Metsänhoitoyhdistyksen avulla onnistut puukaupassa

Valtakunnallinen

Paikallisen metsänhoitoyhdistyksesi metsäasiantuntijan avulla varmistat toimivat ratkaisut omalle metsällesi. Puukauppaa suunniteltaessa kilpailutus kannattaa aina. Metsänhoitoyhdistys pystyy myös löytämään ostajan, joka ottaa tukin parhaiten talteen ja näin lisää metsänomistajan puukauppatuloja.

Kesä on hieman hiljaisempaa aikaa myös puukaupassa, mutta syksyä kohti mentäessä puukauppojen määrän ennustetaan kasvavan. Kesäkuun puumarkkinakatsauksessa viitattiinkin Luonnonvarakeskuksen metsäennusteeseen, jonka puun vuositarpeesta ei oltu vielä täytetty puoliakaan. Syksylle onkin odotettavissa tasaista kysyntää puutavaralle.

Kilpailutus, kilpailutus, kilpailutus

Kilpailuttamalla puukaupat metsänomistaja varmistaa sen, että hän löytää puilleen alueellaan parasta hintaa maksavan ostajan. Metsänhoitoyhdistyksen ammattiapu antaa parhaan turvan puukaupan kaikissa vaiheissa. MTK ja Mhy:t tarjoavat jäsenilleen reaaliaikaisia hintatietoja metsänhoitoyhdistyksen valtakirjakaupoista eri puutavaralajien osalta. Mhy puukauppatilastot -palvelu kerää puukauppatiedot metsänhoitoyhdistysten tekemistä valtakirjakaupoista. Tutustu palveluun tarkemmin MTK:n verkkosivuilla. kirjautumalla Oiva-jäsentunnuksillasi.

”Metsänomistajat haluavat reilun ja läpinäkyvän hinnan omalle metsälleen. Kilpailuttamalla tarjoukset oman metsäyhdistyksen kautta puunmyyjä löytää omalle metsälle parhaan ratkaisun. Metsä on suuri omaisuuserä, jonka kasvamiseen on mennyt vuosikymmeniä, siksi puukauppaan kannattaa tehdä huolella ja asiantuntija-apua käyttäen”, MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola korostaa kilpailuttamisen tärkeyttä.

Katkontatiedot metsänomistajien saatavilla

Katkonnan merkitystä puukaupassa ei voi aliarvioida. Metsäyhtiöiden kilpailuttamisen lisäksi Mhy:t pystyvät tarjoamaan tietoa siitä, kuinka tukin katkonta poikkeaa eri yhtiöiden välillä. Kilpailuttamalla yhtiöt ja sovittamalla yhtiöiden katkontatiedot omalle leimikolle, voivat hyödyt metsänomistajalle olla merkittäviä jokaisessa puukaupassa.

Katkonnan merkitys on tilipussille suuri, sillä jokainen kuitupuuksi katkottu tukkipuukokoinen puu siirtyy myös hinnassa kuitupuun hinnoitteluun.

”Suomessa on yli 600 000 metsänomistajaa, joten on aivan luonnollista, että kaikki heistä eivät pysty seuraamaan puumarkkinoiden ja katkontatietojen kehittymistä. Paikallinen metsänhoitoyhdistys kerää kauppatietojen lisäksi tietoja eri yhtiöiden katkonnoista, joista voi olla sopivaa puunostajaa mietittäessä suurikin merkitys”, MTK:n puukauppaan erikoistunut kenttäpäällikkö Pauli Rintala kommentoi. Rintala vieraili puukaupan asiantuntijan roolissa myös 12. kesäkuuta esitetyssä A-studio -lähetyksessä (linkki ohjelman tallenteeseen).

Vaikka puukaupassa maltti on valttia ja sopimuksiin kannattaa paneutua asiantuntijan kanssa, sujuvat kaupat pääasiassa ongelmitta.

”Julkisuuteen nousevat monesti epäonnistuneet puukaupat, mutta täytyy muistaa, että puunostajat tekevät vuosittain yli 100 000 puukauppaa yksityisten metsänomistajien kanssa, joista valtaosa sujuu aivan sujuvasti. Ne harvat ongelmatilanteetkin ovat vältettävissä avoimuuden kautta”, Rintala taustoittaa suomalaisen puukaupan mittakaavaa.

Mhy-jäsenyys kannattaa

 • Maan kattavimmat puukauppatilastot ja  puun hintatiedot sekä osaavat metsäasiantuntijat käytössäsi.
 • Metsänhoitopalvelut jäsenetuhintaan.
 • Kattavat jäsenedut.
 • Metsänomistajien itsensä hallinnoima.

Ajankohtaista

 1. OmaMetsään uusi arvopohjaista metsänhoitoa tukeva tulevaisuusosio

  OmaMetsään uusi arvopohjaista metsänhoitoa tukeva tulevaisuusosio

  Valtakunnallinen

  Metsänhoitoyhdistysten sähköisen palvelukanavan OmaMetsän uuden tulevaisuusosion avulla metsänomistaja voi tarkastella metsänsä tulevaisuutta erilaisten arvovalintojen näkökulmasta.

  Lue lisää
 2. Virkeshandelsöversikt juni 2023

  Yksityismetsissä mahdollisuus monipuolisiin hyötyihin

  Valtakunnallinen

  Tapion julkaisema raportti metsäbiotalouden arvoketjuista tuo esille metsätalouden merkitystä Suomen taloudelle. Pohjoiset metsänhoitoyhdistykset arvioivat, että yksityismetsät tarjoavat mahdollisuuksia luoda hyvinvointia nykyistä monipuolisemmin. Tämä edellyttää metsänomistajan päätösvallan kunnioittamista, uusien markkinoiden kehittämistä sekä kannustusta hyvään metsän- ja luonnonhoitoon.

 3. Ensimmäinen "Viestintää tukeva työnantaja" -palkinto Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalalle

  Ensimmäinen "Viestintää tukeva työnantaja" -palkinto Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalalle

  Valtakunnallinen

  Metsämiesten Säätiö lanseerasi maaliskuussa uuden Viestintää tukeva työnantaja -palkinnon metsäalalle. Palkinnon avulla Säätiö haluaa nostaa esille metsäalan työnantajia ja heidän käytäntöjään, jotka rohkaisevat ja tukevat työntekijöitä henkilökohtaiseen viestintään eli metsäalan positiiviseen esiintuontiin esim. kouluissa, sosiaalisessa mediassa, lehdissä ja radiossa. Esityksiä palkinnon saajaksi Säätiö ottaa vastaan kotisivullaan olevalla lomakkeella anonyyminä tai ehdottajan nimen kanssa.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset