Postikorttimaisemia ja kylmiä väreitä talvisessa metsässä

Valtakunnallinen

Vuodet eivät onneksi ole veljeksiä keskenään ja niinpä näyttäisi näin tammikuun alkupuolella, että Mikkelin korkeudellekin saataisiin ihan oikea talvi. Talven tunnusmerkkeinä pidettäköön mm. pakkasella olevaa lämpötilaa ja maassa olevaa lunta, jota on sen verran, että auto ei kulje auraamattomalla tiellä. Ehdoton plussa talvelle olisi, jos maa olisi lumen alla roudassa. Koska kaikkea toivomaansa ei voi saada, niin tänäkin vuonna lumi satoi sulaan maahan.  

Kuin kaupan päällisenä olemme saaneet metsiin postikorttimaisemat

Myönnän, että onhan se kaunista ajella kyläteillä, lenkkeillä kevyenliikenteen väylillä tai hiihdellä hoidettuja hiihtolatuja myöten, mutta postikorttimaisemalla on kääntöpuolensa. Kun metsänomistaja lähtee tarkastuskäynnille metsäänsä tai metsäasiantuntija lähtee tekemään työtehtäviään maastoon, puhumattakaan hakkuukoneen kuljettajasta, joka tekee työtään jatkuvan valkoisen seinän edessä, ei muuten enää postikorttimaisema paljon hymyilytä. Maastoon on ainakin varauduttava kunnollisella varustuksella, jotta välttyy kylmiltä väreiltä. Lapiollinen puusta tippuvaa lunta ei nimittäin tunnu mukavalle takinkauluksessa tai saappaan varressa.

Ja nyt vinkki maastovarustukseen!

Itse olen suosinut kypärämyssyä ohuen pipon kanssa puettuna, vaikka varustus voi kanssaihmisistä näyttääkin lapselliselta. Tähän yhdistettynä hyvällä kauluksella varustettu takki, niin pahimmat niskalumet jäävät kokematta tai vaikutus ei ainakaan ole säväyttävä. Toinen vinkki on hankkia housut, joiden lahkeet menevät ja pysyvät kengän päällä. Kenkien on hyvä olla riittävällä varrella varustetut, jotta puuterilumessa on mukava kahlata. Jos kengät ovat lyhytvartiset, niin kunnolliset säärystimet voivat pelastaa tilanteen.

Muista varovaisuus talvimetsässä

Jos saisin jotakin vielä toivoa tältä talvelta, niin maltillista tuulta tai lyhyen lauhan jakson, joka puhdistaisi puut lumesta. Tällöin välttyisimme toissa talven kaltaisilta lumituhoilta metsissä. Ja jos puiden lumikuorma vielä tästä lisääntyy, niin muistetaanhan olla varovaisia metsissä liikkuessamme. Mikäli puihin kertyy tykkylunta, älä mene metsään. Hiljainen kuolema voi olla läsnä myös turvalliseksi luullussa maisemassa. Tykkylumi on puihin tiivistynyttä, hyvin painavaa lumen ja jään sekoitusta. Pudotessaan lumi on erittäin vaarallista metsässä liikkujalle.

Katso Työturvallisuuskeskuksen video tykkylumen vaaroista

Mikäli metsässäsi on hakkuita, muista että hakkuutyömaalle mentäessä on aina syytä pukeutua näkyvästi ja toimia annettujen ohjeistuksien mukaisesti.   

Lue lisää Tainan blogeja:

Puskassa punottaa! >> Innokas marjastaja Taina kirjoittaa puukaupan kylkiäisenä tulleesta vatukosta.

Taina Kekkonen bloggaa

Taina Kekkonen

Metsäasiantuntija Mhy Etelä-Savo

Olen Mhy Etelä-Savon metsäasiantuntija ja toimistopaikkani on Mikkelin toimistolla. Keväällä 2013 teimme kotitilallani sukupolvenvaihdoksen, jonka seurauksena olen päässyt maa- ja metsätalouden harrastajaksi sanan varsinaisessa merkityksessä.

Liittyvät bloggaukset

 1. Jouluntuoksua metsänhoidollisesta kuusesta

  Jouluntuoksua metsänhoidollisesta kuusesta

  Juho Ikonen MTK

  Juho Ikonen

  Valtakunnallinen

  Joulukuusi ja havut luovat kotiin joulutunnelmaa ja kepeää mieltä. Hyvä valinta joulupuuksi on niin sanottu metsänhoidollinen kuusi, joka tulisi joka tapauksessa kaadetuksi osana taimikonhoitoa tai sähkölinjan reunametsänhoitoa.

  Lue lisää
 2. Lasten kanssa metsäretkellä

  Kesä on hyvää aikaa koko perheen metsäretkelle

  Valtakunnallinen

  Nyt on oiva hetki tehdä koko perheen metsäretki ja vanhempien kertoa lapsilleen tarkemmin omista metsistä. On hyvä viedä jälkipolvi ajoissa tutustumaan, sillä juuri he saattavat aikanaan olla metsänomistajia.

 3. Koivunmahlasta vappusimaa

  Koivunmahlasta vappusimaa

  Tiina Mansikkamäki

  Valtakunnallinen

  Koivun elämänvesi mahla alkaa virrata rungossa kun talven pakkaset ovat ohi. Nyt on oikea aika valuttaa ja säilöä mahlaa kevään juhliin.

2023 © Metsänhoitoyhdistykset