hintatason vaikutuksen puukaupan myyntipäätökseen mainitsee yli puolet vastaajista.

”Puun hintatiedon merkitys puukaupan myyntipäätökseen on kasvanut merkittävästi. Metsänomistajat haluaisivatkin puumarkkinatietoja jatkossa metsänhoitoyhdistyksen välittämänä. Lisäksi metsänhoitoyhdistyksen kautta toteutettavien valtakirjakauppojen osuus on kasvussa. Palvelutoiveisiin vastataan kehittämällä metsänhoitoyhdistysten puukaupallisia palveluita erityisesti OmaMetsä-palvelun kautta”, toteaa MTK:n tutkimuspäällikkö Kalle Karttunen.

Puunmyyntien aktiivisuudessa korostuu erityisesti alle 45-vuotiaat metsänomistajat, joilla on eniten puunmyyntiaikeita kuluvalle ja ensi vuodelle. He erottuivat myös tyytyväisyydessään toteutuneisiin puukauppoihin. Metsätutka-kyselyssä seurantaan myös metsänomistajien luottamusta talouteen. Siinäkin korkein luottamus yleisesti talouteen on nuoremmilla metsänomistajilla.

”Metsätutka-kysely osoittaa, että puumarkkinat ovat toimineet viime vuosina metsänomistajien kannalta oikeasuuntaisesti. Puulla on ollut kysyntää ja metsänomistajat ovat tarjonneet puuta hintatason noustessa. Näin puumarkkinat ovat toimineet markkinalähtöisesti”, toteaa MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.

Tutkimuksen aineisto kerättiin puhelinkyselyllä helmi-maaliskuun vaihteessa suomalaisilta metsänomistajilta. Vastaajia oli 502, ja se kuvaa suomalaista metsänomistajakuntaa kattavasti. Vastausten virhemarginaali on noin 4 prosenttiyksikköä 95 prosentin luottamusvälillä. Suomessa on Luonnonvarakeskuksen metsätilarakennetilaston mukaan 632 000 metsänomistajaa ja 347 000 vähintään kahden hehtaarin metsätilakokonaisuutta. Tutkimuksen teki Kantar TNS Agri Oy.

Ajankohtaista

  1. Metsänhoitoyhdistyksille Yhteiskunnallinen Yritys -merkki

    Metsänhoitoyhdistyksille Yhteiskunnallinen Yritys -merkki

    Valtakunnallinen

    Suomen 52 metsähoitoyhdistykselle sekä niiden kehitysyhtiö Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MhyP Oy:lle on myönnetty Yhteiskunnallinen Yritys -merkin käyttöoikeus osoituksena liiketoiminnallisten ja yhteiskunnallisten tavoitteiden onnistuneesta yhdistämisestä.

    Lue lisää
  2. Metsänomistajat kiinnostuneempia puukaupoista enemmän kuin koskaan aiemmin

    Metsänomistajat kiinnostuneempia puukaupoista enemmän kuin koskaan aiemmin

    Valtakunnallinen

    Metsänomistajien kiinnostus puukauppaan on kasvussa, selviää syksyn Metsätutka-kyselystä. Vaikka puukauppaa on tehty viime aikoina ahkerasti, on metsänomistajilla vielä myyntiaikeita. Lähes 40 prosenttia metsänomistajista aikoo myydä puuta ensi vuonna. Puun hyvän kysynnän ja hinnan nousun merkitys puukauppaan kannustavana tekijänä on noussut vastauksissa aivan uudella tasolla.

  3. Raakkutuho on poikkeuksellinen myös edunvalvonnalle

    Raakkutuho on poikkeuksellinen myös edunvalvonnalle

    Valtakunnallinen

    StoraEnson hakkuulla tapahtunut, raakuille tuhoisa lainrikkomus on tuomittava. Hämmentävää tapauksessa on se, että kyseisen harvinaisen tapauksen johdosta julkisuuden alttarilla on pyritty tuomitsemaan koko metsäsektori. Metsätaloudessa ympäristöarvojen huomioiminen on osa jokaista tehtävää toimenpidettä. Pelkästään puukauppoja tehdään kuitenkin vuosittain yli 100 000 ja valitettavasti kaikkia vahinkoja tai tarkoituksellisia rikkomuksia ei voida estää.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset