Puumarkkinakatsaus toukokuu 2024

Puukauppa alkaa kiivastumaan kesää kohden. Puumarkkinat tuntuvat toimivan edellisvuosien malliin. Puukauppa käy kysynnän ja tarjonnan suhteen tasapainoisesti. Tasapainoisuus tarkoittaa sitä, että myyjät ja ostajat ovat olleet tyytyväisiä puumarkkinoiden tilanteeseen.

Energiapuun korjuuta metsässä

Puun hinta on noussut kuitupuulla ennätyskorkealle ja havutukillakin on kivuttu takaisin viime kevään hintatasoon. Energiapuun kysyntä on ollut jo usean vuoden korkealla ja ensitalveen pitää taas alkaa varautua ostojen ja varastojen kasvattamisella.

Puumarkkinat ovat edenneet edellisvuosien tavoin kevätkaudella. Keväällä ostetaan pääasiassa kesäkorjuukelpoisia kohteita. Näin voidaan varautua syksyynkin varantojen osalta. Puukauppa käykin nyt vilkkaasti ja ostajat kirivät ostojaan. Vaikka lakot ovat loppuneet, niin katkottua puuta on kuitenkin nyt varastoissa. Kemin biotuotetehtaan räjähdyksestä johtuvan seisokin vaikutus on useita miljoonia kuutioita ja se saattaa vaikuttaa puuvirtoihin. Ostetaanko puuta nyt varastoon, koska sen ajatellaan olevan syksyllä vieläkin kalliimpaa? Vuodet eroavat enemmän siinä, miten syksyn puukauppa kehittyy. Syksyllä puukaupoissa painottuu varautuminen tulevaan talveen. Näin puunostajien pitää ottaa etukäteen riskiä talven korjuutilanteen suhteen turvatessaan yhtiöidensä puunhankintaa.

Metsäyhtiöiden ensimmäisen kvartaalin tulosjulkistukset olivat analyytikkoennusteita parempia ja antoivat odottaa suhdanteen kääntyvän positiivisempaan. Myös viimeiset talousennusteet ennakoivat suhdanteen kääntymistä yleisesti parempaan. Hintojen yleinen nousu on saatu kuriin ja korkojen laskun käynnistyminen on todennäköistä. Tämän pitäisi lisätä talouden optimismia niin kemiallisen kuin mekaanisen metsäteollisuuden tuotteille. Tällä olisi selkeä yhteys puun tarpeeseen ja siitä käytävään kilpailuun.

Puun kysyntää ja siitä maksettavaa hintaa edistävät monet markkinatekijät. Itämeren maissa ja Euroopassa laajemminkin on havaittavissa jopa puupulaa. Esimerkiksi Ruotsissa puun hinnat ovat voimakkaassa nousussa. Stora Enso ilmoittikin tulosjulkistuksen yhteydessä, että ”Forest-divisioona odottaa puun kysynnän nousevan vähitellen samalla, kun markkinat Suomessa, Ruotsissa ja Baltian maissa pysyvät tiukkoina. Puun hinnan arvioidaan nousevan koko loppuvuoden ajan Suomessa ja Ruotsissa.”

Kuukauden nosto:

Päivitettyjä tilastoja puumarkkinoilta ja metsäteollisuudesta, metsänhoitoyhdistysten valtakirjakauppojen hintatilastot sekä Luonnonvarakeskuksen puukaupan viikkotilastot löydät osoitteesta https://www.mtk.fi/puumarkkinat

Kalle Karttunen, tutkimuspäällikkö

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Tilaa Metsänhoitoyhdistysten uutiskirje

Tilaa Metsänhoitoyhdistysten uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen, saat sähköpostiisi tiedotteita tapahtumistamme, ajankohtaisista metsäuutisista sekä puukauppatilanteesta ja puun hinnasta.

Tilaa uutiskirje

2024 © Metsänhoitoyhdistykset