Iskikö myrsky metsään? Tässä muistilista metsänomistajalle

pohjois-karjala

Loppukesä voi olla stressaavaa aikaa metsänomistajalle, sillä sääkartoille piirtyy tuon tuosta ukkosrintamia. Ukkosrintamiin voi pahimmillaan kuulua syöksyvirtauksia, jotka silittävät metsää kuin viljaa. Tuhon äärellä seisoessa voi tuntua, ettei tilanteesta ole ulospääsyä ja eurot valuvat silmissä hukkaan. Ikävä kyllä, emme voi luonnonvoimille mitään ja onkin tärkeä koettaa suunnata katse tulevaisuuteen.  

Tässä muistilista metsänomistajalle, jos myrsky on käynyt metsässäsi:

 1. Kartoita tilanne ja ota yhteys Metsänhoitoyhdistykseen. 

Missä metsää on kaatunut ja kuinka paljon? Onko kyse yksittäisistä puista vai laajemmasta alueesta. Metsälaki veloittaa metsänomistajaa huolehtimaan metsästä pois yli 10 kiintokuutiometriä/ha ylittävä määrä kuusipuutavaraa, mäntypuutavaralla määrä on 20 kiintokuutiometriä/ha.

Metsänhoitoyhdistyksellä on jo varhaisessa vaiheessa tilannekuva myrskyn laajuudesta ja myrskytuhojen korjuun etenemisestä. Ota siis yhteyttä omaan metsäasiantuntijaan. 

Myrskytuhoalueelle ei kannata mennä sekaan, sillä kaatuneet puut voivat olla jännittyneitä ja löystyneet juuristot voivat antaa periksi pienessäkin tuulenvireessä. 

Laajoissa tuhoissa maltti on valttia: vaikka oman metsän tuhoutuminen on suuri asia, moni kanssametsänomistaja voi olla kanssasi samassa tilanteessa. 

2. Tee ilmoitus vakuutusyhtiöösi 

Mikäli sinulla on metsävakuutus, tee ilmoitus vakuutusyhtiöösi myrskytuhosta. Useimmissa tapauksissa vakuutusyhtiö pyytää suoraan Metsänhoitoyhdistystä tekemään tuhoarvion kohteesta, jonka perusteella saat korvauksen.  

3. Jätä tuhopuiden korjuu ammattilaiselle 

Myrskypuiden korjuu on vaativaa työtä, joka kannattaa jättää ammattilaisille. Laajoissa myrskytapauksissa tuho on kohdannut jopa kokonaisia kyliä, joten Metsänhoitoyhdistyksellä on kattava tilannekuva siitä, missä kohteet sijaitsevat ja miten korjuu on järkevin hoitaa. 

4. Myrskyn jälkeen – uudistamisvelvoite 

Jos myrsky tekee yli 0,3 hehtaarin suuruisen aukon metsään, syntyy metsänomistajalle uudistamisvelvoite. Tämä tarkoittaa, että metsänomistajan on huolehdittava uuden puusukupolven aikaan saamisesta, ja helpoiten se onnistuu sopimalla metsänuudistamisesta jo myrskytuhon korjaamisen aikana.  

Teksti: Sanna Tuominen, viestintäasiantuntija, Mhy Kymenlaakso

Ajankohtaista

 1. Atte Parviainen metsäasiantuntijaksi Ilomantsiin

  Atte Parviainen metsäasiantuntijaksi Ilomantsiin

  Pohjois-Karjala

  Lähes valmis metsätalousinsinööri Atte Parviainen on aloittanut 4.9.2023 Ilomantsin uutena metsäasiantuntijana.

  Lue lisää
 2. Puu talteen entistä tarkemmin

  Puu talteen entistä tarkemmin

  Pohjois-Karjala

  Metsäyhtiöistä ainakin StoraEnso ja MetsäGroup ovat ilmoittaneet elokuussa laskevansa kuitupuun latvaläpimittoja. Latvaläpimittavaatimuksen alentuminen lisää luonnollisesti hieman hakkuukertymää ja se on metsänomistajien kannalta ilman muuta hyvä asia.

 3. Toimihenkilömme ja toimistomme kesälomalla viikoilla 28 ja 29

  Toimihenkilömme ja toimistomme kesälomalla viikoilla 28 ja 29

  Pohjois-Karjala

  Mhy Pohjois-Karjalan toimistot hiljentyvät kesäloman viettoon viikoilla 28 ja 29.

2023 © Metsänhoitoyhdistykset