Metsä taskussa maailmalla

Juho Luumi lentää työn perässä ympäri maailmaa. OmaMetsä-palvelun avulla hän pysyy kärryillä suvun metsien hoidosta olipa olinpaikka sitten Helsinki tai Berliini.

Metsänomistaja Juho Luumi on ollut kymmenisen vuotta. Kolme vuotta sitten hänen metsätilansa liitettiin vanhempien metsätilaan ja muodostettiin yhteismetsä. Päätös yhteismetsään liittymisestä tehtiin tulevaisuus silmällä pitäen, sillä metsä on helpompi tulevaisuudessa jakaa sisarusten kanssa.

”Metsänomistaminen on minulle jotenkin itsestään selvää, maalaispoika kun olen. Minulle on tärkeää, että suvun metsä pysyy jatkossakin yhtenäisenä,” Luumi perustelee.

OmaMetsä on metsänomistajan tietopankki

OmaMetsän käyttäjäksi Luumi rekisteröityi heti kun palvelu lanseerattiin noin vuosi sitten.

”Sieltä näen helposti metsätilan tiedot, hoitosuositukset ja kuviotiedot olinpa missä tahansa. Metsäsuunnitelmaa käyn siellä myös useasti tarkastelemassa”, Luumi kertoo. Varsinkin paikallinen puun hintakehitys ja markkinatilanne kiinnostavat häntä.

Vastuuhenkilönä yhteismetsän asioissa toimii Luumin isä. ”Olen ulkoistanut itseni”, hän naurahtaa. Omaan metsäasiantuntijaan voisi matkoilta pitää yhteyttä OmaMetsän kautta. Vanhempi polvi luottaa vielä perinteisiin yhteydenpitotapoihin.

”Sähköisen palvelun käyttö on ollut hieman hankalaa isälleni, hän ei ole aktiivinen käyttäjä. Nämä digitaaliset palvelut ovat haasteellisia, kun käyttöliittymässä on paljon tietoa. Näppäimet pitäisi olla tosi suuret, jotta käyttö onnistuisi”, Juho Luumi kertoo.

Yhteismetsässä metsänhoitotyöt tilataan välillä paikalliselta Metsänhoitoyhdistykseltä, välillä tehdään itse. Hän itse on kulkenut pienestä pitäen isänsä kanssa metsätöissä. Taimikonhoito ja harvennukset on yleensä tehty itse, ja tietysti polttopuut.

”Isähän työt on yleensä tehnyt, mutta hän alkaa olla jo iäkäs. Töitä ollaan ostettu ja osittain tehty, milloin mitenkin.”

OmaMetsä-palvelun kätevää ominaisuutta omille karttamerkinnöille, vaikka hyvistä sienipaikoista, Luumi ei ole nähnyt tarpeelliseksi. ”Karttamerkintöjen tekemiselle minulla ei ole ollut tarvetta, sillä metsä on ollut suvun omistuksessa niin kauan, että se on läpikotaisin tuttu.”

Paikallisuus ja edunvalvonta yhdistysten vahvuudet

Luumi on tutustunut myös muiden metsätalousyritysten sähköisiin palveluihin ja pitää OmaMetsää vastaavanlaisena palveluna kuin muillakin. Se, mikä yhdistysten toiminnan kuitenkin erottaa muista on paikallisuus ja metsänomistajan puolta pitäminen.

”Saa palveluita ja neuvoja metsäyhtiöiltäkin, mutta Metsänhoitoyhdistysten toiminta on enemmän metsänomistajan puolella”, Luumi kertaa. ”Lisäksi kilpailuttaminen on se tärkein erottava tekijä Metsänhoitoyhdistyksillä, sillä kaikki leimikot ovat yksilöitä”, hän korostaa.

Luumi suosittelee OmaMetsää etenkin niille metsänomistajille, jotka eivät ole kovin syvällisesti perehtyneet metsänhoitoon: ”OmaMetsä antaa hyvän yleiskatsauksen, mitä metsässä pitäisi tehdä ja millainen omaisuusarvo siellä on.”

Hän toivoo tulevaisuudessa palveluun tietoa myös muista kuin metsän taloudellisista arvoista. OmaMetsä-palvelua kehitetään jatkuvasti uusilla ominaisuuksilla ja sinne ollaan tuomassa mm. metsän hiilitasetiedot.

Juha Luumi on Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjala ry:n hallituksen ja valtuuston jäsen.

Kuva: Satu Bredenberg

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen, saat sähköpostiisi tiedotteita tapahtumistamme, ajankohtaisista metsäuutisista sekä puukauppatilanteesta ja puun hinnasta.

Tilaa uutiskirje

2024 © Metsänhoitoyhdistykset