Nyt tarkkana - metsäveroaika on käsillä

Valtakunnallinen

Vuosi 2022 on aluillaan ja elämmekin metsänomistajalle tärkeitä hetkiä. Hetki on yhtä lailla rahanarvoinen, kuin oikean puunostajan valinta tai oikea-aikainen taimikonhoito. Monikaan ei tule vaan ajatelleeksi asiaa rahanarvoisesta näkökulmasta! On siis aika laittaa vuoden 2021 tulot ja menot järjestykseen ja ryhtyä laatimaan metsäveroilmoitusta.

Kausivero- eli alv-ilmoitus pitää muistaa jättää ja mahdolliset arvonlisäverot maksaa helmikuun loppuun mennessä

Onneksi verohallinto ja puunostajat muistuttelevat metsäveroilmoituksen laadinnasta lähettämällä verolomakkeen ja ostajakohtaisen vuosiyhteenvedon tammikuun aikana. Ilman näitä posteja voisi jäädä moni ilmoitus laatimatta. Verohallinto ei kuitenkaan lähetä postituksessaan oma-aloitteisten verojen eli arvonlisäverolomaketta, joka on rahanarvoinen lomake metsänomistajan kannalta ajateltuna.

Kannattaa muistaa, että alv-lomakkeen täytössä tai tietojen antamisessa Omavero-palvelun kautta on oltava erityisen tarkkana myös päivämäärien kanssa. Alv-tietojen tulee olla ilmoitettuna helmikuun lopussa ja mahdollisen maksettavan alv:n tulee olla maksettuna helmikuun lopussa. (muistathan käyttää viitenumeroa ja tarkistaa tilinumerot). Tämä siis tarkoittaa sitä, että myös postin on pitänyt ehtiä perille verohallintoon määräaikaan mennessä. Myöhästynyt ilmoitus voi aiheuttaa seuraamuksia.

Metsäveroilmoituksen viimeinen ilmoitusaika vaihtelee - muista tarkistaa omasi

Metsäveroilmoituksen kanssa voikin olla sitten hieman enemmän aikaa ilmoituksen jättämiselle. Ilmoituksen jättöaika näkyy kotiin postitettavasta lomakkeesta tai Omaverosta. Käytännössä kuitenkin metsäveroilmoitus valmistuu yhtäaikaisesti alv-ilmoituksen kanssa. Mikäli ilmoitusta ei jätä sähköisesti, niin postituksessa ei kannata säästellä postimaksuissa. Alv-lomaketta ja metsäverolomaketta ei saa laittaa samaan kirjekuoreen, niillä kun on eri palautusosoitteet.

Ja sitten muutama verovinkki…

 • Ajopäiväkirjan mukaan oman auton käytöstä saa vähentää 0,25€/km. Kaukanakin sijaitsevalle metsätilalle suuntautuvat metsätalouden matkat saa laittaa vähennyksiin. Omien polttopuiden tekoa ei lasketa metsätalouden ajoksi. 
 • Sivutoiminen metsänomistaja on oikeutettu 230€ työhuonevähennykseen.
 • Menovarausta kannattaa tehdä vain sen verran kuin tulevina vuosina on kuluja. Suuri menovaraus voi tuloutua yllättävästi ja aiheuttaa jäännösveroa.
 • Kun vuosipoistoa on koneesta tai laitteesta jäljellä 600€ voi poiston tehdä kokonaan.
 • Hankinnat, jotka voidaan perustella tehdyksi pääomatulon hankkimiseksi, voidaan vähentää metsäverotuksessa ja alv on myös vähennyskelpoista.
 • Verottaja tekee 5% yrittäjätulovähennyksen verotettavasta tulosta (lomakkeen oikea alakulma) virkatyönään ja vähennys näkyy veroehdotuksella.
 • Käytä Omaveroa ilmoittamiseen, jos se on mahdollista! Ilmoituksia voi jättää 14. tammikuuta alkaen.

Ole ajoissa! Suora lainaus verohallinnon sivuilta: Jokaisessa Verohallinnon lomakkeessa on kerrottu osoite, johon se on tarkoitus postittaa. Kaikki Verohallintoon saapuvat lomakkeet digitoidaan keskitetysti, ja postitettuina ne menevät suoraan oikeaan osoitteeseen. Niitä ei siis kannata tuoda verotoimistolle – se ei nopeuta niiden kulkua vaan hidastaa sitä.

Ja viimeinen vinkki…

Jos olet epävarma metsäverotuksesta, kysy apua metsänhoitoyhdistyksestä viimeistään helmikuun alkupuolella viikolla 6! Kohtuullista korvausta vastaan oikein täytetty veroilmoitus on aina edullisempi, kuin myöhässä jätetty ja virheitä vilisevä ilmoitus.  

Oman metsäasiantuntijasi löydät henkilöhaustamme esimerkiksi metsätilan kunnan nimellä. Siirry hakuun >> Metsäveroilmoituksen voi myös tilata OmaMetsä-palvelusta >>

Lue myös Tainan edellinen blogi: Itikoita! – ja muutamia torjuntakeinoja

Taina Kekkonen bloggaa

Taina Kekkonen

Metsäasiantuntija Mhy Etelä-Savo

Olen Mhy Etelä-Savon metsäasiantuntija ja toimistopaikkani on Mikkelin toimistolla. Keväällä 2013 teimme kotitilallani sukupolvenvaihdoksen, jonka seurauksena olen päässyt maa- ja metsätalouden harrastajaksi sanan varsinaisessa merkityksessä.

Liittyvät bloggaukset

 1. Metsäverotus metsänomistajalle

  Metsäverotus – Metsänomistajan verovinkit

  Tiina Salminen

  Valtakunnallinen

  Metsänomistajan vuosi alkaa menneen vuoden tapahtumien muistelemisella. Metsäveroilmoitusten täyttöä varten kuitit ja muistiinpanot on kaivettava esiin ja ryhdyttävä kertaamaan ohjeita.

  Lue lisää
 2. Metsänomistajan aktiivisuus palkitaan sukupolvenvaihdoksessa

  Metsänomistajan aktiivisuus palkitaan sukupolvenvaihdoksessa

  Metsäjuristi Ulla Pakarinen

  Ulla Pakarinen

  Valtakunnallinen

  Sukupolvenvaihdosta suunnittelevan metsänomistajan kannattaa punnita laaja-alaisesti vaihdoksen erilaisia seurauksia.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset