Metsänomistajien luottamus talouteen kääntyi positiiviseksi

Valtakunnallinen

Metsänomistajien luottamus talouteen on uudistetun Metsätutka-kyselyn mukaan parantunut, mutta toisaalta metsää omistavien maanviljelijöiden oma taloudellinen tilanne nähdään edelleen alhaisena. Alle kolmasosalla metsänomistajista oli puunmyyntiaikeita tälle vuodelle, kun taas aktiiviviljelijöistä jopa yli puolella oli puunmyyntiaikomuksia. Metsänomistajat odottavat puun hinnan nousun jatkuvan edelleen.  ”Metsänhoitoyhdistyksien kautta toteutettavien puukauppojen kilpailutus on tärkein keino varmistaa puun kilpailukykyinen hinta ja metsänomistajan edunvalvonnan toteutuminen”, neuvoo MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.

Puun hintaodotukset ovat korkealla erityisesti kuitupuulla, sillä yli 60 prosenttia metsänomistajista odotti kuitupuun hinnan nousevan edelleen. Tukkipuun osalta hinnannousua odotti kolmasosa metsänomistajista ja kolmasosa arvioi hinnan säilyvän ennallaan. Puunmyyntiaikomukset ovatkin riippuvaisia puun hintaodotuksien täyttymisestä. Puun hintatason merkitys myyntipäätökseen on noussut merkittävästi kyselyn tulosten perusteella.

”Puunmyyntiaikomukset ovat normaalilla tasolla, eikä mitään puunmyyntiryntäystä ole kyselyn mukaan näköpiirissä. Metsänomistajat arvioivat puun hintojen nousun jatkuvan. Ennustamisessa metsänomistajat ovat onnistuneet huomattavasti paremmin kuin ennustelaitokset”, toteaa MTK:n tutkimuspäällikkö Kalle Karttunen.

Metsätutka toteutetaan kaksi kertaa vuodessa, syksyllä ja keväällä. Metsätutka on käynyt läpi uudistusprosessin, jossa on kuultu eri sidosryhmiä ja tutkijoita. Kyselyyn on lisätty etenkin metsänomistajien tavoitteisiin ja talousluottamukseen liittyviä kysymyksiä. Uudistettu Metsätutka toteutettiin ensimmäisen kerran viime syksynä, joten tuloksia voi nyt jo paremmin vertailla. Metsänomistajien luottamus talouteen onkin noussut viime syksyn tuloksista ja kääntynyt plussalle. Talousluottamusta tiedustellaan kuluttajaluottamuksen tapaan neljällä kysymyksellä ja niistä toteutettavalla indikaattorilla.  

”Metsänomistajien tavoitteet ovat kyselyn mukaan aktiivista metsänhoitoa tukevia. Metsänomistajat näkevät tulevaisuutensa aiempaa valoisampana ja suunnittelevat investoivansa metsänhoitoon aiempaa enemmän. Puun tarpeen ja metsänhoidon lisääntyessä kannattaa metsänomistajan ensimmäisenä ottaa yhteyttä omaan metsänhoitoyhdistykseen”, toteaa Marko Mäki-Hakola.

Tutkimuksen aineisto kerättiin puhelinkyselyllä helmi-maaliskuun vaihteessa suomalaisilta metsänomistajilta. Vastaajia oli 551, ja se kuvaa suomalaista metsänomistajakuntaa kattavasti. Vastausten virhemarginaali on noin 4 prosenttiyksikköä 95 prosentin luottamusvälillä. Suomessa on Luonnonvarakeskuksen metsätilarakennetilaston mukaan 632 000 metsänomistajaa ja 347 000 vähintään kahden hehtaarin metsätilakokonaisuutta. Tutkimuksen teki Kantar TNS Agri Oy.

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Kalle Karttunen puh. 044 373 9377
Metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola puh. 040 502 6810

Ajankohtaista

  1. Metkan tukitasot ja -ehdot on vahvistettu

    Metkan tukitasot ja -ehdot on vahvistettu

    Valtakunnallinen

    Valtioneuvosto on 16.11.2023 antanut asetuksen metsätalouden määräaikaisesta kannustejärjestelmästä annetun lain voimaantulosta ja asetuksen metsätalouden kannustejärjestelmästä. Ohessa maa- ja metsätalousministeriön tiedote tukitasoista – ja ehdoista kokonaisuudessaan.

    Lue lisää
  2. Vuoden Kymppi -palkinto pirkanmaalaiselle Jouko Lehtiselle

    Vuoden Kymppi -palkinto pirkanmaalaiselle Jouko Lehtiselle

    Valtakunnallinen

    Ehdotuksia palkinnon saajaksi annettiin yli 60. Metsäjohtokunta päätti Vuoden Kymppi- palkinnon lisäksi myöntää kunniamaininnan erityisasiantuntija Timo Hannoselle.

  3. Mikko Tiirola avasi metsävaltuuskunnan kokouksen Hanasaaressa

    MTK:n Mikko Tiirola: Luontoa ei suojella komission, vaan Suomen ja suomalaisten vuoksi

    Valtakunnallinen

    ”Metsänomistajat ovat sitoutuneita kestävään metsätalouteen. Tämä vaatii kuitenkin ennakoitavuutta”, metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola korosti metsävaltuuskunnan vuosikokouksen avauspuheessaan Hanasaaressa 2. marraskuuta.

2023 © Metsänhoitoyhdistykset