Metsänomistajan kesälista
Kesällä metsä on kukkeimmillaan ja moni metsänomistaja liikkuu luonnossa harrastustensa ja marjojen perässä. Samalla kannattaa käyttää hetki aikaa myös metsien tilan seuraamiseen.
Kierrä taimikot läpi ja tarkista, onko taimikko päässyt liian tiheäksi tai havupuun taimet jääneet lehtipuiden jalkoihin. Voit myös katsoa OmaMetsä-palvelun toimenpide-ehdotuksista, mitä hoitotöitä eri metsikkökuvioille ehdotetaan.
Kesäaika on tutkitusti lehtipuiden vesomisen kannalta paras ajankohta raivauksen tekemiselle. Kun taimikkoa häiritsevän lehtipuuston poistaa keskikesällä, tulee kanto- ja juurivesoja vähemmän kuin esim. loppusyksystä tehdyssä raivauksessa. Taimikonhoito kesähelteellä ei ole helpointa puuhaa ja tästä syystä raivaajat aloittavatkin työpäivän jo usein aamuyöstä, milloin on vielä viileämpää.
Muista, että taimikonhoitoa ei ole pakko tehdä itse, vaan voit myös tilata ammattilaisen hommiin. Lue lisää taimikonhoidosta >>
Kesän varjopuolena metsän kannalta on erilaisille metsätuhoille altistuminen. Kesämyrskyjen lisäksi metsää voivat kurittaa:
- Kirjanpainaja kuusikoissa
- Erilaiset sienitaudit
- Kuivuminen
Kirjanpainaja voi aiheuttaa isoja taloudellisia tappioita, mikäli se pääsee rauhassa leviämään monena kesänä peräkkäin samalla alueella. Tuholle riskialtteimpia ovat iäkkäät kuusikot, joissa alkaa olla kunnoltaan heikentyneitä yksilöitä, joihin kirjanpainajat voivat iskeä. Kuusikon kuivuminen on merkki siitä, että kirjanpainaja voi piakkoin olla riesana metsässäsi.
Muista, että laki metsätuhojen torjunnasta velvoittaa metsänomistajaa korjaamaan metsästä tuoreet vahingoittuneet havupuut siltä osin, kun niiden määrä ylittää kuusella 10 m³ ja männyllä 20 m³ hehtaarilla.
Mikäli metsiesi terveys mietityttää, ole yhteydessä omaan metsäasiantuntijaan ja kysy neuvoa tilanteen selvittämiseksi. Löydät oman metsäasiantuntijasi yhteystiedot sivuilta >>
Metsätiet, kuten ei mikään muukaan ihmisen rakentama, pysy kunnossa ikuisesti. Tiet vaativat huolenpitoa lähes vuosittain, mutta hyvälläkään tienhoidolla ei voida estää perusparannuksen tarvetta silloin tällöin. Jotta tie pysyisi mahdollisimman pitkään hyvänä, kannattaa kesällä kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:
- Lanauksen tarve. Tie kannattaa lanata vuosittain.
- Ovatko ojarummut auki ja kunnossa, miltä ojien kunto vaikuttaa?
- Kasvaako ojissa tai tien reunassa puita? Mikäli kasvaa, ne kannattaa välittömästi raivata pois joko miestyönä tai traktorin murskaimella.
- Onko tien pinnan kulutuskerroksessa vielä soraa, vai alkaako pohjakivet tulla esiin? Uusi murskekerros kannattaa levittää mieluummin vähän aiemmin kuin silloin kun pohjakerros paistaa jo läpi.
Tiesitkö, että tilan rajoista huolehtiminen on metsänomistajan vastuulla. Hyvä tilanraja on raivattu auki n. metrin verran rajan molemmin puolin. Tästä on hyötyä niin puukaupassa kuin metsänhoitotöissä.
Umpeenkasvanut tilan raja aiheuttaa sen, että hakkuukonekuski ei ole varma, missä raja kulkee ja rajan läheisyydestä jää puita poistamatta. Tästä tulee metsänomistajalle taloudellista tappiota. Toisaalta metsänhoitotöissä voi tulla vahingossa rajanylityksiä tai esimerkiksi taimikkoa ei raivata rajaan asti, kun metsuri ei näe, missä raja kulkee.
Kannattaa kiertää tilan rajat ja ottaa tarvittaessa naapuriin yhteyttä ja sopia rajojen avaamisesta. Se hyödyttää molempia. Naapurin yhteystiedot voit kysyä Maanmittauslaitokselta.
Vinkkinä: OmaMetsä-verkkopalvelusta näet kiinteistöjen rajat sekä oman sijaintisi kartalla. Sen avulla pääset lähelle rajapyykkejä, jolloin rajojen etsintä helpottuu.
Verovuotta on ehditty taivaltaa jo puoleen väliin asti. Onhan ajopäiväkirja ajan tasalla ja kaikki kuitit tallessa?
Synkkä sadepäivä on oikein oiva metsäverotuksen mietintään. Kannattaa katsoa tulot ja menot läpi ja laskea ollaanko plussalla vai miinuksella. Talleta alkuvuoden aikana tulleet kuitit aikajärjestykseen ja täydennä ajopäiväkirja. Järjestelmällisyys helpottaa loppuvuoden urakkaa huomattavasti.
Mieti omat metsänomistamisen tavoitteesi läpi. Vielä ehtii tilata taimikonhoitoa tai vaikka päivittää metsäsuunnitelman. Elokuussa pyörähtää taas puukauppa vauhtiin, olisiko valtakirjakauppa sinulle sopiva tapa edetä?
Tilaa Metsänhoitoyhdistysten uutiskirje
Tilaamalla uutiskirjeen, saat sähköpostiisi tiedotteita tapahtumistamme, ajankohtaisista metsäuutisista sekä puukauppatilanteesta ja puun hinnasta.