Uusi työkalu metsänomistajille luonnon huomioimiseen metsätaloudessa

kymenlaakso

Metsänomistajan toiveet ja tavoitteet ovat tärkeitä metsäasiantuntijoillemme. Usein myös metsäkäynnillä keskustellaan metsäasioista, jotka ovat kaikkea taivaan ja maan välillä ja silloin saattaa jäädä jokin tärkeä asia unholaan. Luonnonhoidon muistilista on tehty metsäasiantuntijan ja metsänomistajan viestinnän sujuvoittamiseksi toimenpiteiden suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Juuri julkaistu ja käyttöönotettu luonnonhoidon muistilista pohjautuu PEFC-kriteereihin. Kriteerit ovat perustaso, jota toteutetaan automaattisesti. Jos metsänomistajalla on näiden lisäksi toiveita luonnonhoidon suhteen, voi hän merkitä ne suoraan luonnonhoidon muistilistaan.

”Luonnonhoidon muistilista on luotu metsänomistajan avuksi, kun hän pohtii luonnonhoidon toimenpiteitä. Tilakäynnillä ja puunmyyntisuunnitelmaa maastossa tehdessä luonnonhoidosta ja sertifioinnista puhutaan, mutta muistetaanko asioita enää siinä vaiheessa, kun päästään kotiin kuivattelemaan sukkia. Muistilista herättelee metsänomistajaa pohtimaan metsäluonnonhoitoa ja kotona tietokoneen ääressä on helppo palautella asioita mieleen ja hakea mahdollisesti lisätietoa säästöpuista tai tiheiköistä.  Metsätöiden yhteydessä tehdään paljon töitä metsäluonnon hyväksi, mutta niitä ei ehkä osata tuoda riittävän hyvin esille. Tämän työkalun avulla metsänomistaja voi miettiä, riittäävätkö nykyiset PEFC sertifikaatin kriteerien määrittämät toimet vai haluaako hän ottaa luonnonhoidon perustasoa enemmän huomioon metsässään,” kommentoi metsäasiantuntija Joni Hinkkuri Kausalasta. 

Kuinka luonnonhoidon muistilista toimii?

Metsänomistaja saa muistilistan täydennettäväksi valtakirjapuukaupan yhteydessä. Muistilista toimii sekä sähköisesti että paperilla, joten täyttäminen onnistuu helposti!

Miltä luonnonhoidon muistilista näyttää?

Muistilistaan on koottu tärkeimmät luonnonhoitoon liittyvät toimenpiteet. Näitä ovat muun muassa tiheiköt, säästöpuut ja suojavyöhykkeet. Lisäksi listalla myös on kohtia, joihin metsänomistaja voi kirjoittaa muut luonnonhoitoon liittyvät toiveet. Lue lisää luonnonhoidosta täällä>> 

Ajankohtaista

  1. Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakson uusi johtaja on valittu

    Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakson uusi johtaja on valittu

    Kymenlaakso

    Uudeksi johtajaksi on valittu kotkalainen metsänhoitaja Janne Ristola.

    Lue lisää
  2. Ympäristötuki: Mhy auttaa kohteiden selvittämisessä ja tuen hakemisessa

    Ympäristötuki: Mhy auttaa kohteiden selvittämisessä ja tuen hakemisessa

    Kymenlaakso

    Ympäristötukea on mahdollista saada metsäläin suojaamille tärkeille elinympäristöille ja monimuotoisesti merkittäville kohteille. Tuki on osa metka-järjestelmää.

  3. Asiantuntija paljastaa puukaupan sudenkuopat – näissä kohdissa kannattaa metsänomistajan olla hereillä

    Asiantuntija paljastaa puukaupan sudenkuopat – näissä kohdissa kannattaa metsänomistajan olla hereillä

    Kymenlaakso

    Puukauppa on metsänomistajalle iso tapahtuma. Metsäasiantuntija Helena Koivisto kertoo avaimet onnistuneeseen puukauppaan.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset