Suutarin lapsella ei ole kenkiä - Mhy:n metsäasiantuntijalla ei ole leimikkoa

Taina Kekkonen 13.3.2017

Puukauppa- kuinka vaikeaa se onkaan, varsinkin, jos leimikko pitäisi tehdä omaan metsään. Metsäammattilaisena suunnittelen kyllä sujuvasti metsänomistajille leimikoita, mutta omassa metsässä olen suorastaan neuvoton.

Neuvottomuuteni omassa 35 hehtaarin metsässä uskallan näin tunnustaa ihan julkisesti. En osaa arvostaa suorien mäntyjen laatua, tukkiprosenttikin on omassa metsässä varmasti muita vastaavia metsiköitä huonompi ja hehtaarikertymäkin jää ainakin 50 kuutiota tavanomaisesta. Tarvitsen siis hyviä neuvoja leimikon tekoon!

Metsään.fi- palvelusta jos katsoo, niin leimikon rajat ovat käytännössä tilan rajat ja valtaosin hakkuutapakin on avohakkuu. En oikein lämpene tälle ehdotukselle, joka veisi mustikkapaikan lisäksi myös maiseman kylätien varrelta. Lisäksi kyseisen ehdotuksen sivutuotteena saa kyläläisten ihmetykset nuoren emännän rahantarpeesta. Ei, leimikko on saatava edes hieman piiloon katseilta.

Neuvo leimikontekoon löytyy metsäsuunnitelmasta

Seuraava astetta parempi neuvo leimikontekoon löytyy metsätaloussuunnitelmasta, jonka työkaverini huolella on laatinut, mutta josko hieman kuitenkin muuttaisin kuvionrajoja…Suunnitelmahan on ohjeellinen, kuten aina itsekin asiakkailleni sanon.

Kolmas ja jo parempi, sekä melkoisen käytännönläheinen neuvo leimikon laadintaan tulee mieheltä, jonka kanssa jaan elämäni ilot ja surut. Papin vihkipuheessaan avuksi vihkimällä miehellä tuntuu olevan ratkaisu tähänkin pulmaan! Hänellä täytyy olla melkoisen hyvä näppituntuma kuvioista, jotka kuivuvat tyvitervaan vaivaamina pystyyn, tekeehän hän 99 % tilan hankintahakkuista. -Juu, otetaan tuolta pellon takaa… ja sitten ne ylispuut vielä. Hyvät ideat tulevat saunanlauteilla.

Kun sitten yksissä tuumin ( mies vie minut sunnuntaikävelylle metsään ) suuntaamme leimikkoa rajaamaan, alkaa se sietämätön nauhan vetämisen vaikeus, jota ei ilmene tässä mittakaavassa asiakkaiden metsässä. Mielessäni pallottelen, jotta jos nuo otetaan mukaan leimikkoon, on nuokin otettava jne... Tai jos nuo kuuset jätetään tuohon, niin ne ovat kuitenkin seuraavalla tuulella nurin. Tai sitten… on tämä vaikeaa! Ja sitten se markkinatilannekin on huomioitava, kannattaako nuo männyt nyt myydä tuosta vai pitäisikö ne säästää seuraavaan leimikkoon? Niin ja mistäs sinne varastolle se ura kulkee saati, minne se hyvä varasto kääntöpaikkoineen tulee… On tämä vaikeaa varsinkin omassa metsässä.

Mutta nythän minä sen keksin! Tilaan Mhy:n jäsenenä omalta neuvojaltani puunmyyntisuunnitelman, kerron hänelle toivomukseni leimikon suhteen ja hän metsäammattilaisena toteuttaa toiveeni!

Miksi siis stressaisin omassa metsässäni, kun voin tilata ammattilaisen paikalle!

Lue myös Tainan blogiKevättanssia raivaussahan kanssa >>

Olen Mhy Etelä-Savon metsäasiantuntija ja toimistopaikkani on Mikkelin toimistolla. Keväällä 2013 teimme kotitilallani sukupolvenvaihdoksen, jonka seurauksena olen päässyt maa- ja metsätalouden harrastajaksi sanan varsinaisessa merkityksessä.