Metsäedunvalvonnan saavutuksia 2024

paijat-hame

Edunvalvontaa tehdään metsänhoitoyhdistyksissä ja MTK:ssa joka päivä ja tuloksia saavutetaan! Edunvalvontaa tehdään usealla eri tasolla: paikallisella, maakunnallisella, valtakunnallisella ja kansainvälisellä.

Näkyvin edunvalvontatyö metsänhoitoyhdistyksissä tehdään puukaupan yhteydessä. Jokaisella puukauppansa kilpailuttavalla metsänomistajalla on käytännössä oma edunvalvoja, joka huolehtii parhaan mahdollisen tarjouksen saamisesta sekä korjuun toteutumisesta sovitulla tavalla. 

Vaikuttamista pinnan alla

Tärkeintä, usein jäsenille näkymätöntä edunvalvontatyötä tehdään erilaisissa työ- ja ohjausryhmissä. Niissä suunnitellaan ja valmistellaan asioita päätöksentekoa varten. Ohjausryhmissä vaikutamme esimerkiksi kaavoitukseen, luonnonsuojeluun ja lainsäädäntöön tai vaikkapa sertifiointikriteereihin.

MTK vaikuttaa tällä hetkellä yli 200:ssa metsiin liittyvässä työ- ja ohjausryhmässä aina maakunnista ministeriöihin ja tutkimushankkeisiin asti.

Työryhmätyön lisäksi edunvalvontaan kuuluu lausuntojen eli virallisten kannanottojen antaminen. Vuonna 2024 laadittiin noin 130 lausuntoa, joista noin 50 liittyi metsiin joko suoraan tai välillisesti. Näiden lisäksi MTK:n metsänomistajat -linjan kenttäpäälliköt laativat maakunnissa noin 65 lausuntoa. Metsänomistajien oikeuksia ja näkökulmaa puolustettiin siis yhteensä 115 lausunnon verran!

Ajankohtaista

  1. Puun hinnat Päijät-Hämeessä helmi-maaliskuussa 2025

    Puun hinnat Päijät-Hämeessä helmi-maaliskuussa 2025

    Päijät-Häme

    Keskihinnat ovat helmi-maaliskuun kaupoissa yli kymmenen euroa viime alkuvuoden keskihintojen yläpuolella. Puun kysyntä kesäkohteista on erittäin hyvä.

    Lue lisää
  2. Puun hinnat Päijät-Hämeessä tammi-helmikuussa 2025

    Puun hinnat Päijät-Hämeessä tammi-helmikuussa 2025

    Päijät-Häme

    Keskihinnat ovat tammi-helmikuun kaupoissa noin kymmenen euroa viime alkuvuoden keskihintojen yläpuolella. Puukauppa jatkuu vilkkaana.

  3. Metsien hiilinielulaskelmat – mikä niissä on niin vaikeaa?

    Metsien hiilinielulaskelmat – mikä niissä on niin vaikeaa?

    Päijät-Häme

    Tutkimusprofessori Lauri Mehtätalo valotti metsien hiilinielulaskelmien taustaa, syitä laskelmissa tapahtuneisiin muutoksiin ja arvioi laskelmien luotettavuutta Tieteen päivillä pidetyssä esityksessä.

2025 © Metsänhoitoyhdistykset