Uusi työkalu metsänomistajille luonnon huomioimiseen metsätaloudessa

kymenlaakso

Metsänomistajan toiveet ja tavoitteet ovat tärkeitä metsäasiantuntijoillemme. Usein myös metsäkäynnillä keskustellaan metsäasioista, jotka ovat kaikkea taivaan ja maan välillä ja silloin saattaa jäädä jokin tärkeä asia unholaan. Luonnonhoidon muistilista on tehty metsäasiantuntijan ja metsänomistajan viestinnän sujuvoittamiseksi toimenpiteiden suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Juuri julkaistu ja käyttöönotettu luonnonhoidon muistilista pohjautuu PEFC-kriteereihin. Kriteerit ovat perustaso, jota toteutetaan automaattisesti. Jos metsänomistajalla on näiden lisäksi toiveita luonnonhoidon suhteen, voi hän merkitä ne suoraan luonnonhoidon muistilistaan.

”Luonnonhoidon muistilista on luotu metsänomistajan avuksi, kun hän pohtii luonnonhoidon toimenpiteitä. Tilakäynnillä ja puunmyyntisuunnitelmaa maastossa tehdessä luonnonhoidosta ja sertifioinnista puhutaan, mutta muistetaanko asioita enää siinä vaiheessa, kun päästään kotiin kuivattelemaan sukkia. Muistilista herättelee metsänomistajaa pohtimaan metsäluonnonhoitoa ja kotona tietokoneen ääressä on helppo palautella asioita mieleen ja hakea mahdollisesti lisätietoa säästöpuista tai tiheiköistä.  Metsätöiden yhteydessä tehdään paljon töitä metsäluonnon hyväksi, mutta niitä ei ehkä osata tuoda riittävän hyvin esille. Tämän työkalun avulla metsänomistaja voi miettiä, riittäävätkö nykyiset PEFC sertifikaatin kriteerien määrittämät toimet vai haluaako hän ottaa luonnonhoidon perustasoa enemmän huomioon metsässään,” kommentoi metsäasiantuntija Joni Hinkkuri Kausalasta. 

Kuinka luonnonhoidon muistilista toimii?

Metsänomistaja saa muistilistan täydennettäväksi valtakirjapuukaupan yhteydessä. Muistilista toimii sekä sähköisesti että paperilla, joten täyttäminen onnistuu helposti!

Miltä luonnonhoidon muistilista näyttää?

Muistilistaan on koottu tärkeimmät luonnonhoitoon liittyvät toimenpiteet. Näitä ovat muun muassa tiheiköt, säästöpuut ja suojavyöhykkeet. Lisäksi listalla myös on kohtia, joihin metsänomistaja voi kirjoittaa muut luonnonhoitoon liittyvät toiveet. Lue lisää luonnonhoidosta täällä>> 

Ajankohtaista

  1. Henkilöstömuutoksia Mhy Kymenlaaksossa

    Henkilöstömuutoksia Mhy Kymenlaaksossa

    Kymenlaakso

    Meillä Mhy Kymenlaaksossa kesä toi mukanaan henkilöstömuutoksia. Anna Viiala siirtyi Mhy Kymenlaakson sisällä korjuuesihenkilön tehvästä controlleriksi 1.6.2025 alkaen. Annan uuteen työnkuvaan kuuluu muun muassa toimituskauppojen valmistelut, puukauppakokonaisuuden hallinta, puukaupan laadunvalvonta ja varmistaminen, taloushallinnolliset tehtävät ja niiden kehitys sekä monenlaisten raporttien ja ennusteiden laatiminen.

    Lue lisää
  2. Mhy Kymenlaaksolle myönetty laatu- ja ympäristöserifikaatit

    Mhy Kymenlaaksolle myönetty laatu- ja ympäristöserifikaatit

    Kymenlaakso

    MHY Kymenlaakso sai ISO 9001 ja -14001 -sertifikaatit – laatu ja ympäristöasiat entistä vahvemmin toiminnan ytimessä. MHY Kymenlaakso on saavuttanut merkittävän virstanpylvään toiminnassaan: yhdistykselle on myönnetty ISO 9001 ja ISO 14001 -sertifikaatit. Kyseessä on kansainvälisesti tunnustetut standardit, jotka ohjaavat organisaatioita kehittämään toimintaansa laadun ja ympäristön näkökulmista.

  3. Toimistomme yhdistyvät Kouvolan keskustaan

    Toimistomme yhdistyvät Kouvolan keskustaan

    Kymenlaakso

    Mhy Kymenlaakson toimistot yhdistyvät lokakuussa Kouvolan keskustaan, Pohjola-taloon.

2025 © Metsänhoitoyhdistykset