Metsänhoitoyhdistys toimii maanomistajien aktiivisena apuna sähkölinjojen korvausneuvotteluissa

pyha-kala

Tuulivoima yleistyy nopeaa tahtia, ja maanomistajat kaipaavat selkeitä hintatietoja. Metsänhoitoyhdistys auttaa maanomistajia korvausneuvotteluissa.

Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kalan toiminnanjohtaja Maunu Kilpivaara on kokenut neuvottelija, jolla on takanaan jo monia hintakeskusteluja tuulivoimahankkeiden sähkönsiirtolinjojen korvauksista tuulivoimayhtiöiden kanssa.    -Tuulivoimatoimijoita on erilaisia. Voisin sanoa, että valtaosa lähtee liikkeelle lunastuslaista eikä ole valmis korvaamaan maanomistajille muuta kuin lakisääteisen minimikorvauksen, Kilpivaara kertoo.

Kilpivaaran mukaan asenteet kuitenkin muuttuvat vähitellen ja yhä useammin yhtiöt tarjoavat jo lähtötilanteessa sähkönsiirtolinjan maapohjakorvaukseksi lunastuslakia parempaa korvaustasoa. Näin hankkeet saavat paremmin sosiaalista hyväksyttävyyttä myös muiden maanomistajien ja sidosryhmien silmissä.

Yksi hyvä esimerkki on ylivieskalainen tuulivoimakehittäjä Semecon Oy, jonka toimitusjohtaja Olli Malkamäen kanssa Kilpivaara on neuvotellut useassa eri hankkeessa. Semecon kehittää aurinko- ja tuulivoimahankkeita yhdessä suomalaisen Korkian kanssa, joka toimii paitsi neuvonantajana myös rahastonsa kautta hankkeiden rahoittajana.

Viimeisimmät neuvottelut Kilpivaara ja Malkamäki kävivät erään tuulivoimahankkeen noin 9 kilometriä pitkän maakaapelilinjan korvauksista. Neuvottelu koski noin 30 maanomistajaa. Tarkkoja euroja ei luonnollisesti voi julkisuuteen kertoa, mutta voin sanoa, että sovitut maapohjakorvaukset ovat suuremmat suhteessa metsämaan keskimääräiseen markkina-arvoon Pyhä- ja Kalajokilaaksossa.

Vapailla markkinoilla myytyjen metsätilojen metsämaan keskihinta oli 3400 euroa hehtaarilta vuonna 2022 Pyhä- ja Kalajokilaaksoissa. Näin ollen metsätaloudellisten arvojen lisäksi tulee korvattua myös maanomistajien mielipahaa ja haittaa mikä siirtolinjasta aiheutuu metsätalouden harjoittamiseen.

Olen itsekin metsänomistaja ja ymmärrän hyvin maanomistajien näkökulman tuulivoima- ja sähkönsiirtolinjahankkeissa, kuvaa Malkamäki rooliaan.  -Tulemme neuvottelemaan samantyyppisistä korvauksista myös valmistelemissamme uusissa hankkeissa.

Sähkönsiirtolinjoista aiheutuu haittaa

Maakaapelilinjojen osalta suurin haitta on ollut se, ettei siirtolinjan yli voi ajaa metsätraktorilla. Näin lähikuljetusmatkat ovat pidentyneet satoja metrejä ja ovat aiheuttaneet maanomistajille hankalia tilanteita. Kaapeli tulee asentaa riittävän syvälle tai sitten kiinteistölle tulee rakentaa erillinen ylityspaikka. Nämä käytännön metsätalouteen liittyvät asiat ovat myös mukana siirtolinjaneuvotteluissa. Maakaapelilinjan etuna avojohtokatuun on selkeästi kapeampi vyöhyke siirtolinjan pohjaksi.

Ajankohtaista

 1. Kysyntä on tehnyt puun hinnoille hyvää

  Kysyntä on tehnyt puun hinnoille hyvää

  Pyhä-Kala

  Syyskaudelle odotukset puukaupasta ovat ennakkoarvioita alhaisemmat. Kuitupuuvaltaisista leimikoista kovin kysyntä.

  Lue lisää
 2. Kesäterveiset ja toimihenkilöiden kesälomalista

  Kesäterveiset ja toimihenkilöiden kesälomalista

  Pyhä-Kala

  Suomen kaunis kesä on parhaimmillaan juuri nyt. Toimihenkilömme ovat myös aloittaneet kesälomien vieton.

 3. Oulaisten Metsätaitokilpailun tulokset 6.6.

  Oulaisten Metsätaitokilpailun tulokset 6.6.

  Pyhä-Kala

  Hyvä sää saatteli metsätaitoilijat matkaan kisareitille Oulaisten Matkanivassa. Mukana oli innokkaita metsätaidon harjoittajia kaikissa sarjoissa.

2023 © Metsänhoitoyhdistykset