Puumarkkinakatsaus

Millä puulla on nyt hyvä kysyntä? Ja mikä on puun hintataso tällä hetkellä? MTK:n metsälinja tarkkailee tiiviisti puun hintakehitystä ja puumarkkinatilannetta niin Suomessa kuin rajojen ulkopuolellakin. Seuraa tilannetta MTK:n kuukausittain julkaisemasta puumarkkinakatsauksesta.

Puumarkkinakatsaus lokakuu 2019

Maailmantalouden hidastuminen laskee metsäteollisuuden vientiä

Tuoreen PTT:n ennusteen mukaan sellukaupan pohja nähdään tämän vuoden aikana ja ensi vuoden puolella sellumarkkina alkaa hiljalleen elpyä. Paperin kysyntä jatkaa laskuaan ja kapasiteetin sulkemisia nähdään ensi vuonna myös Suomessa. Suomesta poistuva paperin tuotantokapasiteetti on merkittävä myös Euroopan mittakaavassa ja vähentää paperin kysynnän laskusta johtuvaa ylikapasiteettia hetkellisesti. Ylikapasiteetin väheneminen tukee paperin hintaa, joka laskee vain hieman heikosta taloustilanteesta huolimatta.

Sekä kartongin vientimäärän että -hinnan PTT ennustaa tänä vuonna laskevan kaksi prosenttia. Erityisesti Keski-Euroopan myrsky- ja hyönteistuhojen seurauksena sahatavarasta on voimakas ylitarjonta, mikä on vetänyt sahatavaran vientihinnat laskuun ja aiheuttaa tuotannonrajoituksia Suomessa.

Brexitiin ja kansainväliseen kauppapolitiikkaan liittyvät tekijät heikentävät talouskasvua

PTT:n mukaan talouskasvu on selvästi hidastunut maailmalla, erityisesti euroalueella. Kasvunäkymiä ovat heikentäneet varsinkin Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota sekä Britannian eroprosessi Euroopan Unionista. Kasvua ovat hidastaneet myös Kiinan velkaantumisen hillintä ja euroalueen kotitalouksien kulutuksen kasvun hyytyminen.

Kauppasotaan ja brexitiin ei odoteta pikaista ratkaisua, ja ne heikentävät talouskasvua sekä tänä että ensi vuonna. Ensi vuoden kasvu voi kuitenkin yllättää myös positiivisesti. Euroalueella kotitalouksien tilanne on edelleen hyvä, yritykset eivät ole lopettaneet investointeja ja talouspolitiikka on ympäri maailmaa elvyttävää.

Markkinatilanne kannattaa huomioida puun tarjonnassa

Metsänomistajan kannattaa tuoda myyntiin markkinatilanteeseen sopivia leimikoita. Metsänhoitoyhdistysten mukaan paras kysyntä on tällä hetkellä sulan maan aikana korjattavista kuitupuuvaltaisista kohteista. Kuitupuun kysynnän ollessa huomattavasti tukkipuuta parempaa, on leimikon hakkuuta valvottava tarkasti, ettei arvokkaampaa tukkipuun mitat täyttävää puuta katkota halvemmaksi kuitupuuksi. Metsänhoitoyhdistyksen ammattilainen hoitaa tarvittaessa puukaupan tarjousten vertailun, huomioiden eri ostajien erilaisen katkonnan vaikutuksen, sekä korjuun valvonnan metsänomistajan puolesta.

Annan tarvittaessa lisätietoja.

Markku Ekdahl
Kenttäpäällikkö/Pohjois-Pohjanmaa
Markku.ekdahl@mtk.fi
Puhelin 040 357 6377

Puun hintatilastoja löydät:

Päivitettyjä tilastoja puumarkkinoilta ja metsäteollisuudesta sekä myös viimeisimmät Luken ja PTT:n ennusteet löytyvät täältä>> 

Metsänhoitoyhdistysten valtakirjakauppojen hintatilastot löytyvät täältä>>  
Hintatilastoja pääsevät tarkastelemaan vain metsänhoitoyhdistyksen jäsenet. Ohjeet kirjautumiseen löydät täältä, sivun alaosasta>>

Luonnonvarakeskuksen puukaupan viikkotilastot ovat selattavissa täältä>>

Tilaa palvelu tai ota yhteyttä

Haluan tilata palvelun
Haluan ottaa yhteyttä
Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt rekisteriselosteemme
Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt rekisteriselosteemme