Kun yksi kerta ei riitä! – ennakkoraivaus ennen ensiharvennusta oli välttämätön

Taina Kekkonen 28.8.2019

Tämän kirjoituksen otsikolla on ainakin kaksi eri merkitystä – vesakon kasvu ja raivaajan optimismi.

Ennakkoraivaamista tarvitaan, vaikka taimikonhoito olisikin tehty

Eräs ammattikorkeakoulun opettajani  ilmaisi osuvasti metsänkasvatuksen kurssilla risukon kasvun, ’vesakko on kuin satujen lohikäärme, yhden pään kun katkaisee, saa seitsemän tilalle.’ Tämä väittämä tuli todistettua todeksi ihan omassa metsässä. Kohteena oli tällä kertaa vuonna 2004 taimikonhoidossa ollut luontaisesti uudistunut mäntyvaltainen sekapuukuvio. Lienee ollut nuori raivaaja ( minä ihan itse ) sen verran laiska ja raivurin terää suojelevaa sorttia, että jätin polvenkorkuiset kuuset raivaamatta tai ainakaan en katkaissut niitä riittävän alhaalta juuresta. Kun kuusi on tunnetusti sitkeää sorttia kasvussaan, olivat nämä ’pikkukuuset’ täyttäneet metsikön vuosien kuluessa lähes läpitunkemattomaksi ryteiköksi. Niinpä ennakkoraivaus ennen ensiharvennusta oli välttämätöntä. Tulipahan todistettua, että vaikka kuinka ajattelisi yhden tai kahden raivauskerran riittävän, niin voi se kolmaskin olla tarpeen!

Optimistisen mielin sahaushommiin

Sitten se raivaajan optimismi, eli mahdoton usko omiin sekä raivauskaverin kykyihin. Kyseisen kohteen pinta-alahan oli vain 1,7 ha ja toisin paikoin rinne oli jo työtä hidastavan jyrkkä. Eihän sitä yhdellä raivauskerralla saatu koko kuviota raivattua, varsinkaan kun palstalle meno jäi aina iltapäivän puolelle. Niinpä siinä kävi, että yhdestä kerrasta tuli kolme ja puoli kertaa. Eli tämäkin ennakkoraivaus kesti koko kesän!

Ennakkoraivauksen jälkeen moto saa tulla

Nyt jäämmekin odottelemaan moton saapumista palstalle, tai siis pitihän tämäkin ensiharvennus tehdä jo vuosi sitten syksyllä, mutta tekemätön ennakkoraivaus ja koneiden kiireet siirtivät hakkuun ajankohtaa. Todettakoon siis tässäkin tapauksessa, että suutarin lapsella ei ole kenkiä ja muiden metsänomistajien työmaat hoidetaan paremmin kuin omat. Lienee hyvä näin!

Seuraa Tainan metsänhoitoa Tainan Blogeista:

Olen Mhy Etelä-Savon metsäasiantuntija ja toimistopaikkani on Mikkelin toimistolla. Keväällä 2013 teimme kotitilallani sukupolvenvaihdoksen, jonka seurauksena olen päässyt maa- ja metsätalouden harrastajaksi sanan varsinaisessa merkityksessä.