Jouluntuoksua metsänhoidollisesta kuusesta

Valtakunnallinen

Tuoksut ja koristeluperinteet osa joulutunnelmaan virittäytymistä

Joulun viettoon virittävät eri aisteja kutkuttavat kaudenmukaiset joululaulut, herkut, tuoksut ja koristeet. Minulle ja varmasti monelle muullekin tuoksuja mukanaan tuovat koristeluperinteet kuuluvat osaksi virittäytymistä. Kuusi tuodaan sisälle tunnelmanluojaksi ja toinen samanlainen keittiön ikkunan eteen pikkulintujen iloksi. Kuusenhavuja hyödynnetään monipuolisesti koristeena kuin käytännöllisesti liukuesteenä ulko-oven edessä. Sammaleet, jäkälät, kävyt ja varvut hyödynnetään koristelun eri muodoissa. Ja kyllähän se katajanoksakin löytää tiensä sahtikuurnaan.

Muista jokamiehenoikeudet joulunajan metsäretkillä – havujen ja joulukuusten kotiin viemiseen tarvitaan maanomistajan lupa

Erityisesti viimeisen parin vuoden aikana olemme löytäneet metsäluonnon virkistäytymisen kautta. Siten jouluperinteet ovat vahvistuneet, kun samoja aisteja kutkuttavia tuoksuja halutaan myös kotiin pimeimpänä vuodenaikana. Luonnossa liikkuminen ja siellä aistien kutkuaminen ovat meille kaikille mahdollisia jokamiehenoikeuksien myötä, mutta jokamiehenoikeudet eivät oikeuta viemään näitä mukanaan kotiin asti, pois lukien luonnonmarjat, sienet ja kukat. Kaikki puut, oksat (havut), kävyt, sammaleet, jäkälät ja varvut ovat metsänomistajan omaisuutta eikä niitä saa poimia luvatta matkaansa.

Metsänhoidollinen kuusi joulupuuna

Kuusen kaataminen ja vieminen luvatta on varkausrikoksen lisäksi hiilensidonnallinen menetys. Joulukuusen hausta tulee aina sopia metsänomistajan kanssa. Hyvä valinta on niin sanottu metsänhoidollinen kuusi, joka tulisi joka tapauksessa kaadetuksi osana taimikonhoitoa tai sähkölinjan reunametsänhoitoa. Kuusenhavujen ja käpyjen noudosta suosittelen sopimaan tuoreilta hakkuukohteilta. Näin voi käyttää hakkuutähteitä, jolloin paksut ja tuuheat havut ovat helpommin saatavilla ilman elävälle puustolle aiheutuvaa haittaa.

Luonnontuotteiden hyödyntämisessä molempien osapuolien on tarkoituksenmukaista hyötyä. Hintavertailua voi tehdä paikallismarkkinoilta. Osapuolet voivat hyödyntää virkistysarvokaupan mallia, kun tietävät ja tuntevat toisensa. Tilanteessa, jossa osapuolet eivät tiedä ja tunne toisiaan, niin Luontoarvot.fi -markkinapaikalla on mahdollisuus myydä myös jouluisia luonnontuotteita, esimerkiksi niitä metsänhoidollisia joulukuusia. Tarkat metsätontut kiertävät ja kirjaavat havaintojaan ylös. Ollaan siis kilttejä toisillemme myös joulun alla eikä sorruta luvattomuuksiin. Yhdessä ja yhteisymmärryksessä rakennetaan mieluinen joulumieli meille kaikille. 

Juho Ikonen MTK

Juho Ikonen

Maankäytön asiantuntija

Juho toimii MTK Keskusliiton Maaseudun elinvoimalinjalla. Hän on erikoistunut maankäytön, kaavoituksen, tuuli- ja aurinkovoiman sekä virkistysarvojen erityiskysymyksiin.

Liittyvät blogaukset

 1. Metsätilan sukupolven vaihdos

  Metsätila sukupolvelta toiselle

  Jouni Tiainen

  Jouni Tiainen

  Valtakunnallinen

  Metsätilalle on matkaa ja olisi sopiva hetki siirtää tila seuraavalle sukupolvelle. Miten toimia tasapuolisesti, kun vain yksi lapsista on kiinnostunut metsien hoitamisesta? Miten auttaa eri elämän vaiheissa eläviä lapsia taloudellisesti?

  Lue lisää
 2. Mhy blogi pimeä syksy

  Vuoden pimein aika – maastovaatteiden värillä on väliä

  Taina Kekkonen bloggaa

  Taina Kekkonen

  Valtakunnallinen

  Elämme vuoden pimeintä aikaa. Päivät lyhenevät lyhenemistään ja kellojakin siirrettiin jälleen tunti kesään päin, eli illan hämärä tulee entistäkin aikaisemmin. Siksipä kirjoittelenkin seuraavat kappaleet näkyvyydestä, sillä hämäryydestä huolimatta jokaisen meistä tulisi tulla nähdyksi.

 3. Metsänhoitoyhdistyksen Hiilipalvelut tarjoaa metsänomistajalle mahdollisuuden tienata metsänsä lisääntyneellä hiilensidonnalla.

  Hiilipalvelulla lisätuloa metsänomistajalle

  Hanna Yrjölä

  Hanna Yrjölä

  Valtakunnallinen

  Metsänomistajat ovat jo pitkään olleet kiinnostuneita ilmastonmuutoksen hillitsemisestä sekä ekosysteemipalveluiden taloudellisesta hyödyntämisestä. Nyt Metsänhoitoyhdistykset ovat vastanneet tähän huutoon kehittämällään Hiilipalvelulla, jonka avulla metsänomistaja voi laajentaa ansaintamahdollisuuksiaan samalla, kun kasvattaa hyvää.

2023 © Metsänhoitoyhdistykset