Energiapuun korjuu nyt entistä kannattavampaa
lounametsa
Lounais-Suomessa hyvä kysyntä energiapuulle on ollut viimeksi muutama vuosi sitten, kunnes pari oikein lämmintä talvea kerrytti puuta varastoihin niin runsaasti, että suurta energiapuuvarastoa ryhdyttiin sulattelemaan oikein urakalla. Kauaa ei tarvinnut sulatella, kun hankintaa ja korjuuta vähennettiin merkittävästi ja samaan aikaan iski pitkä ja viileä talvi jo marraskuussa 2021. Lisäksi sähkön hinta oli ollut ennätyksellisen korkealla jo alku syksystä lähtien. Talvi 2021–2022 oli pitkä ja kulutti energiaa kautta maan paljon, varastot tyhjiksi. Samaan aikaan energian tuonti Venäjältä loppui ja muualta vaikeutui merkittävästi. Tyhjien varastojen päälle loppui noin kahden miljoonan energiapuukuution tulo halpana hakkeena rajan takaa Suomeen. Monelle hakkeen käyttäjälle tuli paniikki - miten korvata tuontihaketta suuri määrä ja äkkiä.
Ollaan taas siinä tilanteessa, että energiapuulla on kova kysyntä. Tällä kertaa se on suurempaa kuin kertaakaan tähän asti. Tulevan talven suurta kulutusta lisää erittäin korkealla pysynyt sähkön hinta. Useita CHP -laitoksia on tehnyt sähköä läpi kesän tai täysillä ainakin heti huoltoseisakin jälkeen. Niin sanotusti ylimääräistä kulutusta on sitä kautta syntynyt alueellammekin merkittävästi. Sähkö tulee siis lämmön tuotannon sivutuotteena, joten ylimääräinen lämpö on työnnettävä läheiseen vesistöön. Sähkö on tuottanut omistajilleen moninkertaiset voitot harakoille päästetyn lämmön kustannukseen verrattuna. Sähköä tuottavien voimalaitosten maksukyky on korkea ja bioenergia vielä halpaa, kun siitä ei toistaiseksi tarvitse maksaa kalliita päästökauppamaksuja, vaikka EU nyt jo sellaisia metsäenergiallekin suunnittelee.
Lounametsä valvoo jäsentensä etuja - energiapuusta reilu hinta
Suomalaisessa energiapuukaupassa on totuttu pitkiin sopimuksiin. Tulevan talven energiatoimitukset hintoineen on sovittu pääosin jo viime syksynä. Vastaavasti nyt syksyn ja talven aikana sovitaan seuraavan talven kauppoja. Energiapuun hinta ei nouse tai laske yhtä äkkiä kuin jonkun muun polttoaineen hinta. Moni energiapuun myyjä odottikin merkittäviä hinnan nousuja jo heti viime keväänä. Nousua on sentään nähty tänä vuonna jo runsaasti. Eniten on noussut karsitun rangan hinta, jossa vienti, energiapuu ja kotimainen metsäteollisuus ovat tosissaan joutuneet kilpailemaan kuitu- ja energiapuusta. Kaikkialla on ollut kova tarve puulle, eikä se tarve ole lähiaikoina vähenemässä ainakaan energiapuun osalta.
Olemme Mhy Lounametsässä onnistuneet merkittävästi parantamaan metsänomistajalle maksettavaa kuitu- ja energiapuun hintaa korjuupalveluleimikoilla ja hankintakaupoissa kuluvan vuoden aikana. Tienvarsihinnat ovat nousseet jopa kolmanneksen ja ovat erittäin kilpailukykyiset ilman bonuksia ja lisien lisiäkin. Maksamme hyvän hinnan puusta reilusti kaikille jäsenillemme. Se on edunvalvontaa parhaimmillaan. Nyt onkin erinomainen tilaisuus hoitaa metsät kuntoon, joko omatoimisesti hankintahakkuilla tai metsänhoitoyhdistyksen kautta. Metsänomistajalla on myös oikeus pitää metsäyhtiön tekemältä pystykaupalta puita itsellään etukäteen sopimalla. Myymällä ne energiapuuksi erikseen Lounapuulle hankintakaupalla, on helppo tienata rahat, vaikka uudistamistöihin, sillä hyöty on yleensä useita euroja motilta.
Energiapuun korjuuseen lisää panostuksia
Metsänhoitoyhdistys Lounametsän puukauppayhtiö Lounapuu Oy on tehnyt ensimmäiset energiapuun toimitussopimukset jo seuraavaksi talveksi 2023–24. Kaupat antavat vakaan pohjan toiminnalle ja varmistavat suuren energiapuun kysynnän myös ensivuodeksi. Kasvatamme energiapuun korjuuta merkittävästi sekä karsittuna rankana, että kokopuuna. Olemme tehneet uusia sopimuksia koneista, joilla voidaan hakata energiapuuta nuorista metsistä. Markkinatilanne mahdollistaa hakkuut risukoissa entistä paremmin ehdoin, vaikka korjuu, kuljetus ja haketuskustannukset ovat nousseet merkittävästi. Tavoitteenamme on myös kehittää ja ottaa käyttöön uusia menetelmiä hoitamattomien metsien kuntoon laittamiseksi samalla, kun kohteilta kerätään kotimaista, uusiutuvaa energiaa.
Kannustankin metsänomistajia hyödyntämään tämän vahvan puukauppasuhdanteen. Omalle työlle on saatavissa kerrankin kunnon korvaus hankintatyöstä ja varsinkin energiapuusta sille kuuluva hinta. Energiapuun korjaaminen on lisäksi helppoa, kun voit laittaa kaiken pienpuun oksineen joko samaan pinoon tai erotella vain karsitut rangat yhteen pinoon. Muista aina puuta myydessäsi vähintään varmistaa oikea hintataso metsänhoitoyhdistyksestä, sillä alalla on erikoisia hinnoittelu- ja kauppatapoja eivätkä kaikki toimijat välttämättä aina tee kauppaa metsänomistajan edun mukaan. Tässä markkinatilanteessa on helppo hävitä euroja tutun kaupoilla.
Valtteri Katunpää
metsäpäällikkö
Liittyvät bloggaukset
Kapuloita rattaissa ja bensaa suonissa
Anne Rauhamäki
Valtakunnallinen
Raivaussahat ne on metkoja vehkeitä. Vaikka huollat ja hoivaat, säilytät kuinka optimaalisissa olosuhteissa ja ulkoilutat säännöllisesti, niin aina on saha jotenkin rikki kun tositoimiin ryhdytään. Erityisesti silloin kun työmaa sijaitsee jossain mahdollisimman kaukana kotoa ja lähin pienkonekorjaamo on parinsadan kilometrin päässä ja suljettu kesälomien ajaksi.
Metsänhoitoyhdistysten valtuustoissa pääsee vaikuttamaan oman alueen metsätalouteen
Valtakunnallinen
Metsänhoitoyhdistysten valtuustovaalit järjestetään marraskuussa. Ehdokasasettelu on jo avattu – jokaisen oman alueensa metsätaloudesta ja metsien hyvinvoinnista kiinnostuneen metsänomistajan kannattaakin tarttua toimeen. Kuten asiaan jo vihkiytyneet valtuustojen jäsenet kertovat, vaikuttamismahdollisuuksia on tarjolla juuri niin paljon kuin oma mielenkiinto ja kalenteri antavat myöten.