Metsänhoitoyhdistyksen avulla onnistut puukaupassa

Valtakunnallinen

Paikallisen metsänhoitoyhdistyksesi metsäasiantuntijan avulla varmistat toimivat ratkaisut omalle metsällesi. Puukauppaa suunniteltaessa kilpailutus kannattaa aina. Metsänhoitoyhdistys pystyy myös löytämään ostajan, joka ottaa tukin parhaiten talteen ja näin lisää metsänomistajan puukauppatuloja.

Kesä on hieman hiljaisempaa aikaa myös puukaupassa, mutta syksyä kohti mentäessä puukauppojen määrän ennustetaan kasvavan. Kesäkuun puumarkkinakatsauksessa viitattiinkin Luonnonvarakeskuksen metsäennusteeseen, jonka puun vuositarpeesta ei oltu vielä täytetty puoliakaan. Syksylle onkin odotettavissa tasaista kysyntää puutavaralle.

Kilpailutus, kilpailutus, kilpailutus

Kilpailuttamalla puukaupat metsänomistaja varmistaa sen, että hän löytää puilleen alueellaan parasta hintaa maksavan ostajan. Metsänhoitoyhdistyksen ammattiapu antaa parhaan turvan puukaupan kaikissa vaiheissa. MTK ja Mhy:t tarjoavat jäsenilleen reaaliaikaisia hintatietoja metsänhoitoyhdistyksen valtakirjakaupoista eri puutavaralajien osalta. Mhy puukauppatilastot -palvelu kerää puukauppatiedot metsänhoitoyhdistysten tekemistä valtakirjakaupoista. Tutustu palveluun tarkemmin MTK:n verkkosivuilla. kirjautumalla Oiva-jäsentunnuksillasi.

”Metsänomistajat haluavat reilun ja läpinäkyvän hinnan omalle metsälleen. Kilpailuttamalla tarjoukset oman metsäyhdistyksen kautta puunmyyjä löytää omalle metsälle parhaan ratkaisun. Metsä on suuri omaisuuserä, jonka kasvamiseen on mennyt vuosikymmeniä, siksi puukauppaan kannattaa tehdä huolella ja asiantuntija-apua käyttäen”, MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola korostaa kilpailuttamisen tärkeyttä.

Katkontatiedot metsänomistajien saatavilla

Katkonnan merkitystä puukaupassa ei voi aliarvioida. Metsäyhtiöiden kilpailuttamisen lisäksi Mhy:t pystyvät tarjoamaan tietoa siitä, kuinka tukin katkonta poikkeaa eri yhtiöiden välillä. Kilpailuttamalla yhtiöt ja sovittamalla yhtiöiden katkontatiedot omalle leimikolle, voivat hyödyt metsänomistajalle olla merkittäviä jokaisessa puukaupassa.

Katkonnan merkitys on tilipussille suuri, sillä jokainen kuitupuuksi katkottu tukkipuukokoinen puu siirtyy myös hinnassa kuitupuun hinnoitteluun.

”Suomessa on yli 600 000 metsänomistajaa, joten on aivan luonnollista, että kaikki heistä eivät pysty seuraamaan puumarkkinoiden ja katkontatietojen kehittymistä. Paikallinen metsänhoitoyhdistys kerää kauppatietojen lisäksi tietoja eri yhtiöiden katkonnoista, joista voi olla sopivaa puunostajaa mietittäessä suurikin merkitys”, MTK:n puukauppaan erikoistunut kenttäpäällikkö Pauli Rintala kommentoi. Rintala vieraili puukaupan asiantuntijan roolissa myös 12. kesäkuuta esitetyssä A-studio -lähetyksessä (linkki ohjelman tallenteeseen).

Vaikka puukaupassa maltti on valttia ja sopimuksiin kannattaa paneutua asiantuntijan kanssa, sujuvat kaupat pääasiassa ongelmitta.

”Julkisuuteen nousevat monesti epäonnistuneet puukaupat, mutta täytyy muistaa, että puunostajat tekevät vuosittain yli 100 000 puukauppaa yksityisten metsänomistajien kanssa, joista valtaosa sujuu aivan sujuvasti. Ne harvat ongelmatilanteetkin ovat vältettävissä avoimuuden kautta”, Rintala taustoittaa suomalaisen puukaupan mittakaavaa.

Mhy-jäsenyys kannattaa

    Ajankohtaista

    1. Kevät on puumarkkinoilla kiireistä aikaa – onnistuneissa puukaupoissa kokonaisuus ratkaisee

      Kevät on puumarkkinoilla kiireistä aikaa – onnistuneissa puukaupoissa kokonaisuus ratkaisee

      Valtakunnallinen

      Alkuvuoden kiireisimmät puukauppaviikot käydään perinteisesti touko-kesäkuun vaihteessa. Viikko 22 oli vuonna 2025 viime vuosien tapaan alkuvuoden kiireisin kauppaviikko.

      Lue lisää
    2. Metsävähennyksen korotusta odotetaan voimaan vuoden 2026 alussa

      Metsävähennyksen korotusta odotetaan voimaan vuoden 2026 alussa

      Valtakunnallinen

      Hallituksen esitys metsävähennyksen korotuksesta 75:een prosenttiin annettiin eduskunnalle toukokuun alussa, ja se on parhaillaan valiokuntakäsittelyssä. MTK pitää esitettyä lainmuutosta tärkeänä panostuksena pitkäjänteiseen perhemetsätalouteen.

    3. Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle

      Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle

      Valtakunnallinen

      Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita. Yhteensä Metsän puolella -aloite myöntää 2,2 miljoonaa euroa kolmelle suomalaiselle hankkeelle. MTK:n lisäksi yksi hankkeista on metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen.

    2025 © Metsänhoitoyhdistykset