Usein kysytyt kysymykset jäsenyydestä

Mitä hyötyä metsänhoitoyhdistyksen jäsenyydestä on?

Metsänhoitoyhdistys tarjoaa jäsenilleen kattavat metsäpalvelut. Monet yhdistykset tarjoavat jäsenilleen palveluita edullisempaan hintaan kuin muille. Lisäksi yhdistys voi tehdä yhteistyökumppaneittensa (kaupat, pankit, muut palveluntarjoajat) yhteistyösopimuksia, joiden kautta jäsenet saavat rahanarvoisia jäsenetuja. Yhdistyksen jäsenet saavat jäsenpalveluna myös metsiensä PEFC -sertifioinnin. Lisäksi jäsenet saavat käyttöönsä MTK:n tarjoamat valtakunnalliset jäsenpalvelut ja –edut.

Kaikista muista metsäpalveluiden tarjoajista poiketen metsänhoitoyhdistys on ainoa paikka, josta metsänomistaja saa apua myös silloin, kun kaavoitus uhkaa rajoittaa maankäyttöä, sähkölinja halkoo metsää tai kuntapoliitikot säätävät erilaisia vaatimuksia maanomistajille. Metsänhoitoyhdistys vaikuttaa suoraan paikallisella tasolla käyttäen tarvittaessa apunaan MTK:n asiantuntemusta.

Miten jäsenmaksu määräytyy ja kuka siitä päättää?

Metsänhoitoyhdistyksen jäsenellä on velvollisuus suorittaa yhdistykselle vuosittain valtuuston syyskokouksen päättämää jäsenmaksua, joka voi olla porrastettu metsän pinta-alan perusteella. Metsänhoitoyhdistyksen hallitus tekee valtuuston syyskokoukselle esityksen jäsenmaksun määrästä.

Olen yhteismetsän osakas. Yhteismetsä on yhdistyksen jäsen. Pitääkö minun vielä liittyä ja maksaa erikseen?

Jäsenmaksu on lähtökohtaisesti metsätilakohtainen. Yhteisomistuksessa olevalta tilalta jäsenmaksu on maksettava koko tilan osalta ja jäsenkortti toimitetaan yhteisomistuksen valtuutetulle asianhoitajalle. Muilta mahdollisilta mhy:n jäseniksi hyväksytyiltä yhteisomistajajäseniltä kuin asianhoitajalta voidaan lisäksi periä henkilökohtainen jäsenmaksu. Yhteisomistajajäsenillä ei ole erillistä äänioikeutta. Jos siis yhteismetsän osakkaana haluat myös jäsenkortin ja jäsenedut käyttöösi, sinun pitää erikseen liittyä yhdistyksen jäseneksi.

Olen MTK:n tuottajayhdistyksen jäsen. Maksanko MTK:n jäsenmaksua nyt kahteen kertaan? Mitä saan siitä vastineeksi?

Metsänhoitoyhdistyksen jäsenet saavat käyttöönsä Metsänomistajat -jäsenkortin, joka oikeuttaa käyttämään MTK:n lukuisia jäsenetuja, jotka ovat osittain erilaisia tuottajayhdistyksen ja metsänhoitoyhdistyksen jäsenille. Et siis maksa kahdesti samoista jäseneduista.

Asun eri paikkakunnalla kuin missä metsäni sijaitsevat. Pitääkö minun maksaa myös asuinpaikkani metsänhoitoyhdistyksen jäsenmaksu, jos haluan osallistua tilaisuuksiin?

Jos etämetsänomistaja haluaa käyttää asuinpaikkakuntansa metsänhoitoyhdistyksen neuvontapalveluita, osallistua tilaisuuksiin ja koulutuksiin, suositellaan, että hän liittyy kyseisen yhdistyksen kannatusjäseneksi sen lisäksi, että on metsätilan sijaintikunnan metsänhoitoyhdistyksen jäsen.

Minulla on metsää usean metsänhoitoyhdistyksen alueella. Pitääkö minun maksaa kaikkien jäsenmaksu erikseen?

Jos haluat käyttää kunkin yhdistyksen jäsenhintaisia palveluita ja esim. saada kaikkien lehdet, sinun pitää maksaa kunkin yhdistyksen jäsenmaksu erikseen. Tässä voi kuitenkin olla yhdistyskohtaista vaihtelua riippuen siitä, sijaitsevatko kaikki metsäsi jonkun yhdistyksen säännöissään määrittelemällä toimialueella. Jotkut yhdistykset voivat tarjota metsäpalveluita laajemmalla alueella kuin aiemmin. Kannattaa olla yhteydessä omaan metsänhoitoyhdistykseen ja kysyä tarkemmin.

Omistan metsää sekä kuolinpesän jäsenenä että yhdessä puolisoni kanssa. Riittääkö yksi jäsenmaksu?

Metsänomistajat, jotka omistavat metsää useassa eri kunnassa, tai yksin sekä yhtymässä/ kuolinpesässä tai puolisot omistavat erikseen metsää, joutuvat maksamaan jäsenmaksun perusmaksun tai tasamaksun tapauksessa koko maksun useaan kertaan, jos haluavat olla usean yhdistyksen jäseniä. Koska päällekkäisiä maksuja ei voida valtakunnallisesti huomioida, suositellaan, että moninkertaisista perusmaksuista voisi saada vapautuksen, mikäli maksajina ovat puolisot ja jäsenyydet ovat samassa yhdistyksessä. Vapautusta haettaisiin hallitukselta kirjallisesti. Tämä tulee kyseeseen, jos asia on kirjattu yhdistyksen sääntöihin.

Jokaisella metsänomistajalla, myös yhtymien ja kuolinpesien sekä yhteismetsien osakkailla on yksilöllinen jäsennumero ja jäsenkortti, mikäli hän on erikseen liittynyt oman metsäkiinteistön tai toisen yhteisomistuksen kautta jäseneksi.

Miten voin halutessani erota yhdistyksen jäsenyydestä?

Yhdistyksen säännöissä sanotaan: ”Jos jäsen haluaa erota, tehköön siitä kirjallisen ilmoituksen hallitukselle taikka sen puheenjohtajalle. Eroaminen astuu voimaan heti.” Jo maksettua jäsenmaksua ei palauteta.