Uusi työkalu metsänomistajille luonnon huomioimiseen metsätaloudessa
kymenlaakso
Metsänomistajan toiveet ja tavoitteet ovat tärkeitä metsäasiantuntijoillemme. Usein myös metsäkäynnillä keskustellaan metsäasioista, jotka ovat kaikkea taivaan ja maan välillä ja silloin saattaa jäädä jokin tärkeä asia unholaan. Luonnonhoidon muistilista on tehty metsäasiantuntijan ja metsänomistajan viestinnän sujuvoittamiseksi toimenpiteiden suunnittelussa ja toteuttamisessa.
Juuri julkaistu ja käyttöönotettu luonnonhoidon muistilista pohjautuu PEFC-kriteereihin. Kriteerit ovat perustaso, jota toteutetaan automaattisesti. Jos metsänomistajalla on näiden lisäksi toiveita luonnonhoidon suhteen, voi hän merkitä ne suoraan luonnonhoidon muistilistaan.
”Luonnonhoidon muistilista on luotu metsänomistajan avuksi, kun hän pohtii luonnonhoidon toimenpiteitä. Tilakäynnillä ja puunmyyntisuunnitelmaa maastossa tehdessä luonnonhoidosta ja sertifioinnista puhutaan, mutta muistetaanko asioita enää siinä vaiheessa, kun päästään kotiin kuivattelemaan sukkia. Muistilista herättelee metsänomistajaa pohtimaan metsäluonnonhoitoa ja kotona tietokoneen ääressä on helppo palautella asioita mieleen ja hakea mahdollisesti lisätietoa säästöpuista tai tiheiköistä. Metsätöiden yhteydessä tehdään paljon töitä metsäluonnon hyväksi, mutta niitä ei ehkä osata tuoda riittävän hyvin esille. Tämän työkalun avulla metsänomistaja voi miettiä, riittäävätkö nykyiset PEFC sertifikaatin kriteerien määrittämät toimet vai haluaako hän ottaa luonnonhoidon perustasoa enemmän huomioon metsässään,” kommentoi metsäasiantuntija Joni Hinkkuri Kausalasta.
Kuinka luonnonhoidon muistilista toimii?
Metsänomistaja saa muistilistan täydennettäväksi valtakirjapuukaupan yhteydessä. Muistilista toimii sekä sähköisesti että paperilla, joten täyttäminen onnistuu helposti!
Miltä luonnonhoidon muistilista näyttää?
Muistilistaan on koottu tärkeimmät luonnonhoitoon liittyvät toimenpiteet. Näitä ovat muun muassa tiheiköt, säästöpuut ja suojavyöhykkeet. Lisäksi listalla myös on kohtia, joihin metsänomistaja voi kirjoittaa muut luonnonhoitoon liittyvät toiveet. Lue lisää luonnonhoidosta täällä>>
Ajankohtaista
Metsänhoitosopimus - metsänhoidon helpoin oppimäärä!
Kymenlaakso
Maksuton metsänhoitosopimus on Mhy Kymenlaakson uusin jäsenpalvelu. Se vastaa metsänomistajien toiveeseen saada metsä asiantuntevasti ja säännöllisesti hoidettua vaivattomasti, omaa aikaa ja matkakilometrejä säästäen. Sopimus perustuu oman metsäasiantuntijan tekemiin ja metsänomistajan omien painotusten mukaisiin hoito- sekä hakkuuehdotuksiin, jotka tehdään joustavasti aina vuodeksi tai useammaksi vuodeksi kerralla. Sopimuksen mukaiset työt hoidetaan ja kilpailutetaan aina metsänhoitoyhdistyksen toimesta, joten palvelu on metsänomistajalle hyvin vaivatonta. Tavoitteenamme on saada kustannustehokkaasti hoidettu metsä ja mahdollisimmat hyvät puukaupat, aina metsänomistajan etuja ja tavoitteita kunnioittaen.
OmaMetsä makeasti haltuun
Kymenlaakso
OmaMetsä on metsänhoitoyhdistysten oma sovellus, josta metsänomistaja näkee kiinteistöjensä metsäpinta-alat, kuviot, puuston tiedot ja puuston arvioidun arvon. Kuviokohtaisten tietojen avulla voi suunnitella omia metsänhoidon tavoitteita tukevia hoitotoimenpiteitä ja kartoittamaan puunmyyntimahdollisuudet. Metsänhoitoyhdistyksen jäsenenä saa lisäksi enemmän ajankohtaista puumarkkinatietoa ja pääsee seuraamaan mm. alueellisten puunostajien aktiivisuutta sekä tarkempia puunhintatietoja. Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakso kannustaa alueensa metsänomistajia ottamaan OmaMetsän makeasti haltuun ja palkitsee kampanja-aikana sovelluksen kautta viestin lähettäneet herkullisella lahjakortilla.
Henkilömuutoksia
Kymenlaakso
Pohjoisen Jaalan ja Valkealan alueille on valittu metsäasiantuntijaksi iittiläinen Heidi Ahonen. Ahonen aloittaa tehtävässään 1.2. Hanna Virtasen siirryttyä MHY Kymenlaakson asiakkuuspäälliköksi. Virtasen tehtäviin kuuluu mm. koko yhdistyksen alueen metsäpalveluiden ja tuotteiden kehittäminen sekä jäsenhankinta. Ahonen jatkaa Virtasen aktiivista työtä pohjoisen Kymenlaakson metsänomistajien parissa.