Metsänomistajalle kannattava puukauppa

Valtakunnallinen

Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot. Vanhoissa sananparsissa on elämän viisauksia. Metsätalouteen tämä sanonta kuitenkin sopii huonosti. Kuluilla on toki merkitystä ja metsän kasvun edellytyksiin kannattaa investoida harkiten. Mutta metsätalouden kannattavuuteen puukaupassa onnistumisella on kuluja suurempi merkitys.

Suunnitelmasta pohja tarjouskaupalle

Metsänhoitoyhdistysten puukauppapalvelut ovat iso ja näkyvä osa paikallista edunvalvontatyötämme. Kaikki lähtee liikkeelle hyvästä suunnittelusta. Suunnittelua ei kannata antaa ostajan tehtäväksi, kuten usein suorassa puukaupassa tapahtuu, vaan hyödyntää oman Mhy:n palveluja teettämällä puunmyyntisuunnitelma. Sitten kun suunnitelma on valmis, on aika pyytää ostajilta tarjoukset.

Myös puukaupan kilpailutuksen voi antaa metsänhoitoyhdistyksen tehtäväksi. Metsäasiantuntijoillamme on hyvä käsitys puumarkkinatilanteesta, koska tarjouksia pyydetään jatkuvasti. Puukaupan käydessä vilkkaasti saattaa metsäasiantuntija hoitaa keskimäärin kaupan viikossa. Siis joka viikko, ympäri vuoden. Tarjouspyyntöihin tulee tarjouksia useilta ostajilta, joten tieto puukauppatilanteesta on kattavaa.

Katkonta-aineisto auttaa hinnoittelussa

Kun tarjoukset ostajilta on saatu, alkaa puukaupan haastavin vaihe. Puista tarjotaan joko puutavaralajeittain eritellyt hinnat tai runkohinnat. Puutavaralajihinnoittelussa tukeilla ja kuiduilla on omat hintansa. Haasteelliseksi vertailun tekee se, että eri ostajilla on erilaisia vaatimuksia puutavaralajeille.

Vertailun kannalta on tärkeää ennustaa, kuinka paljon kukin ostaja tulee saamaan arvokasta tukkia talteen. Paras tapa ennustaa tulevaisuutta on tuntea historia. Metsänhoitoyhdistyksistä löytyy hyvää aineistoa ennustamisen tueksi, koska metsänomistajien puolesta hoidettujen puukauppojen toteutuneet tiedot on tallennettu järjestelmäämme. Tätä katkonta-aineistoa on kerätty ja hyödynnetty jo parinkymmenen vuoden ajan.

Katkonta maksimoi arvokkaan tukkipuun määrän

Tarjouksia vertaillessa huomaa, että ostajien tarjoamat tukkien ja kuitujen hinnat kertovat vasta osatotuuden tarjousten välisestä paremmuudesta. Katkonnalla on jopa yksikköhintoja suurempi merkitys. Yleensä tarjotut yksikköhinnat ovat muutaman euron sisällä toisistaan. Pelkästä katkonnasta aiheutuva ero voi olla yli kymmenen euroa kuutiolta. Tuhannen kuution puukaupassa joku ostaja voi saada yli 300 mottia tukkia enemmän kuin toinen. Sadan tonnin puukaupassa tarjouksiin voi olla piilotettuna kahdenkymmenentuhannen euron ero, vaikka yksikköhinnat olisivat täysin samat.

Metsänhoitoyhdistyksen puukauppapalvelut on tehty jäseniä varten. Kun haluat tehdä kannattavaa puukauppaa, ota oma metsäasiantuntijasi kaveriksi. Hän saattaa tehdä tarjousten vertailussa sinulle tuhansien eurojen tilin.

Jussi Parviainen

Johtaja, Metsänhoitoyhdistys Pirkanmaa

Liittyvät bloggaukset

 1. Älä tyydy hintatakuuseen vaan kilpailuta puukauppasi

  Älä tyydy hintatakuuseen vaan kilpailuta puukauppasi

  Pauli Rintala

  Valtakunnallinen

  Perinteisesti erilaisille sopimusasiakkaille on tarjottu alkuvuonna tehdyille kaupoille hintatakuuta sillä verukkeella, ettei puukauppoja tarvitsisi kilpailuttaa eikä pohtia puun hintakehitystä vuoden aikana. Parhaan hinnan turvaat kuitenkin vain kilpailuttamalla.

  Lue lisää
 2. Muistojen mänty, komea kuusikko ja muuta humpuukia

  Muistojen mänty, komea kuusikko ja muuta humpuukia

  Hanna Virtanen

  Valtakunnallinen

  Metsänomistajalla on oikeus harjoittaa omien arvojen ja tavoitteidensa mukaista metsänhoitoa ilman erillistä hintalappua. Metsänomistajan omat toiveet metsänsä käsittelystä tuo lisäarvoa yhteiselle tekemiselle!

 3. Mitä Mhyn puukauppapalvelut antaa metsänomistajalle?

  Mitä Mhyn puukauppapalvelut antaa metsänomistajalle?

  Harri Huupponen

  Valtakunnallinen

  Metsänomistajat, voitte luottaa siihen, että saatte puuerällenne varmasti sopivan ja arvojenne mukaisen puukaupan. Mhyt ovat siinä tukenasi. Metsänomistaja on toiminnan keskiössä, koska kaikki lähtee siitä, minkälainen metsäsuhde metsänomistajalla on.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset