Puumarkkinakatsaus

Millä puulla on nyt hyvä kysyntä? Ja mikä on puun hintataso tällä hetkellä? MTK:n metsälinja tarkkailee tiiviisti puun hintakehitystä ja puumarkkinatilannetta niin Suomessa kuin rajojen ulkopuolellakin. Seuraa tilannetta MTK:n kuukausittain julkaisemasta puumarkkinakatsauksesta.

Puumarkkinakatsaus helmikuu 2020

Metsäteollisuuden lakon vaikutukset näkyvät metsänomistajille

Puumarkkinoiden kehitys on jatkunut heikkona. Puun ostot yksityismetsistä ovat olleet alkuvuodesta keskimäärin puolet pienempiä verraten viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Puukauppamäärät ovatkin ennakoineet vaikeita työmarkkinaneuvotteluja ja metsäteollisuuden lakkoja. Kemiallisen metsäteollisuuden lakko kesti kaksi viikkoa ja mekaanisen metsäteollisuuden työntekijät palasivat töihin 24.2.

Viime vuoden hakkuut olivat keskimäärin 1 milj. m3 viikossa yksityismetsistä, joten viikon lakko tiputtaa lähes miljoona kuutiota yksityismetsien hakkuutarvetta tuotantoon. Metsänomistajien menetykset lienee yhteensä lähes 100 miljoonaa euroa hyytyneinä puukauppoina ja hakkuina. Metsäteollisuuden suorat menetykset voivat olla kymmenkertaiset. Toisaalta hakkuumäärien ollessa edelleen suhteellisen korkealla ja puukauppojen vastaavasti alhaisena, ovat yksityismetsänomistajien pystyvarastot huvenneet. Tämä saattaa näkyä kysynnän elpymisenä lakkojen jälkeen. Lakot osaltaan ovat tyhjentäneet myös lopputuotteiden ylitarjontaa markkinoilta.

Kysynnän odotetaan elpyvän epävarmuuksista huolimatta

Raakapuun hinnat ovat tasaantuneet ja hieman jopa nousseet. Täytyy kuitenkin muistaa, että ostot ovat olleet erittäin alhaiset. Tukkipuun hintakehitystä painaa sahateollisuuden hankala markkinatilanne. Suomen tukkipuun hinnat ovat suhteessa pysyneet kilpailijamaita korkeammalla tasolla. Lopputuotteiden hinnanlasku lienee pysähtynyt, mutta nousua painaa edelleen Keski-Euroopan hyönteistuhojen laajuus. Lisäepävarmuutta maailmanmarkkinoille tuo Corona-virus, joka voi hyydyttää maailmankauppaa ja vaikuttaa tuotevirtoihin.

Kesäkorjuukohteille ennustetaan kasvavaa kysyntää

Talvikorjuukohteille ei ole päästy normaaliin tapaan, sillä etenkään Etelä-Suomessa normaaleja pakkaskelejä ei ole tullut. Tämä on johtanut talvikorjuukohteiden ostojen hiipumiseen ja ylitarjontatilanteeseen. Kesäkorjuukohteista koetaan vastaavasti olevan alitarjontaa. Kesäkorjuukohteille ennakoidaankin olevan siis kasvavaa kysyntää. Riippuen teollisuuden puuntarpeesta kevättä kohden, saattavat ostot alkaa elpymään. Puukauppojen kilpailuttaminen on jokaisessa markkinatilanteessa välttämätöntä. Tärkeää on muistaa katkonnan vaikutus puukauppaan ja hakkuutulokseen. Kannattaakin hyödyntää metsänhoitoyhdistyksen apua korjuun valvonnassa, johon saa valtakirjakauppana metsänhoitoyhdistyksen asiantuntija-avun.

Kalle Karttunen, MTK:n uusi tutkimuspäällikkö laatii puumarkkinakatsaukset jatkossa

Muutoksia on tapahtunut myös MTKn puumarkkinakatsauksien laadinnassa. MTKn edellinen tutkimuspäällikkö Erno Järvinen siirtyi Suomen metsäsäätiön toimitusjohtajaksi.  Metsäsäätiö on yleishyödyllinen organisaatio, jonka tavoitteena on metsätalouden ja metsäteollisuuden toiminnan turvaaminen. Metsänomistaja voi vapaaehtoisesti lahjoittaa puukaupan yhteydessä metsäsäätiölle verovähennyskelpoisen menekinedistämismaksun, jolloin puun ostaja sitoutuu myös maksamaan vastaavan summan, joka on 0,2%:ia pystykaupan ja 0,1%:ia hankintakaupan arvosta. Nykyisenä MTKn tutkimuspäällikkönä aloitti joulukuun alusta Kalle Karttunen, joka on toiminut aiemmin LUT-yliopistolla bioenergia-alan tutkijana.

Yhteistyöterveisin

Kalle Karttunen, tutkimuspäällikkö
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
sähköposti: 
kalle.karttunen@mtk.fi
puh. 044 373 9377

Puun hintatilastoja löydät:

Päivitettyjä tilastoja puumarkkinoilta ja metsäteollisuudesta sekä myös viimeisimmät Luken ja PTT:n ennusteet löytyvät täältä>> 

Metsänhoitoyhdistysten valtakirjakauppojen hintatilastot löytyvät täältä>>  Kirjaudu sisään palveluun sivun oikean ylälaidan kirjaudu-painikkeesta.
Hintatilastoja pääsevät tarkastelemaan vain metsänhoitoyhdistyksen jäsenet. Ohjeet kirjautumiseen löydät täältä, sivun alaosasta>>

Luonnonvarakeskuksen puukaupan viikkotilastot ovat selattavissa täältä>>

Tilaa palvelu tai ota yhteyttä

Haluan tilata palvelun
Haluan ottaa yhteyttä
Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt rekisteriselosteemme
Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt rekisteriselosteemme