Iskikö myrsky metsään? Tässä muistilista metsänomistajalle

pohjois-karjala

Loppukesä voi olla stressaavaa aikaa metsänomistajalle, sillä sääkartoille piirtyy tuon tuosta ukkosrintamia. Ukkosrintamiin voi pahimmillaan kuulua syöksyvirtauksia, jotka silittävät metsää kuin viljaa. Tuhon äärellä seisoessa voi tuntua, ettei tilanteesta ole ulospääsyä ja eurot valuvat silmissä hukkaan. Ikävä kyllä, emme voi luonnonvoimille mitään ja onkin tärkeä koettaa suunnata katse tulevaisuuteen.  

Tässä muistilista metsänomistajalle, jos myrsky on käynyt metsässäsi:

 1. Kartoita tilanne ja ota yhteys Metsänhoitoyhdistykseen. 

Missä metsää on kaatunut ja kuinka paljon? Onko kyse yksittäisistä puista vai laajemmasta alueesta. Metsälaki veloittaa metsänomistajaa huolehtimaan metsästä pois yli 10 kiintokuutiometriä/ha ylittävä määrä kuusipuutavaraa, mäntypuutavaralla määrä on 20 kiintokuutiometriä/ha.

Metsänhoitoyhdistyksellä on jo varhaisessa vaiheessa tilannekuva myrskyn laajuudesta ja myrskytuhojen korjuun etenemisestä. Ota siis yhteyttä omaan metsäasiantuntijaan. 

Myrskytuhoalueelle ei kannata mennä sekaan, sillä kaatuneet puut voivat olla jännittyneitä ja löystyneet juuristot voivat antaa periksi pienessäkin tuulenvireessä. 

Laajoissa tuhoissa maltti on valttia: vaikka oman metsän tuhoutuminen on suuri asia, moni kanssametsänomistaja voi olla kanssasi samassa tilanteessa. 

2. Tee ilmoitus vakuutusyhtiöösi 

Mikäli sinulla on metsävakuutus, tee ilmoitus vakuutusyhtiöösi myrskytuhosta. Useimmissa tapauksissa vakuutusyhtiö pyytää suoraan Metsänhoitoyhdistystä tekemään tuhoarvion kohteesta, jonka perusteella saat korvauksen.  

3. Jätä tuhopuiden korjuu ammattilaiselle 

Myrskypuiden korjuu on vaativaa työtä, joka kannattaa jättää ammattilaisille. Laajoissa myrskytapauksissa tuho on kohdannut jopa kokonaisia kyliä, joten Metsänhoitoyhdistyksellä on kattava tilannekuva siitä, missä kohteet sijaitsevat ja miten korjuu on järkevin hoitaa. 

4. Myrskyn jälkeen – uudistamisvelvoite 

Jos myrsky tekee yli 0,3 hehtaarin suuruisen aukon metsään, syntyy metsänomistajalle uudistamisvelvoite. Tämä tarkoittaa, että metsänomistajan on huolehdittava uuden puusukupolven aikaan saamisesta, ja helpoiten se onnistuu sopimalla metsänuudistamisesta jo myrskytuhon korjaamisen aikana.  

Teksti: Sanna Tuominen, viestintäasiantuntija, Mhy Kymenlaakso

Ajankohtaista

  1. Toimistomme hiljentyvät kesäloman viettoon 8.-21.7.

    Toimistomme hiljentyvät kesäloman viettoon 8.-21.7.

    Pohjois-Karjala

    Mhy Pohjois-Karjalan toimistot hiljentyvät kesäloman viettoon viikoilla 28-29-

    Lue lisää
  2. Lauri Pöyry metsäsuunnittelun erityisasiantuntijaksi Nurmekseen

    Lauri Pöyry metsäsuunnittelun erityisasiantuntijaksi Nurmekseen

    Pohjois-Karjala

    Nurmeksen ja Lieksan alueen metsäsuunnittelun erityisasiantuntijaksi on nimitetty metsätalousinsinööri AMK Lauri Pöyry. Pöyry seuraa talon sisällä LKV erityisasiantuntijaksi siirtynyttä Jussi Kettusta.

  3. Uusi metsäasiantuntija Argillander aloitti Lieksan toimistolla

    Uusi metsäasiantuntija Argillander aloitti Lieksan toimistolla

    Pohjois-Karjala

    Toivotamme lämpimästi tervetulleeksi uuden Lieksan toimiston metsäasiantuntijan metsätalousinsinööri (AMK) Aleksi Argillanderin. "Mukava päästä soveltamaan koulussa oppimaani metsäosaamista käytännössä. Lieksa on tullut tutuksi menneen vuoden aikana, ja olen viihtynyt siellä hyvin. Erityisesti pidän kaupungin yhteisöllisyydestä ja luonnossa liikkumisen mahdollisuuksista.