Karjalan Puukaupat metsänomistajien uusi kumppani

pohjois-karjala

Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjala on aloittanut aktiivisesti ostamaan puuta maakunnan metsänomistajilta. Puukauppaa tehdään Metsänhoitoyhdistyksen tytäryhtiö Karjalan Metsätilat Oy LKV:n lukuun. Palvelu tunnetaan jatkossa nimellä Karjalan Puukaupat. ”On metsänomistajan etu, kun kilpailu puumarkkinoilla kasvaa. Karjalan Puukaupat on tästä päivästä lähtien varteenotettava ja monipuolinen puukauppakumppani pohjoiskarjalaiselle metsänomistajalle”, päätöstä perustelee Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalan johtaja Harri Välimäki

Kaikkea ostetaan
Korjuuesimies Ville Maksimainen sanoo, että metsänomistajat voivat tarjota kaikkia puutavaralaatuja energiapuusta ensiharvennuksiin ja päätehakkuisiin. ”Teemme tarjouksia metsänomistajille siinä missä muutkin pystykaupoilla puuta ostavat tahot. Ensivaiheessa ostot tullevat painottumaan harvennuksiin ja ensiharvennuksiin. Tällä saadaan lisää kilpailua nimenomaan kuitupuuleimikoille.” Maksimainen sanoo, että tällä hetkellä puulle on sovittu toistakymmentä toimitusosoitetta Pohjois-Karjalassa ja hieman maakunnan ulkopuolellakin. Uusia avataan sitä mukaa, kun neuvottelut tuovat tuloksia. ”Teollisuuteen toimitamme tukkia ja kuitupuuta, lämpölaitoksille energiapuuta. Meillä on toimitussopimuksia laajasti erilaisten toimijoiden kanssa suurista integraateista lähtien.”

Tarjous muiden joukossa
Puukauppaa suunnittelevalle metsänomistajalle uudistus ei näy muuten kuin että ostajakandidaatteja on yksi lisää. Metsänomistajien valtakirjakaupoissa Karjalan Puukauppojen tekemä tarjous on yksi muiden joukossa. ”Metsäasiantuntijamme kilpailuttavat puunostajat, ja metsäesimiehet tekevät ostotarjoukset. Kilpailutuksesta vastaava ei siis tee tarjousta. Teemme oman tarjouksemme ja lukitsemme omat hintamme mahdollisimman nopeasti. Metsänomistajalle esitellään kaikki tarjoukset”, Maksimainen sanoo.

Raha jää maakuntaan

Maksimainen sanoo, että Karjalan Metsätilat on ostanut puuta jo vuosia, tosin lähinnä vain sähköyhtiö PKS:n linjanvarsihakkuilta. Nyt ostoja laajennetaan kattamaan koko metsänomistajakuntaa. ”Puunkorjuumme työllistää jo nyt 13 motoketjua ja noin 30 henkilöä. Haemme parhaillaan töihin uusiakin korjuuketjuja, jotta jokaisella maakunnan metsänomistajalla olisi mahdollisuus saada meiltä ostotarjous omasta leimikostaan.” Maksimainen alleviivaa puunmyynnin merkitystä Pohjois-Karjalan talouden tukijalkana.

”Kotimaisella puulla pystymme korvaamaan tuontihaketta. Hakkuissa korjattu puu jalostetaan pitkälti paikallisesti, mutta raha jää maakuntaan myös korjuuyrittäjiemme kautta. Tälläkin hetkellä osa leimikoistamme on sellaisia, joihin ei muilta ostajilta ole ostotarjouksia tullut. Ostojemme avulla metsänomistaja saa puusta asianmukaisen hinnan ja metsänsä kuntoon.”

Tavoitteena paras hinta

Harri Välimäki pitää Karjalan Metsätilojen vahvuutena sitä, että metsänomistajan puut voidaan ohjata sinne, missä niistä saa parhaan hinnan. ”Toiminta ei ole sidottua siihen, että puuvirroilla pitää ruokkia nimenomaan tietyn toimijan jalostuslaitoksia. Sen sijaan parhaassa tapauksessa yhden puukaupan eri puuerät menevät niille laitoksille, joilla on parhaat mahdollisuudet maksaa niistä”, Välimäki sanoo. Välimäki toivoo, että metsänhoitoyhdistyksen jäsenet muistavat, kuinka yhdistyksen tehtävä on palvella jäseniään kaikessa toiminnassaan.”Puukaupoissa haluamme tarjota kilpailukykyisen hinnan lisäksi hyvää korjuujälkeä ja nopeita korjuuaikoja sekä hoitaa asiat kautta linjan läpinäkyvästi, jotta metsänomistajalle ei tule yllätyksiä. Näistä hakkuista saa metsänomistaja hakkuukoneen pitkät mittalistatkin tarkastettavaksi.”

Ajankohtaista

 1. Atte Parviainen metsäasiantuntijaksi Ilomantsiin

  Atte Parviainen metsäasiantuntijaksi Ilomantsiin

  Pohjois-Karjala

  Lähes valmis metsätalousinsinööri Atte Parviainen on aloittanut 4.9.2023 Ilomantsin uutena metsäasiantuntijana.

  Lue lisää
 2. Puu talteen entistä tarkemmin

  Puu talteen entistä tarkemmin

  Pohjois-Karjala

  Metsäyhtiöistä ainakin StoraEnso ja MetsäGroup ovat ilmoittaneet elokuussa laskevansa kuitupuun latvaläpimittoja. Latvaläpimittavaatimuksen alentuminen lisää luonnollisesti hieman hakkuukertymää ja se on metsänomistajien kannalta ilman muuta hyvä asia.

 3. Iskikö myrsky metsään? Tässä muistilista metsänomistajalle

  Iskikö myrsky metsään? Tässä muistilista metsänomistajalle

  Pohjois-Karjala

  Loppukesä voi olla stressaavaa aikaa metsänomistajalle, sillä sääkartoille piirtyy tuon tuosta ukkosrintamia. Ukkosrintamiin voi pahimmillaan kuulua syöksyvirtauksia, jotka silittävät metsää kuin viljaa. Tuhon äärellä seisoessa voi tuntua, ettei tilanteesta ole ulospääsyä ja eurot valuvat silmissä hukkaan. Ikävä kyllä, emme voi luonnonvoimille mitään ja onkin tärkeä koettaa suunnata katse tulevaisuuteen.

2023 © Metsänhoitoyhdistykset