Metsänomistajan muistilista alkutalvelle

Valtakunnallinen

Olemme menossa kohti kevättä ja valoa. Vaikka äkkiseltään voisi tuntua siltä, että talvi on metsänomistajalle rauhallista aikaa, niin tarkemmin ajateltuna eihän se niin ole. Listailen alle muutaman asian, mitä on syytä tarkastella alkutalven aikana. Lista ei ole aukoton ja jokainen voi tehdä siihen omia lisäyksiään.  

1. Metsäveroilmoitus

Väsymiseen asti on hoettu, että metsänomistajan pitää tehdä metsäveroilmoitus ja arvonlisäveroilmoitus helmikuun loppuun mennessä, varsinkin jos edellisenä vuonna on ollut ilmoitettavia tapahtumia kuten puukauppoja. Metsäveroilmoituksen 2C-lomakkeen jättöpäivä saattaa kuitenkin olla osalla metsänomistajista myöhemmin keväällä. Tällöin ehtii vielä ilmoittaa 2C-lomakkeella mm. matkakuluja, työhuonevähennyksen, Mhy:n jäsenmaksun, tie- ja vakuutusmaksut eli vähennykset, joissa ei ole arvonlisäveroa. Vähennykset kannattaa ilmoittaa aina, sillä ne koituvat alijäämähyvityksen kautta hyödyksi kokonaisverotuksessa. Ole siis tarkkana päivämäärien kanssa ja tarkista omat päivämääräsi Omaverosta tai verottajan lähettämästä kirjeestä. Kysy lisäapua tarvittaessa, sillä metsäveroilmoitus on yksi metsänomistajan tärkeimmistä tehtävistä.  

2. Taimet ja siemenet

Edeltävät vuoden 2021 ja 2022 ovat olleet vilkkaita puukauppavuosia. Vääjäämättä tämä näkyy metsänviljelymateriaalien ja työvoiman saatavuudessa. Mikäli suunnitelmissa on saada uusi puusukupolvi kasvamaan ennen juhannusta, niin viimeistään nyt on aika toimia. Varmista siis, että olet tilannut tarvittavat taimet, maanmuokkaukset ja mahdollisen istutustyön. Muuten voi käydä niin, että huhti-toukokuussa taimia ei ole enää saatavissa uusiin tilauksiin, eikä siemenet ennätä enää toukokuun toimituksiin. Joissakin tapauksissa saattaa tosin olla myöhäistä jo nytkin.

3. Metsävakuutukset

Pääsääntöisesti suomalaisten auto ja asunto ovat vakuutettuna, kenellä paremmin ja kenellä huonommin. Osalla vakuutettuna on myös oma henkikulta, lapsi tai rakas lemmikki. Toisilla meistä on tapaturmavakuutuksia jopa useampiakin. Uskaltaisin kuitenkin väittää, että metsänomistajien metsät ovat omaisuuden arvoon nähden heikosti vakuutettuja. Talvi onkin hyvää aikaa tarkistaa metsätilojen vakuutukset. Onko jollakin tilalla tehty hiljattain harvennusta, jolloin puuston tilajärjestys ja kehitysluokka ovat muuttuneet? Onko jollakin tilalla tehty hiljattain päätehakkuuta, jolloin kyseiselle tilalle puustopääoman pienentyessä riittäisikin alhaisempi korvaustaso? Mikäli vakuutusturva ei kata hyönteistuhoja, niin vakuutusyhtiöstä riippuen hyönteisvahingot voi vielä saada korvattavaksi vahingoksi ensi kesälle. On nimittäin niin, että toukokuussa kirjanpainajan ja tähtikirjaajan jo lennellessä kevätauringossa, on myöhäistä parantaa metsätilan vakuutusta kattamaan hyönteistuhoja. 

4. Hyvin suunniteltu on jo melkein tehty 

Osan asioista voi tehdä spontaanisti, mutta esimerkiksi taimikonhoitoloma tarvitsee mahdollisesti tarkempaa suunnittelua. Työloma saattaa tarvita lomarahavapaan anomista tai työkavereiden kanssa lomien suunnittelemista. Kalenterit on siis hyvä kaivaa esille ja miettiä mitä metsänhoitotöitä meinaa tehdä ja milloin. Samalla omat resurssit ja voimavarat konkretisoituvat. Mikäli näyttää siltä, että kaikkea ei ehdi tehdä itse, niin avun pyytäminen on suurta viisautta. Omat voimavarat on syytä tuntea ja suurta viisautta on olla rehellinen itselleen siitä mitä jaksan tehdä! Kesästä nauttimiseenkin on syytä jättää oma aikansa.  

Taina Kekkonen bloggaa

Taina Kekkonen

Metsäasiantuntija Mhy Etelä-Savo

Olen Mhy Etelä-Savon metsäasiantuntija ja toimistopaikkani on Mikkelin toimistolla. Keväällä 2013 teimme kotitilallani sukupolvenvaihdoksen, jonka seurauksena olen päässyt maa- ja metsätalouden harrastajaksi sanan varsinaisessa merkityksessä.

Liittyvät bloggaukset

 1. Onko väliä, kuka omistaa suomalaismetsät?

  Onko väliä, kuka omistaa suomalaismetsät?

  Mikko Tiirola

  Valtakunnallinen

  Eikö ole hyvä, että omistukset siirtyvät niille, joita metsäsijoittaminen kiinnostaa? Eivätkö sijoittajaomisteiset metsät varmista sitä, että puuta tulee markkinoille passiivisia perikuntia paremmin? Eikö se ole pelkästään hyvä, että metsämaan arvo kirii ylöspäin?

  Lue lisää
 2. Metsää perintönä vai perintönä metsää?

  Metsää perintönä vai perintönä metsää?

  Juha Leppänen

  Valtakunnallinen

  Metsänomistajaksi päädytään edelleen useimmin perinnön kautta. Luonnollisesti se johtuu siitä, että perintö tulee usein yllättäen tapahtuvan läheisen kuoleman johdosta, eikä toimenpiteitä aktiivisen sukupolvenvaihdoksen eteen ehditä edes suunnittelemaan.

 3. Älä tyydy hintatakuuseen vaan kilpailuta puukauppasi

  Älä tyydy hintatakuuseen vaan kilpailuta puukauppasi

  Pauli Rintala

  Valtakunnallinen

  Perinteisesti erilaisille sopimusasiakkaille on tarjottu alkuvuonna tehdyille kaupoille hintatakuuta sillä verukkeella, ettei puukauppoja tarvitsisi kilpailuttaa eikä pohtia puun hintakehitystä vuoden aikana. Parhaan hinnan turvaat kuitenkin vain kilpailuttamalla.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset