Näillä ohjeilla onnistut metsän istutuksessa

Metsänomistaja voi istuttaa taimet itse, vaikka aiempaa kokemusta ei olisikaan. Tarvitset taimien lisäksi vain pottiputken ja istutusvakan. Taimet saat tilattua etukäteen omasta Metsänhoitoyhdistyksestäsi.

Ohjeita metsän istuttamiseen saat Metsänhoitoyhdistykseltä.

Taimien varastointi ja huolto ennen istutusta

Säilytä taimet tasaisella alustalla laatikoissaan tai säkeissään, mieluiten varjoisalla paikalla. Autotalli tai pihavarasto ovat oivia säilytyspaikkoja taimille ennen istutusta, jotta ne eivät altistu suoralle auringonvalolle ja kuivi. Avaa säilytyslaatikot ja säkit, jotta taimet sulavat. Taimien sulamiseen kuuluu muutama päivä. Huolehdi säännöllisellä kastelulla, että taimet pysyvät kosteina ennen istutusta. Paakun on istutushetkellä oltava niin märkä, että siitä voi puristaa vettä. Älä istuta kuivuneita, jäisiä tai vioittuneita taimia.

Istutuksen valmistelu

Paakkutaimien istutusta varten tarvitset istutusputken, taimivakan ja hanskat. Taimet on käsitelty tukkimiehentäitä vastaan torjunta-aineella, joten niitä ei pidä käsitellä paljain käsin.

Taimilaatikot siirretään istutusalalle ennen työn aloittamista. Jaa laatikot eri puolille istutusalaa siten, että saat täytettyä istutusvakan ilman turhaa edestakaisin kävelyä.

Oikea istutustekniikka

Ennen istutuksen aloitusta, säädä pottiputken syvyysrauta sopivalle korkeudelle, jotta saat taimen oikeaan istutussyvyyteen. Mättäässä potin päälle olisi hyvä jäädä 5 cm kivennäismaata, laikkuun istutettaessa 2-3 cm.

 • Valitse hyvä istutuskohta. Taimi istutetaan muokattuun kivennäismaahan, ei sammaleeseen tai painanteisiin, joissa vesi helposti jää seisomaan.
 • Paina istutusputki kohtisuoraan maahan kevyesti kahvoista painamalla ja samalla kääntämällä putkea edestakaisin maata vasten. Vältä liian voimakasta työntöä kahvoista, etteivät ne katkea.
 • Paina putken leuat auki jalalla polkuraudasta painamalla.
 • Pudota taimi putkeen, nosta putki kokonaan pois taimen päältä ja sulje putken leuat jousenpalautinta peukalolla painamalla. Varo, ettei taimi jää tässä vaiheessa leukojen väliin tai se katkeaa.
 • Tiivistä maa taimen ympärillä kengän kärjellä ja katso, että taimi jää suoraan.
 • Siirry seuraavaan istutuskohtaan ja varmista, että olet sulkenut pottiputken leuat ennen kuin painat sen maahan.

Mikä on hyvä istutuspaikka?

Taimi istutetaan mättään korkeimpaan kohtaan tai laikun keskelle niin ettei taimi joudu seisovaan veteen. Taimipaakun päälle pitää jäädä kivennäismaata useampi sentti, myös runko saa mennä maan alle!

Älä istuta

 • muokkaamattomaan maahan
 • kuoppaan tai alavaan kohtaan
 • karikekasaan tai kivikkoon
 • kasvatuskelpoisen luonnontaimen viereen
 • alle puolen metrin päähän kannosta

Mikä on sopiva määrä taimia

Mikäli hakkuuala on muokattu mätästämällä tai laikuttamalla, kaivurikuski on jo huolehtinut oikeasta määrästä mättäitä tai laikkuja. Sinun pitää huolehtia vain siitä, että jokainen mätäs tai laikku saa oman taimensa. Sen sijaan äestettyyn maahan istutettaessa istuttajan pitää itse huolehtia, että taimien välinen tiheys pysyy sopivana. Keskimäärin tiheydet eri puulajeilla ovat:

 • mänty 2,25 metriä, noin 2000 kpl/ha
 • kuusi 2,35 metriä, noin 1800 kpl/ha
 • koivu 2,5 metriä, noin 1600 kpl/ha
 • ..mutta hyvä istutuspaikka on varmempi tae hyvään kasvuun kuin tarkasti mitattu istutusväli.

Taimikon tiheyden voi mitata käyttämällä 4 m keppiä tai ongenvapaa. Pyörähdä täysi ympyrä ja laske
alalle jäävät kasvatuskelpoiset taimet. Kerro määrä luvulla 200 ja saat hehtaarikohtaisen taimien määrän.

Kuinka monta tainta päivässä ehtii istuttaa

Moni metsänomistaja miettii, montako päivää istuttamiseen olisi hyvä varata aikaa. Helpossa maastossa ammattimetsuri istuttaa päivän aikana jopa 1500 - 2000 tainta. Metsänomistajan kannattaa pyrkiä 500 - 800 taimen päivittäiseen istutusvauhtiin. Liian kovalla kiireellä väsyttää itsensä ja seuraavina päivinä työ ei onnistukaan enää yhtä mukavasti.

Joskus kiire yllättää tai taimimäärä alkaakin tuntua liian isolta. Muista, että meiltä Metsänhoitoyhdistyksestä löytyy ammattimetsurit, jotka hoitavat istutustyön käden käänteessä. Ota yhteyttä ja kysy tarjous.

Jätä yhteydenottopyyntö

2022 © Metsänhoitoyhdistykset