Mistä tietää, että metsä kaipaa harvennusta?

kymenlaakso

Metsää tarvitsee harventaa aika-ajoin, jotta kasvavat puut pystyvät järeytymään ja sen myötä tuottamaan arvokasta tukkipuuta. Ota tästä vinkit mukaan kesäiselle metsäretkelle!

1. Puiden latvusto kertoo sen

Usein varsinkin ensiharvennuksen tarpeellisuutta arvioidaan tarkastelemalla puuston elävän latvuksen osuutta. Latvusto supistuu, kun puun kasvavat liian tiheässä. Vihreän latvuksen supistuessa liikaa puiden paksuuskasvu heikkenee merkittävästi, vaikka pituutta puu kasvaisikin normaalisti.

Eri puulajeille on helpot nyrkkisäännöt elävän latvuksen osalta:
✅Mänty: 30%  elävää latvusta pituudesta. 
✅Kuusi: 60% elävää latvusta pituudesta.
✅Koivu: 50% elävää latvusta pituudesta.

Tämä latvus on jo liian sulkeutunut ja tarvitsee harvennusta.

Harvennukseen on siis ryhdyttävä ennen kuin elävä latvus supistuu näiden raja‐arvojen alapuolelle. Puiden latvuksilla tulee olla myös tilaa kasvaa eli katse ylöspäin: onko latvuksien ympärillä tyhjää tilaa?

2. Relaskooppi ja harvennusmallit

Harvennustarpeen määrittämiseen on olemassa myös harvennusmalleja. Jotta malleja voi hyödyntää, tarvitaan tiedot puuston valtapituudesta sekä pohjapinta‐alasta hehtaaria kohden

Pohjapinta‐ala (ppa) per hehtaari tarkoittaa puiden poikkileikkauksen pinta‐alojen summaa rinnankorkeudelta ja metsän tunnusluvuissa arvo ilmaistaan yksikössä m2/ha.

Tuoreen kivennäiskankaan kuusikon harvennusmalli Etelä-Suomessa. Lähde: Tapion metsänhoidonsuositukset.

Pohjapinta‐ala hehtaaria kohden saadaan helposti selville relaskoopin avulla, jolla lukema saadaan suoraan. 

Harvennusmallit löytyvät helposti Tapion Metsänhoidonsuosituksista: https://metsanhoidonsuositukset.fi/fi/harvennusmallihaku

3. OmaMetsässä kaikki metsäsi tiedot

OmaMetsästä löydät oman metsäsi tiedot. Voit selailla hoito- ja hakkuuehdotuksia niin maastossa kuin kotisohvalta käsin. Perusasetuksena OmaMetsässä näkyvät tiedot pohjautuvat julkiseen metsävaratietoon, joka on laserkeilattu ja tietokonemalleilla kasvatettua. Jos olet tilannut Metsänhoitoyhdistykseltä metsäsuunnitelman, se näkyy myös OmaMetsässä.

OmaMetsään on myös julkaistu uusia arvopohjaisia mallinnuksia, joiden avulla voit puntaroida metsänomistamisesi arvoja suhteessa tavoitteisiisi.

Löytyikö metsäreissulla harvennettavaa? Ota yhteyttä omaan metsäasiatuntijaasi ja laitetaan metsät kasvukuntoon!

Liittyvät bloggaukset

 1. Metsänomistaja puun ja kuoren välissä kirjanpainajan kanssa

  Metsänomistaja puun ja kuoren välissä kirjanpainajan kanssa

  Sakari Nikki

  Kymenlaakso

  Metsäalan opiskelija Sakari Nikki kertoo kohtaamisestaan kirjanpainajan kanssa.

  Lue lisää
 2. Uskallammeko nähdä metsän ja luonnon palveluna?​

  Uskallammeko nähdä metsän ja luonnon palveluna?​

  Seppo Niskanen

  Valtakunnallinen

  Luonnon monimuotoisuuden edistämisen keinoja pohditaan tällä hetkellä laajasti. Metso -ohjelma, joka perustuu vapaaehtoisiin sopimuksiin, on ollut menestyksekäs. Taustalla on yhteiskunnan rahoitus. Markkinoihin perustuvia malleja ei kuitenkaan aiemmin ole ollut tarjolla. Luontoarvot.fi -palvelu on tuonut kaikille mahdollisuuden osallistua luontoarvojen säilyttämiseen ja luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.

 3. Kokemukset Metsävisasta ja oppiminen

  Kokemukset Metsävisasta ja oppiminen

  Pyry Jyrkkä

  Valtakunnallinen

  MTK:n ja Metsänhoitoyhdistysten palvelun kesätyöntekijä Pyry Jyrkkä kertoo Metsävisasta ja nuorten metsäasioiden opettamisesta.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset