Ympäristötuki: Mhy auttaa kohteiden selvittämisessä ja tuen hakemisessa

kymenlaakso

Metsälain 10 pykälän kohteet rajataan metsätalouden ulkopuolelle. Ympäristötuki on osa metka-tukijärjestelmää ja sen ansiosta näistä muutenkin talouskäytön ulkopuolella olevista saa korvauksen. Onko asia näin yksinkertainen?

- On. Ympäristötuki on 10 vuoden määräaikainen sopimus, jossa suojelukorvaus maksetaan metsänomistajalle, metsäasiantuntija Joni Hinkkuri vahvistaa.

Metsälain 10 §:n kohteen määrittelemät kohteet kuten purot ja norot lähiympäristöineen ovat tukikelpoisia kohteita.

Tällainen kohde voi olla esimerkiksi puro, jonka ympäriltä löytyy kerroksellisuutta sekä reippaankokoinen suojakaistale, jota ei käsitellä.

Koska luvassa on metsänomistajalle pelkkää hyötyä, ei ole ihme, että kiinnostus ympäristötukeen on kasvanut viime aikoina.

- Mikäli tilallasi on metsälakikohteita tai muita arvokkaita ympäristökohteita, niin riittää kun otat yhteyttä omaan metsäasiantuntijaan ja ympäristötukeen erikoistuneet asiantuntijat käyvät sitten katsomassa kohteen, Hinkkuri kertoo.

Minkälainen metsä saa ympäristötukea

Ympäristötuella rahoitettavat kohteet ovat esimerkiksi puustoisia metsälain 10 §:n mukaisia erityisen tärkeitä elinympäristöjä tai monimuotoisuusarvoltaan merkittäviä METSO-ohjelman elinympäristöjä, jotka eivät pienuutensa vuosi sovellu METSO-kohteeksi.

Tärkein valintakriteeri on kohteen ekologinen laatu eli metsien monimuotoisuudelle arvokkaat rakennepiirteet, kuten puuston ja vesitalouden luonnontilaisuus sekä lahopuusto.

Lahopuut ovat tärkeitä metsien ekologisen kestävyyden kannalta, sillä ne suovat elinsijaa monille uhanalaisille hyönteisille ja sienille.

Vähäpuustoisia kohteita kuten kitu- ja joutomaiden soita ja kallioita ei pääsääntöisesti rahoiteta. Tasaikäinen talousmetsä ei sovellu ympäristötuen kohteeksi.

Paljonko ympäristötuki on?

Tuen määrä on tapauskohteinen ja siihen vaikuttaa esimerkiksi hakattavissa olevan puun määrä.

Uutta ympäristötuessa on lahopuusta maksettava kannustinkorvaus. Kannustinkorvaus on enintään 20 prosenttia ympäristötuesta. Kuollutta puuta pitää olla kannustinkorvaukseen laskettavalla kuviolla vähintään 10 kuutiometriä ja 20 kuutiometriä hehtaaria kohden.

Miten tukea haetaan?

Ympäristötukihakemuksen laadintaa varten tarvitaan asiantuntemusta elinympäristön, luontoarvojen sekä puustotietojen määrittämiseen. Mhy Kymenlaakson ympäristötukiin erikoistuneet metsäasiantuntijat kartoittavat kohteen ja tekevät tukihakemuksen. Riittää kuitenkin, että otat yhteyttä omaan metsäasiantuntijaan ja kerrot kiinnostuksesta ympäristötukeen, niin hän välittää asian eteenpäin.

Kenelle ympäristötuki maksetaan? Kuka maksaa valmistelutyön?

Veronalainen ympäristötuki sekä korvaus tuen valmistelusta tulevat maanomistajalle. Mhy Kymenlaakso lähettää metsänomistajalle laskun valmistelutyöstä (jonka Metsäkeskus korvaa metsänomistajalle). Mhy:n laskussa on arvonlisävero, jonka metsänomistaja huomioi omassa alv-tilityksessä. Valmistelu on siten käytännössä maksutonta metsänomistajalle.

Kiinnostuitko ympäristötuesta? Ota yhteyttä omaan metsäasiantuntijaasi>>

Ajankohtaista

  1. Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakson uusi johtaja on valittu

    Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakson uusi johtaja on valittu

    Kymenlaakso

    Uudeksi johtajaksi on valittu kotkalainen metsänhoitaja Janne Ristola.

    Lue lisää
  2. Asiantuntija paljastaa puukaupan sudenkuopat – näissä kohdissa kannattaa metsänomistajan olla hereillä

    Asiantuntija paljastaa puukaupan sudenkuopat – näissä kohdissa kannattaa metsänomistajan olla hereillä

    Kymenlaakso

    Puukauppa on metsänomistajalle iso tapahtuma. Metsäasiantuntija Helena Koivisto kertoo avaimet onnistuneeseen puukauppaan.

  3. Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakson johtaja vaihtuu

    Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakson johtaja vaihtuu

    Kymenlaakso

    Metsänhoitoyhdistys Kymenlaakson johtaja Panu Pettinen on ilmoittanut siirtyvänsä pois Mhy:n palveluksesta ja vaihtavansa 1.4. alkaen uusiin tehtäviin metsäalalla.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset