Metsänomistajan muistilista alkutalvelle
Valtakunnallinen
Olemme menossa kohti kevättä ja valoa. Vaikka äkkiseltään voisi tuntua siltä, että talvi on metsänomistajalle rauhallista aikaa, niin tarkemmin ajateltuna eihän se niin ole. Listailen alle muutaman asian, mitä on syytä tarkastella alkutalven aikana. Lista ei ole aukoton ja jokainen voi tehdä siihen omia lisäyksiään.
1. Metsäveroilmoitus
Väsymiseen asti on hoettu, että metsänomistajan pitää tehdä metsäveroilmoitus ja arvonlisäveroilmoitus helmikuun loppuun mennessä, varsinkin jos edellisenä vuonna on ollut ilmoitettavia tapahtumia kuten puukauppoja. Metsäveroilmoituksen 2C-lomakkeen jättöpäivä saattaa kuitenkin olla osalla metsänomistajista myöhemmin keväällä. Tällöin ehtii vielä ilmoittaa 2C-lomakkeella mm. matkakuluja, työhuonevähennyksen, Mhy:n jäsenmaksun, tie- ja vakuutusmaksut eli vähennykset, joissa ei ole arvonlisäveroa. Vähennykset kannattaa ilmoittaa aina, sillä ne koituvat alijäämähyvityksen kautta hyödyksi kokonaisverotuksessa. Ole siis tarkkana päivämäärien kanssa ja tarkista omat päivämääräsi Omaverosta tai verottajan lähettämästä kirjeestä. Kysy lisäapua tarvittaessa, sillä metsäveroilmoitus on yksi metsänomistajan tärkeimmistä tehtävistä.
2. Taimet ja siemenet
Edeltävät vuoden 2021 ja 2022 ovat olleet vilkkaita puukauppavuosia. Vääjäämättä tämä näkyy metsänviljelymateriaalien ja työvoiman saatavuudessa. Mikäli suunnitelmissa on saada uusi puusukupolvi kasvamaan ennen juhannusta, niin viimeistään nyt on aika toimia. Varmista siis, että olet tilannut tarvittavat taimet, maanmuokkaukset ja mahdollisen istutustyön. Muuten voi käydä niin, että huhti-toukokuussa taimia ei ole enää saatavissa uusiin tilauksiin, eikä siemenet ennätä enää toukokuun toimituksiin. Joissakin tapauksissa saattaa tosin olla myöhäistä jo nytkin.
3. Metsävakuutukset
Pääsääntöisesti suomalaisten auto ja asunto ovat vakuutettuna, kenellä paremmin ja kenellä huonommin. Osalla vakuutettuna on myös oma henkikulta, lapsi tai rakas lemmikki. Toisilla meistä on tapaturmavakuutuksia jopa useampiakin. Uskaltaisin kuitenkin väittää, että metsänomistajien metsät ovat omaisuuden arvoon nähden heikosti vakuutettuja. Talvi onkin hyvää aikaa tarkistaa metsätilojen vakuutukset. Onko jollakin tilalla tehty hiljattain harvennusta, jolloin puuston tilajärjestys ja kehitysluokka ovat muuttuneet? Onko jollakin tilalla tehty hiljattain päätehakkuuta, jolloin kyseiselle tilalle puustopääoman pienentyessä riittäisikin alhaisempi korvaustaso? Mikäli vakuutusturva ei kata hyönteistuhoja, niin vakuutusyhtiöstä riippuen hyönteisvahingot voi vielä saada korvattavaksi vahingoksi ensi kesälle. On nimittäin niin, että toukokuussa kirjanpainajan ja tähtikirjaajan jo lennellessä kevätauringossa, on myöhäistä parantaa metsätilan vakuutusta kattamaan hyönteistuhoja.
4. Hyvin suunniteltu on jo melkein tehty
Osan asioista voi tehdä spontaanisti, mutta esimerkiksi taimikonhoitoloma tarvitsee mahdollisesti tarkempaa suunnittelua. Työloma saattaa tarvita lomarahavapaan anomista tai työkavereiden kanssa lomien suunnittelemista. Kalenterit on siis hyvä kaivaa esille ja miettiä mitä metsänhoitotöitä meinaa tehdä ja milloin. Samalla omat resurssit ja voimavarat konkretisoituvat. Mikäli näyttää siltä, että kaikkea ei ehdi tehdä itse, niin avun pyytäminen on suurta viisautta. Omat voimavarat on syytä tuntea ja suurta viisautta on olla rehellinen itselleen siitä mitä jaksan tehdä! Kesästä nauttimiseenkin on syytä jättää oma aikansa.
Taina Kekkonen
Metsäasiantuntija Mhy Etelä-Savo
Olen Mhy Etelä-Savon metsäasiantuntija ja toimistopaikkani on Mikkelin toimistolla. Keväällä 2013 teimme kotitilallani sukupolvenvaihdoksen, jonka seurauksena olen päässyt maa- ja metsätalouden harrastajaksi sanan varsinaisessa merkityksessä.
Liittyvät bloggaukset
Puun hinta kertoo puun kysynnästä ja tarjonnasta
Kalle Karttunen
Valtakunnallinen
Puun hinta muodostuu markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan. Puun hintakehitys indikoi puun kysyntää. Kun puun kysyntä ja kilpailu puusta kasvaa, pitäisi hintatason ja hintakehityksen olla markkinaehtoisesti korkealla ja nousevaa. Näin se kannustaisi puun myyjiä eli metsänomistajia myymään puuta eli tarjoamaan puuta markkinoille.
Metsänhoitoyhdistyksen jäsenyys sopii jokaiselle metsänomistajalle
Jenny Alho
Valtakunnallinen
”Metsänhoitoyhdistyksen jäsenyys kannattaa, olitpa sitten millainen metsänomistaja tahansa”, Riitta Torikka Mhy Kymenlaaksosta kannustaa kaikkia metsänomistajia liittymään paikallisen metsänhoitoyhdistyksen jäseneksi. Jäsenenä pääset osaksi vaikuttavaa organisaatiota, saat oman metsäasiantuntijan, joka neuvoo pienten ja isojen kysymysten äärellä, sekä tietenkin loistavat jäsenetumme.