Etelä-Savon puukauppalukuja vuodelta 2023

etela-savo

Ajokone kuorma päällä.

Etelä-Savon aluetalouteen rahavirta puumarkkinoilta kasvoi edellisvuodesta

Etelä-Savon metsistä vuonna 2023 kunta- ja aluetalouteen rahavirta puumarkkinoilta oli lähes 428 miljoonaa euroa. Se on viisi prosenttia edellisvuotta enemmän. Summa sisältää sekä kantorahatulot että korjuun ja kuljetusten kustannukset. Rahavirrasta noin puolet kertyi yksityismetsien puunmyyntituloista. Kaikkiaan maakuntaan tuli 289 miljoonaa euroa puukauppatuloa, kun mukaan huomioidaan myös muut omistajaryhmät.  

Harvennusten osuus puukauppamääristä kasvoi

Ensiharvennus- ja harvennusleimikoiden osuus yksityismetsissä oli aiempia vuosia suurempi. Metsänhoidollisista ensiharvennus- ja energiapuuhakkuista kertyi noin kymmenen prosenttia määristä. Kantorahatuloista niiden osuus oli viisi prosenttia, mutta työlajeina ne ovat kuitenkin erittäin tärkeitä puuston ja metsän jatkokasvun osalta. Hyvällä metsänhoidolla ja kasvavilla metsillä on suuri merkitys myös hiilensidonnassa. Kantorahatuloista noin 70 prosenttia tuli uudistushakkuista.

Etelä-Savossa puukauppamäärä oli kokonaisuudessaan 5,8 miljoonaa kiintokuutiometriä, joka on kuusi prosenttia edellisvuotta vähemmän. Yksityismetsien osuus oli hieman alle 80 prosenttia.   

Kuitu- ja energiapuulla oli kysyntää

Puukauppaa käytiin alkuvuonna hyvin ja kauppa kiihtyi kesää kohden. Odotukset loppuvuodellekin olivat positiiviset. Myyntimäärät hiipuivat loppuvuotta kohden talouden kehityksen ollessa ennakoitua heikompaa. Poikkeuksellista oli se, että talvileimikoita mahtui markkinoille myös loppuvuoden aikana.

Tukki- ja kuitupuun keskihinta oli korkeimmillaan loppukeväällä ja alkukesällä. Loppuvuotta kohden tukkipuun hinta laski alkuvuoden tasolle. Kuitu- ja energiapuun hyvä kysyntä piti kuitupuun hintatasoa vakaampana. Vuoden lopulla kuitupuiden hinnat olivatkin alkuvuotta korkeammat.  

Kilpailutuksella on iso rooli puukaupassa

Kilpailuttamalla puunmyyntinsä metsänomistaja saa parhaiten hintatiedon alueen puukaupoista ja pystyy vertailemaan eri ostajien välisiä eroja omassa puukaupassaan. Vaihtoehtoisesti metsänomistaja voi hyödyntää metsänhoitoyhdistyksen metsänomistajalähtöisiä puukauppapalveluja. Valtakirjakauppapalvelulla hän varmistaa turvallisen ja helpon tavan puukaupan kilpailutukseen ja kokonaisvaltaiseen puukaupan hoitoon. Metsänhoitoyhdistysten puukauppapalvelujen suosio onkin lisääntynyt viime aikoina.

Lisätiedot        
Kenttäpäällikkö Hannu Ripatti, MTK Metsänomistajat 
puh. 0400 754 235, hannu.ripatti@mtk.fi

Etelä-Savon metsävuosi 2023

Puukaupat, yksityismetsät4,5 milj.m3222 milj.€
Puukaupat, muut1,3 milj.m367 milj.€
Hakkuu ja korjuu74 milj.€
Kuljetus65 milj.€
Yhteensä5,8 milj.m3428 milj.€
Lähteet: Metsäteollisuus ry, Suomen metsäkeskus hakkuuaikomustilasto, Metsäteho

Ajankohtaista

  1. Hoitamattomuudella menetetään reilu kolmannes metsän tuotosta

    Hoitamattomuudella menetetään reilu kolmannes metsän tuotosta

    Etelä-Savo

    Taimikonhoito on yksi kannattavimpia metsänhoidon toimenpiteitä. Etelä-Savon rehevillä kasvupaikoilla taimikonhoito voi lisätä metsästä saatavia tuloja reilun kolmanneksen verrattuna siihen, että taimikot jätetään varttumaan oman onnensa nojaan.

    Lue lisää
  2. Apulanta -metsä istutetaan Rantasalmelle

    Apulanta -metsä istutetaan Rantasalmelle

    Etelä-Savo

    Mhy Etelä-Savo on mukana Apulanta-yhtyeen Minusta kasvaa puu-hankkeessa. Metsän istutustalkoot mukaan valikoituneille faneille järjestetään toukokuussa Rantasalmella.

  3. Helsingin Metsäpäivän teemat kiinnostivat metsänomistajia

    Helsingin Metsäpäivän teemat kiinnostivat metsänomistajia

    Etelä-Savo

    Perinteinen Helsingin Metsäpäivä järjestettiin la 13.4.2024. Päivän teemoina olivat puukauppa, metsäluonnonhoito, metsävakuuttaminen sekä Mhy:n tarjoamat palvelut.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset