Puu talteen entistä tarkemmin

pohjois-karjala

Metsäyhtiöistä ainakin StoraEnso ja MetsäGroup ovat ilmoittaneet elokuussa laskevansa kuitupuun latvaläpimittoja. UPM puolestaan ilmoitti pysyttäytyvänsä vanhoissa minimilatvaläpimitoissa. Latvaläpimittavaatimuksen alentuminen lisää luonnollisesti hieman hakkuukertymää ja se on metsänomistajien kannalta ilman muuta hyvä asia.

Karkeasti arvioiden hakkuukertymän lisäys voi olla luokkaa pari-kolme kuutiometriä hehtaarilla ensiharvennuksilla ja järeämpien metsien harvennuksilla hieman pienempi. Uudistushakkuilla hyöty jään marginaaliseksi.

Joillain metsäyhtiöillä on ollut hakkuusopimuksensa ehdoissa määritettynä ns. minimirunko eli pienin puu, joka hakataan. Nämä luonnollisesti pienentävät muutoksen vaikutusta suhteessa niihin puun ostajiin, joilla minimirunkoa ei ole määritelty.

Muutokset hakkuukertymissä huomioidaan vertailtaessa valtakirjakauppojen tarjouksia.

Jos esimerkiksi ensiharvennuksilla rungot hakataan perinteisiä kuitupuun minimiläpimittoja pienempään mittaan ja varsinkin, jos hakkuuseen otetaan kuitupuuta pienempiäkin runkoja, niin hakkuukertymä saattaa kasvaa selvästi edellä kerrottua enemmänkin. Sopivilla kohteilla karsitun rangan energiapuuhakkuussa kertymän lisäys voi olla teoriassa jopa 10m3/ha. Osalla yhtiöistä kuitupuut, esimerkiksi 3 metrinen koivukuitu,  hakataan määrämittaisena, jolloin metsään saattaa jäädä minimilatvaläpimittaa selvästikin paksumpia latvoja.

Karjalan Puukaupat pyrkii ottamaan puun mahdollisimman tarkasti talteen kaikilla hakkuukohteillaan. Karjalan Puukaupat hakkaa kaiken kuitupuun rankana, joten jokainen puu otetaan tarkasti minilatvaläpimittaan. Tämä on ehdottomasti metsänomistajan etu!

Ajankohtaista

  1. Toimistomme hiljentyvät kesäloman viettoon 8.-21.7.

    Toimistomme hiljentyvät kesäloman viettoon 8.-21.7.

    Pohjois-Karjala

    Mhy Pohjois-Karjalan toimistot hiljentyvät kesäloman viettoon viikoilla 28-29-

    Lue lisää
  2. Lauri Pöyry metsäsuunnittelun erityisasiantuntijaksi Nurmekseen

    Lauri Pöyry metsäsuunnittelun erityisasiantuntijaksi Nurmekseen

    Pohjois-Karjala

    Nurmeksen ja Lieksan alueen metsäsuunnittelun erityisasiantuntijaksi on nimitetty metsätalousinsinööri AMK Lauri Pöyry. Pöyry seuraa talon sisällä LKV erityisasiantuntijaksi siirtynyttä Jussi Kettusta.

  3. Uusi metsäasiantuntija Argillander aloitti Lieksan toimistolla

    Uusi metsäasiantuntija Argillander aloitti Lieksan toimistolla

    Pohjois-Karjala

    Toivotamme lämpimästi tervetulleeksi uuden Lieksan toimiston metsäasiantuntijan metsätalousinsinööri (AMK) Aleksi Argillanderin. "Mukava päästä soveltamaan koulussa oppimaani metsäosaamista käytännössä. Lieksa on tullut tutuksi menneen vuoden aikana, ja olen viihtynyt siellä hyvin. Erityisesti pidän kaupungin yhteisöllisyydestä ja luonnossa liikkumisen mahdollisuuksista.