Mhy Pohjois-Karjalan vuosi 2023 pakettiin

pohjois-karjala

Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalan valtuusto piti viimeisen virallisen kokouksensa nykyisellä kokoonpanolla Joensuussa 9.4. Kevätkokouksessa läsnä olivat läsnä kaikki 39 valtuutettua yhtä lukuun ottamatta.  Loppusyksystä pidetään valtuustovaalit ja metsänhoitoyhdistykselle valitaan tuolloin uusien sääntöjen mukainen aiempaa pienempi 28 jäseninen valtuusto.

Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat, kuten toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen hyväksyminen sekä vastuuvapauden myöntäminen. Lisäksi, kun kyseessä on vaalivuosi, hyväksyi valtuusto äänestys- ja vaalijärjestyksen ja valitsi vaalitoimikunnan.

Valtuuston kokouksessa puhetta pitänyt ilomantsilainen Teuvo Maksimainen kertasi aluksi lyhyesti edellisen vuoden keskeisiä tapahtumia sekä kiitteli metsänhoitoyhdistystä erinomaisesti menneestä vuodesta. vuosi oli onnistunut niin toiminnallisesti kuin taloudellisestikin. Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalan toiminta on taloudellisesti vakaalla pohjalla, maksukyky erinomainen ja tase vahva. Samoin tytäryhtiö Karjalan Metsätilat Oy LKV:n talous on erinomaisessa kunnossa.

Lisäksi valtuuston puheenjohtaja Maksimainen onnitteli yhdistystä sen aiemmin tällä viikolla saamasta huomionosoituksesta. Hallituksen liperiläinen puheenjohtaja Päivikki Otronen kertoi vielä hieman tarkemmin huomionosoituksen taustasta ja perusteista, joilla Metsämiesten Säätiö myönsi yhdistykselle tämän kaikkien aikojen ensimmäisen Metsäalan viestintää tukeva työnantaja -palkinnon.

Vuosi 2023 oli Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalalle varsin työntäyteinen kaikille yhdistyksen lähes 60 toimihenkilölle ja omille metsureille. Vuoden aikana tapahtui varsin merkittäviä sisäisiä muutoksia, kun otimme käyttöön kokonaan uuden metsäjärjestelmän ja siihen liittyvät ohjelmistot, sekä teimme merkittävän organisaatiouudistuksen. Organisaatiouudistuksen yhtenä tavoitteena oli tehostaa metsänhoitotöiden toteutusta ja sitä kautta tarjota metsänomistajille entistä parempi palvelukokemus ja kustannustehokkaat palvelut.

Metsänhoitotöitä toteutettiin metsänomistajien toimeksiannosta hyvin tarkalleen samalla volyymilla kuin vuotta aiemmin. Työlajeja olivat kaikki metsän uudistamiseen liittyvät työt ja taimet, monipuoliset raivaussahatyöt, niin taimikonhoidossa kuin myös harvennushakkuiden ennakkoraivauksissa, metsäteiden perusparantaminen ja metsän lannoitus. Lisäksi metsänhoitoyhdistys teki metsäsuunnittelua ja tila-arvioita lähes 30 000 ha alalla.

Alueellisessa puukaupassa metsänhoitoyhdistyksen merkitys on aina ollut suuri ja kuluneena vuonna rooli jopa kasvoi hieman edellisvuodesta. Varsin merkittävä osa alueemme yksityismetsien puusta myydään metsänhoitoyhdistyksen asiantuntijoiden tekemien puunmyyntisuunnitelmien pohjalta ja hyvin suuren osan noista kaupoista asiantuntijamme vielä kilpailuttavat niin sanottuina valtakirjakauppoina. Valtakirjakaupoissa palveluun kuuluu lisäksi mm. korjuun valvonta ja metsänomistajien etujen ajaminen koko puukaupan ajan.

Metsänhoitoyhdistyksen tytäryhtiö Karjalan Metsätilat oli alueen merkittävin metsäkiinteistöjen välittäjä. Yhtiöllä on kaikkiaan viisi LKV-tutkinnon suorittanutta kiinteistönvälittäjää. Karjalan Metsätilat hoitaa Mhy:n oman puukaupan aputoiminimen Karjalan Puukaupat alla. Oman puukaupan volyymi kasvoi merkittävästi vuoden 2023 aikana. Yhtiö ostaa puuta kolmen puunostajan voimin ympäri toimialuettamme ja viime vuoden aikana puuta toimitettiin noin 15 eri toimituspisteeseen omassa maakunnassa ja sen ulkopuolella.

Metsänhoitoyhdistys ja MTK ovat vuoden 2023 aikana tehneet merkittävästi jäsentensä ja metsänomistajien edunvalvontatyötä. MTK pääasiassa valtakunnallisella tasolla, mm. hallitusohjelmaa ja uutta metsätalouden kannustejärjestelmä Metkaa valmisteltaessa. Myös EU:n suuntaan MTK on ollut merkittävästi vaikuttamassa ja valvomassa maanomistajien etua. Paikallisesti olemme olleet puukaupallisen edunvalvonnan lisäksi puolustamassa metsänomistajien etua esimerkiksi kaavoitusasioissa, hirvi- ja riistapolitiikassa sekä aurinko- ja tuulivoima-asioissa. Kukaan muu ei tätä edunvalvontaa tee jäsentemme ja metsänomistajien puolesta.

Ajankohtaista

 1. Toimistomme hiljentyvät kesäloman viettoon 8.-21.7.

  Toimistomme hiljentyvät kesäloman viettoon 8.-21.7.

  Pohjois-Karjala

  Mhy Pohjois-Karjalan toimistot hiljentyvät kesäloman viettoon viikoilla 28-29-

  Lue lisää
 2. Lauri Pöyry metsäsuunnittelun erityisasiantuntijaksi Nurmekseen

  Lauri Pöyry metsäsuunnittelun erityisasiantuntijaksi Nurmekseen

  Pohjois-Karjala

  Nurmeksen ja Lieksan alueen metsäsuunnittelun erityisasiantuntijaksi on nimitetty metsätalousinsinööri AMK Lauri Pöyry. Pöyry seuraa talon sisällä LKV erityisasiantuntijaksi siirtynyttä Jussi Kettusta.

 3. Uusi metsäasiantuntija Argillander aloitti Lieksan toimistolla

  Uusi metsäasiantuntija Argillander aloitti Lieksan toimistolla

  Pohjois-Karjala

  Toivotamme lämpimästi tervetulleeksi uuden Lieksan toimiston metsäasiantuntijan metsätalousinsinööri (AMK) Aleksi Argillanderin. "Mukava päästä soveltamaan koulussa oppimaani metsäosaamista käytännössä. Lieksa on tullut tutuksi menneen vuoden aikana, ja olen viihtynyt siellä hyvin. Erityisesti pidän kaupungin yhteisöllisyydestä ja luonnossa liikkumisen mahdollisuuksista.