MTK:n Metsävaltuuskunnan puheenjohtajan Mikko Tiirolan joulukirje 2023

Valtakunnallinen

Mikko Tiirolan joulukirje 2023

Joulurauhaa ja kiitokset kuluneesta vuodesta! Metsänomistajien edunvalvonta on rauhoittumassa joulun pyhien viettoon, mutta ennen sitä on aika katsoa millainen vuosi 2023 oli metsänomistajien ja metsänomistajien edunvalvonnan näkökulmasta. Vuosi 2023 jää Suomessa historiaan Natoon liittymisen vuotena. Turvallisuus- ja huoltovarmuuskysymykset ovat nousseet politiikan kärkiteemoiksi. Niin sen pitää ollakin. Sota Ukrainassa jatkuu kulutussotana eikä rauhanedellytyksistä näy vielä merkkejäkään. Gazan sota on lisännyt epävarmuutta entisestään. Kaikki tämä näkyy myös taloudessa.

Puumarkkinoilla vuosi oli kaksijakoinen

Suhdannevaihtelut muistuttivat olemassaolostaan. Puukaupassa nähtiin alkuvuodesta monilla alueilla kaikkien aikojen kovimpia nimellishintoja kaikissa puutavaralajeissa. Loppuvuonna tuotantoa rajoitettiin ja puukappatarjouksissa nähtiin poikkeuksellisen suuria hintaeroja. Kilpailutuksen tärkeyttä korostettiin puumarkkinaviestinnässä. MTK:n tutkimuspäällikön Karttusen Kallen johdolla kehitettiin sekä metsänomistajille että metsänhoitoyhdistyksen asiantuntijoille uusia markkinaseurannan ja analysoinnin työkaluja. Ne ovat maailman parhaita ja jäsenten käytettävissä MTK:n sivuilla >>

Vuonna 2024 kehitystyö järjestön joka portaalla jatkuu

Tulevana vuonna palvelumuotoiluprojektin myötä puumarkkinatyökaluista saadaan entistä helppokäyttöisempiä. Odotan innolla, että ne saadaan näppärästi käytettävään muotoon OmaMetsään. Puumarkkinaedunvalvonnan tarpeet kasvavat, kun tarjouksia tehdään yhä useammalla hinnoittelutavalla.

Metsänhoitoyhdistyksissä on ollut kehittämisen vuosi. Toiminnanohjausjärjestelmän vaihtuminen ja siihen liittyvät koulutukset ovat vaatineet paljon. Nyt Leafpoint on käytössä jokaisessa yhdistyksessä.

Metsänhoitoyhdistysten Palvelu MHYP Oy:ssa kapula vaihtuu toimitusjohtajaksi siirtyy Jouni Tiaisen tilalle Harri Huupponen. Myös Yksityismetsätalouden työnantajiin tulee muutoksia. Toiminnanjohtaja Kari Immosen eläköityessä hänen paikkansa ottaa Lasse Lahtinen. Menestystä tärkeisiin posteihin!

Metsävaltuuskunnan strategisten tavoitteiden mukaisesti metsänhoitoyhdistyksiä on kannustettu pohtimaan erityisesti Metsänhoitoyhdistysten valtuustovaalivuoden lähestyessä tulevaisuutta ja voimavarojen riittävyyttä. Keskusteluja on käynnissä useilla alueilla. Lapissa on jo päätöksiäkin tehty. Vuoden alusta aloittava Mhy Metsä-Lappi rakentuu viidestä vanhasta yhdistyksestä. Onnea sinne Mhy Itä-Lapin pj:lle Hannu Välikankaalle, Mhy Metsä-Lapin tulevalle toiminnanjohtajalle Annakaisa Heikkoselle ja kumppaneille uuden rakentamiseen.

Rakennekehityksen siivittämänä myös metsävaltuuskunnan sääntöjä päivitettiin, jotta metsävaltuuskunnan laaja edustavuus säilyisi. Samassa yhteydessä myös alle 35-vuotiaille metsänomistajille haluttiin saada metsäjohtokuntaan äänivaltainen edustus. Siinäpä kaikille haastetta ensi vuoden Mhy-vaalien ehdokashankintaan. Innostetaan porukalla nuoria metsänomistajia mhy-toimintaan mukaan.

Vuoden kympiksi valittiin tänä vuonna Mhy Pirkanmaan metsäasiantuntija Jouko Lehtinen. Metsäjohtokunta uusiutuu, kun traagisesti menehtyneen Teivaalan Antin tilalle valittiin Asmalan Harri Mhy Satakunnasta ja metsävaltuuskunnan kultaisella ansiomerkilläkin muistetun Moilasen Heikin tilalle Nikusen Jarin Mhy Pyhä-Kalasta.

Syksyllä Metsämarssittiin

Syyskuussa tempaistiin modernin metsämarssin merkeissä. Ministeri Essayah oli avaamassa tapahtumaviikkoa Tuusulassa vuoden 1950 metsämarssi muistomerkillä. Saimme joka puolella Suomea tuhansia metsänomistajia mukaan tilaisuuksiin ja sosiaaliseen mediaan hyvän metsänhoidon ja yksityismetsien tarjoamien monipuolisten hyötyjen pariin. Meidän positiivinen metsämarssimme kokosi paljon enemmän väkeä kuin samoihin aikoihin Koneen säätiön rahoilla viritetty Elokapinan metsäkapina.

Vuonna 2023 taisteltiin metsäsääntelypyrkimyksiä vastaan

Vuosi 2023 jää historiaan myös kovasta kamppailusta EU komission metsäsääntelypyrkimyksiä vastaan. Metsäjohtajamme Marko Mäki-Hakola sai vastuupaikan Copan (Euroopan maataloustuottajien ja osuustoimintaliikkeiden kattojärjestö) metsätyöryhmän pj:nä. Ennallistamisasetuksen käsittelyssä toteutui kaikki draaman kaaret. Meidän työllämme oli keskeinen merkitys sille, että EU parlamentissa komission esitystä saatiin kyseenalaistettua ja melkein palautettua takaisin valmisteluun. Lopputulos ei kuitenkaan ollut toivotunlainen EU instituutioiden kompromissin jälkeen. Kompromissikanta mahdollistaa kansallista tulkintaa. Se urakka on nyt vaikuttamisessa edessä. Omien henkseleiden ripustamisesta on vihdoin päästävä eroon suomalaisessa hallintokulttuurissa.

Metsäpolitiikkaa ja siihen vaikuttamista monella rintamalla

Komission kausi päättyy kesäkuun eurovaaleihin. Ensi keväänä pitää vielä varmistaa neliraajajarrutuksella, ettei valvonta-asetus etene päätökseen. Uskon, että metsänomistajien houkuttelu vaaliuurnille ei ole vaikeaa. Ennustan, että metsäkysymykset ovat Suomessa vaalikampanjan kärkiteema. Mhy puheenjohtajaporukalla menemme käymään helmikuussa tutustumaan Brysselin päätöksentekoon.

Huhtikuun eduskuntavaaleissa hallitusvalta vaihtui. Kesäkuussa nimitetyn Petteri Orpon hallitus-ohjelmaan onnistuimme saamaan hyvin läpi meidän kirjauksiamme. Hakkuita luvataan olla rajoittamatta ja metsien suojelun luvataan perustu-van yksityismailla vapaaehtoisuuteen. Myös EU ennakkovaikuttamista luvataan parantaa. Kirjauksiin tullaan vetoamaan, kun hallitus tekee metsä-, ilmasto- ja luontopolitiikkaa. Lunastuslaki ja sähkönsiirtolinjojen kelvottomista korvausta-soistakin on hallitusohjelmassa lupauksia antavia kirjauksia. Toki leikkauksiakin on. Ohjelmaa voi kritisoida mm maaseuturahojen ja perustienpidon rahoituksen kohtuuttoman suurista leikkauksista. Metsävähennyksen korottaminen 15 prosenttiyksiköllä on iso kirjaus. Sen pitäisi toteutua vuoden 2025 alusta. Se parantaa yksityisten metsänomistajien ja yhteismetsien mahdollisuutta pärjätä metsätilamarkkinoilla. Voimaan as-tuvasta Metkasta leikataan, mutta yritämme huolehtia lisäbudjeteista, jos raha uhkaa loppua. Vanhojen ja luonnontilaisten metsien määrittelyssä punnitaan tulevana vuonna hallitusohjelman kirjaukset. Meille on tärkeintä välttää harmaan suojelun karikot. Ei voi käydä niin, että määrittelyt tehdään sellaisiksi, että niiden toteuttamiseen ei löydy Metso- tai Helmi-rahoja, mutta käytännössä puunostajat eivät niiltä voi ostaa puita. Tulemme olemaan ärhäkkäästi hallituksen kintereillä muistuttamassa hallitusohjelman kirjauksista.

Kotimaan metsäkeskustelu pyöri vuoroin hiilinielujen vuoroin monimuotoisuuden ympärillä. Mikään ei muutu tulevanakaan vuonna, sillä ympäristöministeri Mykkänen nimitti Ilmastopaneelin puheenjohtajaksi Syken professori Jyri Seppälän, joka on erityisesti profiloitunut ilmastokeskustelussa Ollikaistakin vahvemmin metsänielujen korostajana. Luontopaneelia vetää kuluvankin hallituskauden Janne Kotiaho. Toivottavasti hallitusohjelmaan kirjattu metsäbiotalouden tiedepaneeli vakinaistaminen saa tarvittavan rahoituksen. Hallitusohjelmaneuvotteluissa metsäpaneelin pj:n Antti Asikaisen roolin kerrotaan olleen merkittävä.

Monimuotoisuuskeskustelussa aiomme olla tulevana vuonna vahvempi toimija. Julkaisemme kenttäkierroksellakin käyneen oman monimuotoisuustiekartan, jota on valmisteltu tutkimuslaitosten kanssa yli vuoden ajan. On tärkeää, että lähdemme toteuttamaan sitä käytännön työssämme. Haluamme tuoda vaihtoehdon, jolla suomalaista luontoa vaalitaan käytännön laadukkailla teoilla vahvaa omaisuudensuojaa kunnioittaen.

Viestinnän merkitys lisääntyy, kun paine metsienkäytön rajoittamiseksi kasvaa. Metsämiesten säätiön tutkimus osoitti, että kansalla on huterat ja väärät metsätiedot. On tärkeää, että me kaikki aktivoidumme. Metsäammattilaisia tarvitaan mukaan viestintään. Positiiviset viestit työn ääreltä metsistä ovat viestintäammattilaisten mielestä parasta vaikuttamista. Tulkaa mukaan yhteiseen vaikuttamiseen.

Haluan kiittää kuluneesta vuodesta kaikkia met-sänhoitoyhdistyksiä, toimihenkilöitä ja luotta-mushenkilöitä sekä MHYP:n ja keskusliiton väkeä metsänomistajien eteen tehdystä työstä.

Nyt on syytä unhoittaa arjen huolet hetkeksi ja koota voimia tulevan vuoden haasteisiin läheis-ten ja joulun sanoman äärellä.

Jouluterveisin 20.12.2023

Mikko Tiirola
Metsävaltuuskunnan pj

Ajankohtaista

  1. Virkeshandelsöversikt juni 2023

    Yksityismetsissä mahdollisuus monipuolisiin hyötyihin

    Valtakunnallinen

    Tapion julkaisema raportti metsäbiotalouden arvoketjuista tuo esille metsätalouden merkitystä Suomen taloudelle. Pohjoiset metsänhoitoyhdistykset arvioivat, että yksityismetsät tarjoavat mahdollisuuksia luoda hyvinvointia nykyistä monipuolisemmin. Tämä edellyttää metsänomistajan päätösvallan kunnioittamista, uusien markkinoiden kehittämistä sekä kannustusta hyvään metsän- ja luonnonhoitoon.

    Lue lisää
  2. Ensimmäinen "Viestintää tukeva työnantaja" -palkinto Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalalle

    Ensimmäinen "Viestintää tukeva työnantaja" -palkinto Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalalle

    Valtakunnallinen

    Metsämiesten Säätiö lanseerasi maaliskuussa uuden Viestintää tukeva työnantaja -palkinnon metsäalalle. Palkinnon avulla Säätiö haluaa nostaa esille metsäalan työnantajia ja heidän käytäntöjään, jotka rohkaisevat ja tukevat työntekijöitä henkilökohtaiseen viestintään eli metsäalan positiiviseen esiintuontiin esim. kouluissa, sosiaalisessa mediassa, lehdissä ja radiossa. Esityksiä palkinnon saajaksi Säätiö ottaa vastaan kotisivullaan olevalla lomakkeella anonyyminä tai ehdottajan nimen kanssa.

  3. Metsänomistajien tyytyväisyys puukauppaan nousussa – Puukauppa kilpailutetaan entistä useammin metsänhoitoyhdistyksen avulla

    Metsänomistajien tyytyväisyys puukauppaan nousussa – Puukauppa kilpailutetaan entistä useammin metsänhoitoyhdistyksen avulla

    Valtakunnallinen

    Metsänomistajien tyytyväisyys ja aktiivisuus puukauppaan on kasvussa, selviää kevään Metsätutka-kyselystä. Vaikka viime vuosina on tehty puukauppaa ahkerasti, on kolmanneksella metsänomistajista puunmyyntiaikomuksia myös kuluvalle ja ensi vuodelle. Puun hinnan nousun merkitys puukauppaan kannustavana tekijänä on myös noussut voimakkaasti.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset