Jäsenyys 2022: Usein kysyttyä

Jäsenyys 2022: Usein kysyttyä

Täältä löydät usein kysytyt kysymykset liittyen Metsänhoitoyhdistyksen jäsenyyteen. Mikäli et löydä vastausta täältä, ole yhteydessä ekarjala(a)mhy.fi.

Ilmoitin muutoksista, mutta en ole saanut vielä uutta laskua. Kuinka toimin?

Vuoden 2022 laskutus käynnistyy helmikuussa ja laskut postitetaan maaliskuussa.

Jäsenkortillani on virheellinen nimi, kuinka toimin?

Virheellisiä nimiä voi olla etenkin yhtymien kohdalla, yhdistettyjen jäsenyyksien kohdalla sekä jäsenillä, jotka ovat sekä mhy:n että MTK:n jäseniä.
Laskun mukana tulevalla jäsenkortilla saattaa olla virheellinen nimi. Tästä huolimatta jäsenmaksu kirjautuu maksettaessa oikein ja oikealle jäsenyydelle laskun viitenumeron mukaisesti. Tarvittaessa ilmoita virheellinen tieto sekä sen korvaava oikea tieto osoitteeseen ekarjala(a)mhy.fi. 

Laskulla on oikea summa, mutta tiedoissa on jotain muuta poikkeavaa, kuinka toimin?

Jos maksettava summa ja jäsennumero ovat oikein, mutta joltain muulta osin laskulla on virheitä, ottakaa yhteyttä ensisijaisesti osoitteeseen ekarjala(a)mhy.fi. Voitte myös soittaa toimistoon 0400 663 595.

Laskullani on virheitä peltojen määrä tai eläinyksiköissä. Minne olen yhteydessä?

Mikäli metsähehtaarisi ovat oikein, mutta pelto- tai eläinyksikkömäärissä on virheitä, ota yhteys MTK:n paikallistoimistoon. Yhteystiedot löydät jäsenlaskustasi. 

Minulla on muuta kysyttävää mhy:n jäsenlaskustani, minne otan yhteyttä?

Jos mhy:n jäsenmaksulaskullasi on virheellistä tietoa, pyydämme, että otat ensisijaisesti yhteyttä
- sähköpostilla ekarjala(a)mhy.fi tai
- jäsenpuhelin 0400 663 595 palvelee maanantaista perjantaihin klo 9-16. Palvelumme saattaa olla hetkittäin ruuhkautunut. 

Mitkä ovat jäsenmaksun perusteet Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalassa?

Valtuuston päätösten mukaisesti metsänomistajan jäsenmaksu on tasamaksu 70,00 €/vuosi. Jäsenmaksu jakautuu Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan 50,00 € jäsenmaksuun sekä 20,00 € MTK:n perimään edunvalvontamaksuun.

Metsänhoitoyhdistykset uudistivat jäsenyytensä, mikä muuttui?

Tärkein tieto on se, ettei sinun tarvitse tehdä mitään: Jäsenyys jatkuu kuten aiemminkin!

Aiemmin metsänhoitoyhdistyksen jäsenet ovat maksaneet metsänhoitoyhdistyksen jäsenmaksua, jonka jälkeen metsänhoitoyhdistykset ovat tilittäneet edunvalvontamaksun osuuden MTK:lle. Nyt järjestöuudistuksessa nämä kaksi maksua eritellään metsänomistajalle avoimuuden takaamiseksi. 

Merkittävin muutos on myös se, että mikäli olet useamman metsänhoitoyhdistyksen jäsen, saat jatkossa vain yhden jäsenlaskun ja -kortin. Myös edunvalvontamaksun maksat tällöin yhden kerran. 

Jäsenlasku ja jäsenkortti saapuu samaan tapaan kuin aiemminkin. Otamme myös ottaneet käyttöön yhteistyössä MTK:n kanssa Oiva-jäsenmaksurekisterin, jossa metsänomistaja pääsee katsomaan tietojaan, tekemään osoitteenmuutoksia sekä valitsemaan sähköisen ja paperilaskun väliltä. Jatkossa jäsenkortti on paperisen lisäksi sähköisessä muodossa. Oiva-jäsenrekisteripalvelu on avattu vuonna 2021.

Mikä on edunvalvontamaksu?

Mhy-jäsenmaksulla ja edunvalvontamaksulla puolustamme metsänomistajien oikeuksia niin paikallisesti, maakunnallisesti, kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Tätä ei muilta metsäpalvelujen tarjoajilta saa. Teemme metsänomistajien hyväksi mm. vaikuttajaviestintää, metsäasiantuntijoiden koulutusta sekä tarjoamme erityisosaamisen niin puukauppa-, luonnonhoito- kuin kaavoitusasioissa.

Edunvalvonta on esimerkiksi sitä, että MTK Metsälinjan asiantuntijan lausunto saa maakuntakaavan pakkosuojelumerkinnät kääntymään vapaaehtoiseksi suojeluksi tai rajauksen muotoutumaan niin, että kaavan vaikutuksia vähentämättä metsänomistajan oikeusturva säilyy. Edunvalvontaa on myös se, että paikallinen metsäasiantuntija on kärryillä metsänomistajan oikeuksista vaikkapa puukauppa-asioissa, niin että metsätalouden kannattavuus nousee.

Olen yhteismetsän osakas. Yhteismetsä on yhdistyksen jäsen. Pitääkö minun vielä liittyä ja maksaa erikseen?

Jäsenmaksu on lähtökohtaisesti metsätilakohtainen. Yhteisomistuksessa olevalta tilalta jäsenmaksu on maksettava koko tilan osalta ja jäsenkortti toimitetaan yhteisomistuksen valtuutetulle asianhoitajalle. Muilta mahdollisilta mhy:n jäseniksi hyväksytyiltä yhteisomistajajäseniltä kuin asianhoitajalta voidaan lisäksi periä henkilökohtainen jäsenmaksu. Yhteisomistajajäsenillä ei ole erillistä äänioikeutta. Jos siis yhteismetsän osakkaana haluat myös jäsenkortin ja jäsenedut käyttöösi, sinun pitää erikseen liittyä yhdistyksen jäseneksi.

Minulla on metsää usean metsänhoitoyhdistyksen alueella. Pitääkö minun maksaa kaikkien jäsenmaksu erikseen?

Jos haluat käyttää kunkin yhdistyksen jäsenhintaisia palveluita ja esim. saada kaikkien lehdet, sinun pitää maksaa kunkin yhdistyksen jäsenmaksu erikseen. Tässä voi kuitenkin olla yhdistyskohtaista vaihtelua riippuen siitä, sijaitsevatko kaikki metsäsi jonkun yhdistyksen säännöissään määrittelemällä toimialueella. Jotkut yhdistykset voivat tarjota metsäpalveluita laajemmalla alueella kuin aiemmin. Kannattaa olla yhteydessä omaan metsänhoitoyhdistykseen ja kysyä tarkemmin.

Omistan metsää sekä kuolinpesän jäsenenä että yhdessä puolisoni kanssa. Riittääkö yksi jäsenmaksu?

Metsänomistajat, jotka omistavat metsää useassa eri kunnassa, tai yksin sekä yhtymässä/ kuolinpesässä tai puolisot omistavat erikseen metsää, joutuvat maksamaan jäsenmaksun perusmaksun tai tasamaksun tapauksessa koko maksun useaan kertaan, jos haluavat olla usean yhdistyksen jäseniä. Koska päällekkäisiä maksuja ei voida valtakunnallisesti huomioida, suositellaan, että moninkertaisista perusmaksuista voisi saada vapautuksen, mikäli maksajina ovat puolisot ja jäsenyydet ovat samassa yhdistyksessä. Vapautusta haettaisiin hallitukselta kirjallisesti. Tämä tulee kyseeseen, jos asia on kirjattu yhdistyksen sääntöihin.

Jokaisella metsänomistajalla, myös yhtymien ja kuolinpesien sekä yhteismetsien osakkailla on yksilöllinen jäsennumero ja jäsenkortti, mikäli hän on erikseen liittynyt oman metsäkiinteistön tai toisen yhteisomistuksen kautta jäseneksi.

Kannattaako olla Metsänhoitoyhdistyksen jäsen?

Ehdottomasti! Sitä kautta varmistat palvelujen saannin sekä tutun asiakassuhteen ja tuttujen toimijoiden säilymisen.

Miten jäsenyys minua käytännössä hyödyttää?

Saat palvelumme jäsenhintaan ja laajan MTK Hankinnat-etutarjonnan käyttöösi. Saat käyttöösi koko organisaatiomme osaamisen kustannustehokkaasta metsänhoidosta, puukaupasta, edunvalvonnasta sekä kattavasta metsäviestinnästä. Sertifioimme metsäsi. Pidämme puoliasi niin lähikunnissa kuin kansallisesti ja kansainvälisesti. Kulunut vuosi on osoittanut, että metsänomistajien omaisuudella olisi paljon muitakin ottajia, mutta vain harva on puolustamassa. Onko sinulla varaa jäädä pois?

Entä jos eroan metsänhoitoyhdistyksestä?

Jos haluat tavata tuttua metsäneuvojaasi, hoitaa puukaupan mahdollisimman hyvin tai saada käyttöösi sata luottometsuriamme, niin ainoa hyvä vaihtoehto on jatkaa jäsenenä, sillä jatkossa vain jäsenet saavat palvelumme jäsenhintaan. Jäsenille lähetämme lehden kaksi kertaa vuodessa ja he ovat metsätiedotuksemme piirissä.

Mikäli kuitenkin haluat erota, Metsänhoitoyhdistyksen säännöt ohjeistavat näin: "Jos jäsen haluaa itse erota, tehköön siitä kirjallisen ilmoituksen hallitukselle taikka sen puheenjohtajalle. Eroaminen astuu voimaan heti, mutta jäsen on velvollinen maksamaan jäsenmaksun eroamisvuoden loppuun saakka."