Valtakirjakauppa: Kuinka se etenee?

kymenlaakso

puukauppa kouvola kymenlaakso mhy ponsse

Vertaatko vakuutuksien, matkapuhelinliittymien tai sähkön hintaa? Ihan yhtä olennainen asia on verrata puukaupastasi tulevia tarjouksia, sillä se tuottaa parhaimmillaan tuhansia euroja enemmän.

  1. Ensin metsäasiantuntijasi tekee toiveiden ja tarpeiden perusteella puunmyyntisuunnitelman, joka toimii kilpailutuksen perustana. Suunnitelma kertoo mistä puuta korjataan, miten paljon, millaisilla hakkuutavoilla ja milloin. Yksi tärkeä elementti on puuston rungon keskikoko, sillä sen perusteella lähdetään arvioimaan kunkin ostajan eri puutavaralajien saantoa.
  2. Valtakirjojen allekirjoituksen jälkeen tarjouspyynnöt lähtevät kaikille alueen puunostajille, joten metsänomistajan ei tarvitse käyttää aikaasi heidän etsimiseen. Kymenlaakson alueella toimii noin kymmenkunta eri ostajaa. 
  3. Tarjousajan umpeuduttua metsäasiantuntija aloittaa vertailun. Hän vertaa ostajien tarjoukset sen tiedon perusteella, miten he ovat aiemmissa puukaupoissa onnistuneet katkomaan rungot metsänomistajaa hyödyttävällä tavalla eli miten paljon tukkia ostaja yleensä onnistuu tekemään. Tämä tieto perustuu todellisiin katkontatietoihin eikä tätä kattavaa tietoa ole tarjolla kenelläkään muulla metsäalan toimijalla. 
  4. Kun tarjoukset on asetettu paremmuusjärjestykseen, metsäasiantuntija esittelee ne metsänomistajalle. Metsänomistajalla on aina päätösvalta, kenelle hän leimikon myy. Metsäasiantuntijoiltamme saa aina apua pohdintaan. 
  5. Kun metsänomistaja on valinnut ostajan, teemme metsänomistajan valtuuttamana myös tarvittavat puukauppapaperit ja valvomme, että hakkuusopimus on tarjousta vastaava. Toimitamme hakkuusopimuksen metsänomistajalle allekirjoitusten jälkeen. Metsänomistajan ei siis tarvitse itse sopia aikaa puunostajan kanssa, vaan hoidamme kaiken hänen puolestaan.
  6. Kun hakkuun alku alkaa lähenemään, metsäasiantuntija ilmoittaa siitä metsänomistajalle. Hän valvoo, että korjuu toteutetaan suunnitellusti ja mitta- ja laatuvaatimuksia noudattaen. Tämä on olennainen asia metsänomistajan puukauppatilin kannalta. Myös loppumittauksen tarkastus on tärkeä osa korjuunvalvontaa.
  7. Puukaupan päätteeksi metsänomistaja saa kattavan raportin hakkuun toteutuksesta. Tässä vaiheessa on hyvä sopia myös jatkotoimenpiteistä kuten uudistamistöistä tai lannoituksesta

Valtakirjakaupalla parasta metsänomistajalle

”Valtakirjakauppa ja puukaupan toimeksianto on mielestäni tärkein palvelumme. Keräämämme katkonta-aineisto on kuin oikea kultakimpale käsissämme – metsänomistaja saa sen avulla 3 – 7 euroa lisäarvoa myymälleen puukuutiolle. Valtakirjakaupalla löydetään kullekin leimikolle aina se paras ostaja, ” vinkkaa metsäasiantuntija Onni Laurila Jaalasta.

Valtakirjakaupan yhteydessä on luontevaa sopia myös muut hakkuisiin liittyvät asiat, kuten metsänpohjien mahdolliset ennakkoraivaukset ja metsänuudistamistyöt, sillä metsälain mukainen uudistamisvelvoite on tärkeä osa kestävää metsätaloutta.

”Tunnistamme metsänomistajien moninaiset arvot ja tavoitteet, ja kuuntelemmekin tarkalla korvalla asiakkaidemme toiveita hakkuita suunnitellessamme. Vinkkinä haluan kertoa, että seuraavalla metsänuudistamistyömaallasi voit halutessasi kokeilla sekaviljelyä. Kuuset kärsivät kuivista kesistä ja hyönteistuhot ovat lisääntymään päin. Yhden puulajin populaatiot tuppaavat olemaan haavoittuvampia taudeille ja tuhoille.”

Ajankohtaista

  1. Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakson johtaja vaihtuu

    Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakson johtaja vaihtuu

    Kymenlaakso

    Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakson johtaja Panu Pettinen on ilmoittanut siirtyvänsä pois Mhy:n palveluksesta ja vaihtavansa 1.4. alkaen uusiin tehtäviin metsäalalla.

    Lue lisää
  2. Mhy Kymenlaakson toimistopäällikkö Eija Auvinen palkittiin stipendillä

    Mhy Kymenlaakson toimistopäällikkö Eija Auvinen palkittiin stipendillä

    Kymenlaakso

    Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakson toimistopäällikkö Eija Auviselle on myönnetty Metsämiesten Säätiön ”Työyhteisön hyvä tyyppi” -stipendi.

  3. Mitä leimikonteko on?

    Mitä leimikonteko on?

    Kymenlaakso

    Monesti metsäammattilaisen puheessa vilahtaa sanoja kuten leimikonteko. Mitä ihmettä se tarkoittaa ja miten tehdään leimikkoa?

2024 © Metsänhoitoyhdistykset