Metsätilan arvo netistä näppäilemällä - helppoa kuin heinänteko!

Jouni Tiainen 19.6.2018

Vai onko sittenkään?

Kaikkien isojen puunostajien ja jopa yhden pankin sivuilla voi yrittää määrittää metsätilansa arvon. Vaikka taustalta voi löytyä sinänsä ihan todellista tietoa tehdyistä metsätilakaupoista, ei niillä ole mitään tekemistä juuri sinun metsäsi kanssa. Ehkä sijaintipaikkakunta ja suunnilleen sama pinta-ala. Kaikki metsätilat ovat erilaisia. Tarvitaan melkoinen määrä tietoa ja kokemusta, että osaa vertailla omaa metsäänsä toteutuneisiin kauppoihin.

Laskureiden tietopohjana voi olla vaikkapa Valtakunnan metsien inventointitietojen keskiarvoja kunnan alueella. 

Kokeilin yhden noin 20 hehtaarin tilan ”arvonlaskentaa” eri laskureilla. Vaihteluväliksi tuli 86 000 - 144 000 euroa. Monet laskurit antavat ”arvon” euron tarkkuudella, vaikka ainoa yhteinen tekijä tilan ja laskelman välillä voi olla sijaintikunta ja pinta-ala.

Monia nettiarvioita pääsee tekemään pelkän kiinteistötunnuksen perusteella. Vähän sama, jos naapurin nimen nettilaskuriin näppäilemällä saisit tietää, onko hänellä pankissa rahaa alle 10 000 euroa, 10 000 - 50 000 euroa, 50 000 - 100 000 euroa jne.

Nämä ovat leikkikaluja, eivätkä missään nimessä korvaa oikeaa tila-arviota. Mitään oikeustoimia ei pidä näiden perusteella tehdä. Ei perukirjaa, jakokirjaa, kauppaa – ei edes lahjoitusta. Näitä nettilaskelmia voi käyttää korkeintaan suuntaa-antavina kokonaisuuden hahmottamisessa. Viiden hengen auton arvoakin voi tutkia netistä ja saada tulokseksi mitä tahansa nollasta kolmeensataan tuhanteen. Sekin on suuntaa-antavaa tietoa.

Ainoa oikea tapa metsätilan arvon määrittämiseksi on ammattilaisen maastossa tekemä arvio.

Kauppahintaa ei missään tapauksessa saa määrittää yleisten keskiarvojen pohjalta. Jokainen tila on erilainen.

Kysyntätilanne ja tilan kokonaispinta-ala vaikuttavat myös lopulliseen kauppahintaan. Vaikka nykyisin ei enää ole päivänselvää, että pienten tilojen hehtaarihinta on selkeästi korkeampi kuin isojen. Tähän on vaikuttanut kilpailun lisääntyminen myös isoista tiloista, koska erilaiset sijoitusrahastot ovat tulleet metsätilamarkkinoille mukaan ostajiksi.

Työn perässä Helsinkiin muuttanut savolainen, joka vihaa hirviä ja harrastaa metsänhoitoa Puumalassa. Tykkää hirvenlihasta.