Keisarin uudet vaatteet

Valtakunnallinen

H.C Andersenin klassikkosadussa vaatturit palkataan räätälöimään keisarille uudet vaatteet. Vaatturit saavat palkkioksi kultaa ja hienointa silkkiä, vaikka eivät ompele lainkaan vaatteita. He vain uskottelevat vaatteiden näkyvän ainoastaan älymystölle.

Tämä lapsuuden klassikkosatu kuvaa metsien hiilinielukeskustelua. Ei siksi, että ilmastonmuutoksen hillintä olisi satuilua eikä siksikään, että Suomi pyrkii saavuttamaan kunnianhimoiset ilmastotavoitteet. Vaan siksi, että EU:ssa on luotu arkitodellisuuden vastaiset hiilinielulaskentasäännöt, joita puolustetaan aivan samoin kuin sadussa. EU:n ”LULUCF keisarille” sovitellaan vaatteita, joita näkevät vain laskentaopin sisäistäneet lakeijat.

Yksi tämän laskentaopin sanansaattajista tuntuu olevan ilmastopaneelin puheenjohtaja. Hän varoittelee suomalaisia miljardien laskuista, ellei metsien hiilinieluja pikaisesti saada pelastettua. Eikä Ollikainen ole ainut, sillä kun metsien hiilinieluharhasta varoitellut globaali ilmastoguru Petteri Taalas kutsuttiin hallitusneuvotteluiden avauseminaariin ilmastoasioista, nousi osassa ilmastoasioissa itseään älymystönä pitävissä ympäristö-, tiede- ja toimittajapiireissä suorastaan moraalisen paheksunnan myrsky.

Sadussa vasta pieni tyttö uskaltautuu sanomaan ääneen sen, minkä kaikki näkevät: eihän keisarilla ole vaatteita ollenkaan. Juuri hiilinieluharha on se pienen tytön viisaus, joka nyt pitäisi tunnustaa. Metsävarojen inventoinnin ja suunnittelun tutkimusprofessori Annika Kangas kiteytti sen Metsälehden kolumnissa: ”Pidemmän päälle myöskään nettohiilinielua ei voida pelastaa, hakataanpa paljon tai vähän.”

Toivottavasti edes Keski-Euroopan laajat metsätuhot avaavat Brysselissäkin silmiä. Vain terveet ja kasvavat metsät sitovat tehokkaasti hiiltä. Metsien ikäännyttäminen hakkuita rajoittamalla johtaa kiistatta hiilen sidonnan heikkenemiseen ja fossiilisia korvaamaan tarvittavien puupohjaisten tuotteiden vähenemiseen. Siksi LULUCF-laskenta pitää uskaltaa räjäyttää. EU:n pitää luopua metsänomistajien hiilinielujen sosialisoinnista valtioiden taseisiin ja luottaa hiilensidontamarkkinoiden ja teknisten hiilinielujen kehittämisen hoitavan asiat. Silloin vasta keisarikin saa uskottavat vaatteet ylleen.

Mikko Tiirola

Metsävaltuuskunnan pj MTK r.y.

X @TiirolaMikko

Liittyvät bloggaukset

  1. Syyllinen ilmastonmuutokseen löytyy peilistä, ei metsänomistajista

    Syyllinen ilmastonmuutokseen löytyy peilistä, ei metsänomistajista

    Jouni Tiainen

    Jouni Tiainen

    Valtakunnallinen

    Maamme puustopääoma on tuplaantunut 80 vuodessa suunnitelmallisen ja kestävän metsänhoidon ansiosta. Mutta se ei enää meille suomalaisille riitä. Me tuhlaamme liian paljon.

    Lue lisää
  2. Metsänhoitoyhdistyksen Hiilipalvelut tarjoaa metsänomistajalle mahdollisuuden tienata metsänsä lisääntyneellä hiilensidonnalla.

    Hiilipalvelulla lisätuloa metsänomistajalle

    Hanna Yrjölä

    Hanna Yrjölä

    Valtakunnallinen

    Metsänomistajat ovat jo pitkään olleet kiinnostuneita ilmastonmuutoksen hillitsemisestä sekä ekosysteemipalveluiden taloudellisesta hyödyntämisestä. Nyt Metsänhoitoyhdistykset ovat vastanneet tähän huutoon kehittämällään Hiilipalvelulla, jonka avulla metsänomistaja voi laajentaa ansaintamahdollisuuksiaan samalla, kun kasvattaa hyvää.

  3. Metsätaloutta, hiilinielua ja luonnonhoitoa

    Metsätaloutta, hiilinielua ja luonnonhoitoa

    Sakari Tikka

    Valtakunnallinen

    Puoli vuotta sitten erehdyin menemään Twitteriin. Yllätyin täysin, että minun metsäni olikin väärin kasvatettu. Siellä olisi ilmeisesti pitänyt olla lahoavaa, hyönteisten syömää ja taloudellisesti arvotonta maalahopuuta 100 mottia hehtaarilla. Ei, minut oli opetettu jo kotona, että metsästä kun otetaan puuta, niin uusi metsä on saatava aikaan, vaikka istuttamalla.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset