Metsänhoitoyhdistys toimii maanomistajien aktiivisena apuna sähkölinjojen korvausneuvotteluissa

pyha-kala

Tuulivoima yleistyy nopeaa tahtia, ja maanomistajat kaipaavat selkeitä hintatietoja. Metsänhoitoyhdistys auttaa maanomistajia korvausneuvotteluissa.

Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kalan toiminnanjohtaja Maunu Kilpivaara on kokenut neuvottelija, jolla on takanaan jo monia hintakeskusteluja tuulivoimahankkeiden sähkönsiirtolinjojen korvauksista tuulivoimayhtiöiden kanssa.    -Tuulivoimatoimijoita on erilaisia. Voisin sanoa, että valtaosa lähtee liikkeelle lunastuslaista eikä ole valmis korvaamaan maanomistajille muuta kuin lakisääteisen minimikorvauksen, Kilpivaara kertoo.

Kilpivaaran mukaan asenteet kuitenkin muuttuvat vähitellen ja yhä useammin yhtiöt tarjoavat jo lähtötilanteessa sähkönsiirtolinjan maapohjakorvaukseksi lunastuslakia parempaa korvaustasoa. Näin hankkeet saavat paremmin sosiaalista hyväksyttävyyttä myös muiden maanomistajien ja sidosryhmien silmissä.

Yksi hyvä esimerkki on ylivieskalainen tuulivoimakehittäjä Semecon Oy, jonka toimitusjohtaja Olli Malkamäen kanssa Kilpivaara on neuvotellut useassa eri hankkeessa. Semecon kehittää aurinko- ja tuulivoimahankkeita yhdessä suomalaisen Korkian kanssa, joka toimii paitsi neuvonantajana myös rahastonsa kautta hankkeiden rahoittajana.

Viimeisimmät neuvottelut Kilpivaara ja Malkamäki kävivät erään tuulivoimahankkeen noin 9 kilometriä pitkän maakaapelilinjan korvauksista. Neuvottelu koski noin 30 maanomistajaa. Tarkkoja euroja ei luonnollisesti voi julkisuuteen kertoa, mutta voin sanoa, että sovitut maapohjakorvaukset ovat suuremmat suhteessa metsämaan keskimääräiseen markkina-arvoon Pyhä- ja Kalajokilaaksossa.

Vapailla markkinoilla myytyjen metsätilojen metsämaan keskihinta oli 3400 euroa hehtaarilta vuonna 2022 Pyhä- ja Kalajokilaaksoissa. Näin ollen metsätaloudellisten arvojen lisäksi tulee korvattua myös maanomistajien mielipahaa ja haittaa mikä siirtolinjasta aiheutuu metsätalouden harjoittamiseen.

Olen itsekin metsänomistaja ja ymmärrän hyvin maanomistajien näkökulman tuulivoima- ja sähkönsiirtolinjahankkeissa, kuvaa Malkamäki rooliaan.  -Tulemme neuvottelemaan samantyyppisistä korvauksista myös valmistelemissamme uusissa hankkeissa.

Sähkönsiirtolinjoista aiheutuu haittaa

Maakaapelilinjojen osalta suurin haitta on ollut se, ettei siirtolinjan yli voi ajaa metsätraktorilla. Näin lähikuljetusmatkat ovat pidentyneet satoja metrejä ja ovat aiheuttaneet maanomistajille hankalia tilanteita. Kaapeli tulee asentaa riittävän syvälle tai sitten kiinteistölle tulee rakentaa erillinen ylityspaikka. Nämä käytännön metsätalouteen liittyvät asiat ovat myös mukana siirtolinjaneuvotteluissa. Maakaapelilinjan etuna avojohtokatuun on selkeästi kapeampi vyöhyke siirtolinjan pohjaksi.

Ajankohtaista

  1. Kimmo Iso-Tuisku

    Puun hintatasot ovat nousseet voimakkaasti, mutta ovatko hinnat oikeasti korkealla?

    Pyhä-Kala

    Mhy Pyhä-Kalan alueella päätehakkuuleimikoissa tukkipuun hinta on noussut 85–88 euron tasolle. Käytännössä suurempi suhteellinen hinnannousu on kuitenkin ollut kuitupuulla mikä on innostanut metsänomistajia myymään myös harvennushakkuuleimikoita.

    Lue lisää
  2. Toimihenkilöt Kesälaitumelle

    Toimihenkilöt Kesälaitumelle

    Pyhä-Kala

    Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kalan toimihenkilöiden kesälomien aikataulu 2024

  3. Ylivieskan 14.5. metsätaitokilpailun tulokset

    Ylivieskan 14.5. metsätaitokilpailun tulokset

    Pyhä-Kala

    Metsätaikilpailujen tuloksia Ylivieskasta 14.5. Kuvassa keskellä osallistuneiden kesken arvotun akkuraivaussahan voittaja Arvo Kokkonen.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset