Valtakirjakauppa: Kuinka se etenee?
kymenlaakso
Vertaatko vakuutuksien, matkapuhelinliittymien tai sähkön hintaa? Ihan yhtä olennainen asia on verrata puukaupastasi tulevia tarjouksia, sillä se tuottaa parhaimmillaan tuhansia euroja enemmän.
- Ensin metsäasiantuntijasi tekee toiveiden ja tarpeiden perusteella puunmyyntisuunnitelman, joka toimii kilpailutuksen perustana. Suunnitelma kertoo mistä puuta korjataan, miten paljon, millaisilla hakkuutavoilla ja milloin. Yksi tärkeä elementti on puuston rungon keskikoko, sillä sen perusteella lähdetään arvioimaan kunkin ostajan eri puutavaralajien saantoa.
- Valtakirjojen allekirjoituksen jälkeen tarjouspyynnöt lähtevät kaikille alueen puunostajille, joten metsänomistajan ei tarvitse käyttää aikaasi heidän etsimiseen. Kymenlaakson alueella toimii noin kymmenkunta eri ostajaa.
- Tarjousajan umpeuduttua metsäasiantuntija aloittaa vertailun. Hän vertaa ostajien tarjoukset sen tiedon perusteella, miten he ovat aiemmissa puukaupoissa onnistuneet katkomaan rungot metsänomistajaa hyödyttävällä tavalla eli miten paljon tukkia ostaja yleensä onnistuu tekemään. Tämä tieto perustuu todellisiin katkontatietoihin eikä tätä kattavaa tietoa ole tarjolla kenelläkään muulla metsäalan toimijalla.
- Kun tarjoukset on asetettu paremmuusjärjestykseen, metsäasiantuntija esittelee ne metsänomistajalle. Metsänomistajalla on aina päätösvalta, kenelle hän leimikon myy. Metsäasiantuntijoiltamme saa aina apua pohdintaan.
- Kun metsänomistaja on valinnut ostajan, teemme metsänomistajan valtuuttamana myös tarvittavat puukauppapaperit ja valvomme, että hakkuusopimus on tarjousta vastaava. Toimitamme hakkuusopimuksen metsänomistajalle allekirjoitusten jälkeen. Metsänomistajan ei siis tarvitse itse sopia aikaa puunostajan kanssa, vaan hoidamme kaiken hänen puolestaan.
- Kun hakkuun alku alkaa lähenemään, metsäasiantuntija ilmoittaa siitä metsänomistajalle. Hän valvoo, että korjuu toteutetaan suunnitellusti ja mitta- ja laatuvaatimuksia noudattaen. Tämä on olennainen asia metsänomistajan puukauppatilin kannalta. Myös loppumittauksen tarkastus on tärkeä osa korjuunvalvontaa.
- Puukaupan päätteeksi metsänomistaja saa kattavan raportin hakkuun toteutuksesta. Tässä vaiheessa on hyvä sopia myös jatkotoimenpiteistä kuten uudistamistöistä tai lannoituksesta.
Valtakirjakaupalla parasta metsänomistajalle
”Valtakirjakauppa ja puukaupan toimeksianto on mielestäni tärkein palvelumme. Keräämämme katkonta-aineisto on kuin oikea kultakimpale käsissämme – metsänomistaja saa sen avulla 3 – 7 euroa lisäarvoa myymälleen puukuutiolle. Valtakirjakaupalla löydetään kullekin leimikolle aina se paras ostaja, ” vinkkaa metsäasiantuntija Onni Laurila Jaalasta.
Valtakirjakaupan yhteydessä on luontevaa sopia myös muut hakkuisiin liittyvät asiat, kuten metsänpohjien mahdolliset ennakkoraivaukset ja metsänuudistamistyöt, sillä metsälain mukainen uudistamisvelvoite on tärkeä osa kestävää metsätaloutta.
”Tunnistamme metsänomistajien moninaiset arvot ja tavoitteet, ja kuuntelemmekin tarkalla korvalla asiakkaidemme toiveita hakkuita suunnitellessamme. Vinkkinä haluan kertoa, että seuraavalla metsänuudistamistyömaallasi voit halutessasi kokeilla sekaviljelyä. Kuuset kärsivät kuivista kesistä ja hyönteistuhot ovat lisääntymään päin. Yhden puulajin populaatiot tuppaavat olemaan haavoittuvampia taudeille ja tuhoille.”
Ajankohtaista
Metsänhoitosopimus - metsänhoidon helpoin oppimäärä!
Kymenlaakso
Maksuton metsänhoitosopimus on Mhy Kymenlaakson uusin jäsenpalvelu. Se vastaa metsänomistajien toiveeseen saada metsä asiantuntevasti ja säännöllisesti hoidettua vaivattomasti, omaa aikaa ja matkakilometrejä säästäen. Sopimus perustuu oman metsäasiantuntijan tekemiin ja metsänomistajan omien painotusten mukaisiin hoito- sekä hakkuuehdotuksiin, jotka tehdään joustavasti aina vuodeksi tai useammaksi vuodeksi kerralla. Sopimuksen mukaiset työt hoidetaan ja kilpailutetaan aina metsänhoitoyhdistyksen toimesta, joten palvelu on metsänomistajalle hyvin vaivatonta. Tavoitteenamme on saada kustannustehokkaasti hoidettu metsä ja mahdollisimmat hyvät puukaupat, aina metsänomistajan etuja ja tavoitteita kunnioittaen.
OmaMetsä makeasti haltuun
Kymenlaakso
OmaMetsä on metsänhoitoyhdistysten oma sovellus, josta metsänomistaja näkee kiinteistöjensä metsäpinta-alat, kuviot, puuston tiedot ja puuston arvioidun arvon. Kuviokohtaisten tietojen avulla voi suunnitella omia metsänhoidon tavoitteita tukevia hoitotoimenpiteitä ja kartoittamaan puunmyyntimahdollisuudet. Metsänhoitoyhdistyksen jäsenenä saa lisäksi enemmän ajankohtaista puumarkkinatietoa ja pääsee seuraamaan mm. alueellisten puunostajien aktiivisuutta sekä tarkempia puunhintatietoja. Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakso kannustaa alueensa metsänomistajia ottamaan OmaMetsän makeasti haltuun ja palkitsee kampanja-aikana sovelluksen kautta viestin lähettäneet herkullisella lahjakortilla.
Henkilömuutoksia
Kymenlaakso
Pohjoisen Jaalan ja Valkealan alueille on valittu metsäasiantuntijaksi iittiläinen Heidi Ahonen. Ahonen aloittaa tehtävässään 1.2. Hanna Virtasen siirryttyä MHY Kymenlaakson asiakkuuspäälliköksi. Virtasen tehtäviin kuuluu mm. koko yhdistyksen alueen metsäpalveluiden ja tuotteiden kehittäminen sekä jäsenhankinta. Ahonen jatkaa Virtasen aktiivista työtä pohjoisen Kymenlaakson metsänomistajien parissa.