Metsävähennys on metsänomistajalle huomattava veroetuus

Metsävähennyksellä metsänomistaja voi vähentää osan metsänsä hankintamenosta metsätalouden pääomatulojen verotuksessa. Eli myydä puuta osittain verovapaasti.

Metsäverotus metsänomistajalle

Kuka voi tehdä metsävähennyksen? 

  • Oikeus tehdä metsävähennys on luonnollisella henkilöllä, kuolinpesällä ja näiden muodostamalla verotusyhtymällä sekä yhteismetsällä. Eli tavallisilla metsänomistajilla.
  • Yhteisöillä, osakeyhtiöillä tai elinkeinoyhtymillä ei ole oikeutta metsävähennykseen.  
  • Yhtymämuotoisessa omistuksessa metsävähennystä käyttää yhtymä, vaikka metsävähennyspohja olisi muodostunut vain yhden osakkaan ostamasta metsätilan määräosasta. 
  • Metsävähennyksen voi tehdä tilalta, joka on hankittu vastikkeellisesti 1.1.1993 jälkeen.  

Metsävähennyksen hyödyt 

Metsävähennys on merkittävä veroetuus metsänomistajalle. Metsävähennystä käyttämällä voit vähentää osan metsätilan ostohinnasta jo metsätilan omistusaikana puun myyntitulosta. Eli myydä puuta osittain verovapaasti. 

Metsävähennyspohja  

Metsävähennyspohjaksi kutsutaan sitä osuutta metsän ostamisen kuluista, josta voi saada metsävähennyksen. Metsävähennyspohja on 60 % metsän hankintamenosta. Hankintameno muodostuu metsätilan ostamisen kuluista, kuten tilasta maksetusta kauppasummasta, varainsiirtoverosta, lainhuudatuksen kuluista sekä määräalan osalta määräalan lohkomiskustannuksista. Esimerkiksi, jos metsätilasta kaupat tehdään 70 000 eurolla, metsävähennyspohjan määrä on noin 43 000 euroa. 

Jos kaupan kohteena olleella kiinteistöllä on myös rakennuksia tai peltoa, näiden osuutta tilan arvosta tai kaupan muista kustannuksista ei lasketa metsävähennyspohjaan. Metsävähennyspohjaa voi muodostua vain metsämaalta.  

Metsävähennys ja metsätilan sukupolvenvaihdos

Lahjan tai perinnön perusteella ei muodostu uutta metsävähennyspohjaa. Jos perinnönjättäjällä tai lahjanantajalla on ollut käyttämätöntä metsävähennyspohjaa, siirtyy tämä käyttämätön metsävähennyspohja lahjan tai perinnön saajalle. Metsävähennyspohjan hyödyntämisen mahdollisuus kannattaa muistaa myös sukupolvenvaihdostilanteissa.   

Metsävähennyspohjan tarkka laskeminen vaatii usein asiantuntija-apua

Metsänhoitoyhdistyksen metsäverotuksen asiantuntijat voivat varmistaa, että sinulla on oikeus metsävähennykseen ja laskea pohjan puolestasi. Metsävähennyspohja voidaan laskea metsäveroilmoituksen täyttämisen yhteydessä vuosittain tammi-helmikuussa ja viedä metsäveroilmoitukselle. Mainitse metsävähennyspohjan laskenta varatessasi aikaa metsäveropalveluun

Metsävähennyksen käyttäminen  

Verovuoden aikana verovelvollinen voi tehdä metsävähennystä enintään 60 prosenttia metsävähennykseen oikeutetusta metsästä saadusta metsätalouden pääomatulosta, kuten puun myyntitulosta. Metsävähennyksen voi saada vain sellaisina vuosina, jolloin metsätalouden pääomatulojen määrä on vähintään 2 500 euroa, koska metsävähennystä ei voi tehdä 1 500 euroa pienempänä.  

Esimerkiksi, jos puukaupasta saadaan vuonna 2024 25 000 euroa pääomatuloa, voi metsävähennystä tehdä 15 000 euroa. Esimerkkitilallamme metsävähennyspohja on 43 000 euroa. Verovuonna 2024 metsävähennystä käytetään 15 000 euroa. Jäljelle jää käytettäviksi tulevina vuosina 28 000 euroa. 

Metsävähennyksen tuomaa veroetua voi hyödyntää useassa erässä, niin kauan kuin metsävähennyspohjaa on jäljellä. Pitää kuitenkin muistaa, että alle 1500 euron suuruista metsävähennyspohjaa ei pysty käyttämään. Metsävähennykselle ei ole asetettu aikarajaa, jonka kuluessa metsävähennys tulisi käyttää.

Laske metsävähennyksen määrä metsäveroilmoitukselle ja seuraa käyttöä muistiinpanoissa

Verottaja ei tee metsävähennystä automaattisesti metsänomistajan puolesta. Metsävähennys tehdään vain metsänomistajan vaatimuksesta ja metsävähennystä vaaditaan metsäveroilmoituksella. Muista kirjata vuosittain metsävähennysseurannan tiedot metsäveroilmoitukselle. Myös sellaisina vuosina, kun tietoihin ei ole tullut muutoksia. 

Metsävähennyspohjaa, metsävähennyksen käyttöä ja metsävähennysoikeutta on seurattava omissa veromuistiinpanoissa. Kun käytät metsävähennystä, liitä metsätalouden muistiinpanoihin myös selvitys, että olet saanut metsätalouden pääomatulon metsästä, josta sinulle on tullut metsävähennyspohjaa.    

Metsävähennys ja luovutusvoiton verotus 

Metsävähennyksen verohyöty ei kaikissa tilanteissa ole lopullinen. Ennen metsävähennyksen käyttämistä, kannattaa hetki miettiä tulevaisuutta. Jos myöhemmin myyt metsätilasi, josta metsävähennystä on käytetty, lisätään luovutusvoittoa laskettaessa luovutusvoittoon tai -tappioon käytetyn metsävähennyksen määrä.    

Metsävähennyspohja voi myös pienentyä 

Jos metsävähennysseurannassa on ollut useita metsäkiinteistöjä tai yhdestä metsäkiinteistöstä myydään osa, pienennetään myyjälle jäävän metsäomaisuuden metsävähennyspohjaa luovutettua osaa vastaavasti. Jos metsävähennystä on käytetty, lisätään luovutusvoittoa laskettaessa luovutusvoittoon tai -tappioon käytetyn metsävähennyksen määrä, mikä vastaa myytyä osaa.  

Käytetyn metsävähennyspohjan lisäys myyntivoittoon tai -tappioon tehdään myös niissä tilanteissa, joissa myyty kiinteistö tai sen osa on ollut metsävähennyksen piirissä, mutta metsävähennystä on käytetty saman verovelvollisen toiselta metsävähennystilalta. Puolisoiden jättäessä yhden yhteisen metsäveroilmoituksen, voidaan päätyä myös esimerkiksi sellaiseen tilanteeseen, jossa yksin omistettua tilaa myytäessä myyntivoittoon tuloutetaan yhdessä omistetulta tilalta käytetty metsävähennys. 

Hyödynnä asiantuntijan apua metsävähennyksen laskennassa 

Metsänhoitoyhdistyksen asiantuntijat ovat apunasi myös veroasioissa. Varmistamme, onko sinulle muodostunut oikeus vaatia metsävähennystä. Laskemme metsävähennyspohjan puolestasi ja autamme metsäveroilmoituksen täyttämisessä ja metsävähennyksen käyttämisessä. Varaa aika metsäveropalveluun. 

Tutustu Verohallinnon ohjeisiin 

Metsävähennyksen käyttöön, metsävähennyspohjan laskentaan ja vähennyspohjan siirtymiseen erilaisissa omistuksenvaihdostilanteissa on luotu Verohallinnon toimesta syventävät vero-ohjeet. Omatoimisen metsänomistajan kannattaa tututusta ohjeisiin huolella. 

Tilaa Metsänhoitoyhdistysten uutiskirje

Tilaa Metsänhoitoyhdistysten uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen, saat sähköpostiisi tiedotteita tapahtumistamme, ajankohtaisista metsäuutisista sekä puukauppatilanteesta ja puun hinnasta.

Tilaa uutiskirje

2025 © Metsänhoitoyhdistykset